0
ATP

FOTO: Starsport

„PROBUDILI SU ZVER U MENI“: Novak otkrio do sada skrivene tajne, govorio je o „borbi protiv celog sveta“ (VIDEO)

Objavljeno: 11.12.23 u 08:30

Đoković kaže da je Španac najkompletniji igrač kog je u poslednjim godinama video.

Dugoočekivani intervju koji je Novak Đoković dao za Džona Verthajma, poznatog teniskog stručnjaka i novinara CBS-a u emisiji „60 minuta“, konačno je objavljen!

Koliko je ovaj intervjuu bio „sporan“, ali i iščekivan, govori činjenica da je prvobitna najava bila brisana, a potom se pojavila i nova.

U najavi, novinar je Novaka podsetio na poslednje finale US Opena i titlu Novaka protiv Danila Medvedeva, koji je skoro deceniju mlađi od njega. Tako je Novak postao najstariji čovek koji je osvojio turnir u Open eri. 

„Mislim da nekako probude zver u meni“, rekao je Novak Đoković. 

Đoković je naveo da možda nije tako brz kao nekada, ali je mudriji i precizniji. Na terenu će gađati mete veličine novčića.

„To nije poklon“, rekao je. „To je nešto što dolazi sa radom.“ 

Kontrolisanje disanja igra veliku ulogu kada je pod pritiskom na terenu. Dok kod drugih teniserda nema mesta za sumnju i strah, Đoković prihvata šta god oseća.

„Razlika, pretpostavljam, između momaka koji umeju da budu najveći šampioni i onih koji se bore da dođu do najvišeg nivoa je u sposobnosti da ne ostanu predugo u tim emocijama“, rekao je Đoković.

„Za mene je to zaista relativno kratko. Tako da čim to doživim, priznajem… Možda, znate, puknem. Vrištim na terenu, šta god da se desi. Ali onda sam u stanju da se vratim i resetujem.“

Ponekad se Đokovićevi izlivi emocija završavaju tako što on razbije reket.

„Nisam ponosan na to. I stidim se sebe kada to radim, bez sumnje“, rekao je on.

„Ali u isto vreme, znate, prihvatam sebe kao ljudsko biće sa manom.“

Iako je nadmašio svoje rivale u knjigama rekorda, Đoković zna da nije uvek najpopularniji.

„Količina pritiska i stresa je mnogo veća ako imate gomilu protiv sebe“, rekao je on.

Đoković se time bavio većim delom svoje karijere – a neki čak misle da ga to čini da igra bolje.

„Istovremeno, zapravo više uživam u okruženju gde, znate, imam dobru podršku“, rekao je on.

Đoković, koji nije vakcinisan protiv COVID-19, dobio je izuzeće da igra na Australijan openu 2022. u vreme kada je zemlja izlazila iz dugog blokade. Zatim je deportovan nakon negodovanja javnosti.

„U suštini, imao sam većinu sveta protiv sebe. Imao sam takvo iskustvo na teniskom terenu sa publikom koja me možda nije bodrila, ali nikada ranije u životu nisam imao ovo posebno iskustvo.“

Đoković je od tada osvojio još više titula, ali se na početku karijere borio da se probije protiv Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Kaže da je osećao njihove pokušaje zastrašivanja pred velike mečeve, počevši u svlačionici. Đoković se seća da je gledao Nadala kako skače i trči u svlačionici na Rolan Garosu.

„Čak i muziku koju sluša, znate, čujem u slušalicama“, rekao je Đoković. „Pa znaš, to me nervira.“

Za Đokovića, takmičenje počinje mnogo pre nego što se udari prva teniska loptica.

„Na početku karijere nisam shvatao kako je sve to deo scenarija, zar ne? Tako da sam se time plašio. Ali to me takođe motiviše da sam uradim stvari i da pokažem da sam spreman, znate? Spreman sam za bitku, za rat.“

Đoković je posvećen tome da ostane u igri i kaže da su njegova deca, šestogodišnja Tara i devetogodišnji Stefan, deo motivacije da nastavi.

„Zapravo pre mnogo godina sanjao sam da će moja ćerka i moj sin moći da me gledaju kako osvajam Vimbldon“, rekao je Đoković. 

„To se desilo nekoliko puta. Imao sam veliku sreću da sam to doživeo.“

Ali krajnji produžetak karijere može biti nova generacija rivala koji će zadržati Đokovića na nogama, kao što je 20-godišnji Karlos Alkaras, jedini igrač koji je pobedio Đokovića na velikom turniru ove godine.

Đoković kaže da je Španac najkompletniji igrač kog je u poslednjim godinama video. Poraz od njega na Vimbldonu bio je buran, a Đoković je rekao da ga je to „toliko razbesnelo da je morao da pobedi sve na američkom tlu, što je i učinio“.

„To je sjajna prilika za mene da se ponovo resetujem i da se potrudim više nego ikada“, rekao je Đoković.

 

 

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter