0
Košarka

FOTO: Košarkaški savez Srbije

KRUNISANO 100 GODINA KOŠARKE U NAŠOJ ZEMLJI: KSS svečanom akademijom proslavio vek igre među obručima

Objavljeno: 12.12.23 u 22:36

Košarkaški Savez Srbije (KSS) proslavio je 100 godina košarke u zemlji svečanom akademijom održanom u MTS dvorani

Počeci košarke u Srbiji datiraju od 1923. godine, kada je Vilijam Vajlend, izaslanik Crvenog krsta, stigao u Beograd.

U saradnji sa Sokolskom organizacijom, Vajlend je organizovao kurs košarke, a prvi polaznici bili su gimnazijalci, nastavnici fiskulture i sokolski prednjaci. Prvi koševi postavljeni su u Osnovnoj školi „Kralj Petar prvi“.

Na svečanosti su posthumno dodeljena specijalna priznanja za izuzetan doprinos srpskoj košarci. Među dobitnicima su Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Sonja Mladenović, Radivoj Korać, Dušan Ivković i Ranko Žeravica. Ova priznanja su simbol zahvalnosti za njihovu neizmernu ulogu u razvoju i afirmaciji košarke u Srbiji tokom proteklog veka.

Imam veliku čast i zadovoljstvo da vam se obratim kao predsednik saveza u godinu jubileja. Naš savez je osnovan pre 75 godina, a košarka se na ovim prostorima pojavila pre 100 godina. Zato naš slogan glasi: Duže od veka”, rekao je predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, spomenuvši i sjajne rezultate koje su osvojili naši košarkaši u godinu jubileja.

Iza nas je vek ponosa, a ispred nas je vek novih izazova, dodao je on.

Okupili smo se danas kako bismo slavili vek naših predaka jer njima dugujemo sve šta smo doživeli. Danas je normalna stvar kada kažemo “Srbija, mislim košarka”. Siguran sam da naši prethodnici mogu biti ponosni na nas. U godini jubileja, osvojene su četiri medalje, tri zlata i jedno srebro. Zlatni su bili basketaši na Evropskom i Svetskom prvenstvu, kao i juniori u Nišu. Srebro je osvojila seniorska košarkaška reprezentacija u Manili“, istakao je Danilović.

Prisutnima se obratio i ministar sporta Zoran Gajić.

Prenosim vam pozdrave velike sportske porodice. Stojim ovde u ime 85 sportova, među kojima je i košarka i moram vam priznati da smo mi ostali nekada i učili od vas. Uvek smo bili ponosni na način na koji ste igrali, pobeđivali ali i gubili, jer ste uvek znali časno da izgubite. Najteže u sportu je odbraniti osvojeno, a vi od pedeset i neke držite taj kontinuitet. Želim vam svaku sreću, da budete jedinstveni i dogodine na Olimpijskim igrama da se radujemo, kako uspesima srpskog sporta, tako i košarke”, rekao je Gajić.

Prvo Svetsko prvenstvo u košarci odigrano je davne 1950. godine u Buenos Ajresu.

Prvi meč odigrale su selekcije Jugoslavije i Čilea. U tom duelu, slavio je Čile sa 33:27, a prvi koš u istoriji Mundobasketa postigao je Nebojša Popović.

Naša košarkaška reprezentacija je tri puta osvajala FIBA Svetsko prvenstvo pod zastavom Jugoslavije, a dva puta pod zastavom Srbije.

Poslednja medalja osvojena je u Manili ove jeseni, i to srebrna.

U ime Svetske košarkaške konfederacije (FIBA) obratio se generalni sekretar Andreas Zaglkis, koji je posebno apostrofirao uticaj „srpske i jugoslovenske škole košarke“ na razvoj ovog sporta.

Na svečanosti je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i brojne košarkaške legende.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter