0
Fudbal

FOTO: Twitter/Ferencvárosi TC

ALEKSANDAR PEŠIĆ ZA HS: ‘Gol protiv Čukaričkog nas je dosta podigao, mislim da u Srbiji ima mnogo boljih stručnjaka od Bahara!’ (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 02.12.23 u 14:10

‘U grupi sa Srbijom priželjkujem najjače reprezentacije, jer protiv slabijih ne umemo da igramo.’

U četvrtak uveče bili smo svedoci jedne veoma dramatične i uzbudljive utakmice koju su nam u Leskovcu na stadionu Dubočice priredili fudbaleri Čukaričkog i Ferencvaroša. Mlada i poletna ekipa sa Banovog brda je u okviru petog kola Lige Konferencija pokušala da dođe do prvog istorijskog boda u Evropi i pomrsi konce mađarskom timu u daljem takmičenju.

Vodili su ‘Brđani‘ 1:0 skoro ceo meč i bili hrabri i borbeni tokom čitavog susreta, ali svi znamo koliko fudbal ume da bude surov. U 83. minutu golom Zaharijašija Ferencvaroš je došao do rezultatskog egala, ali bi i u tom slučaju Čukaričkom taj rezultat odlično došao, da i oni upišu neki bod. Međutim, kada su svi već ovu utakmicu proglasili gotovom, pojavio se Aleksandar Pešić koji je sjajnom egzekucijom sa ivice kaznenog prostora opalio i pogodio, a domaću publiku koja je bila malobrojna ostavio nemu, dok je gostujuće navijače bacio u delirijum.

Heroj tima Dejana Stankovića je u razgovoru za HotSport govorio o utiscima sa tog meča, ali i o mnogim drugim temama.

U četvrtak si bio heroj Ferencvaroša, postigao fanstastičan pogodak u zadnjiem minutu i time si ostavio svoj tim u borbi za nokaut fazu. Kakvi su utisci?

AP: Nismo ušli u utakmicu kako treba. Čukarički je pružio dobar otpor, ali najbitnije da smo na kraju osvojili sva tri boda i da smo ostali u trci za prolazak u nokaut fazu.

Ovo je treći put za redom da si presudio Čukaričkom, dao si gol u finalu Kupa Srbije kao igrač Zvezde, u prošlom duelu u Budimpešti i sada. Izgleda da ti leži tim sa Banovog brda.

AP: Ispada da je tako, to je neka psihologija očigledno. Ovaj gol je baš bio efektan, u zadnjoj sekundi. Leži mi Čukarički kao protivnik.

Čukarički je odigrao možda i najbolju utakmicu u Evropi, imali su gol prednosti skoro ceo meč, a takođe su se dobro pokazali i u prvoj utakmici, kao i protiv Fiorentine i Genka u Leskovcu. Da li je presudilo neiskustvo igranja u evropski takmičenjima?

AP: Oni su novi u svemu ovome, to su sve mladi igrači koji trebaju iz godine u godinu da se bore za Evropu i  za taj visoki plasman u prvenstvu da bi ušli u ritam. Pokazali su da mogu da igraju protiv svih timova. Jedna mlada ekipa, po meni je najveći utisak ostavio Mihajlo Cvetković i mislim da će biti stvarno dobar napadač.

Bili ste u rezutatskoj krizi, ostvarili ste pobedu nakon dva meseca. Koliko ovaj trijumf znači za samopuzdanje ekipe?

AP: Tako se pogodilo. Igrali smo protiv Genka nerešeno, pa smo zadnju utakmicu pred reprezentativnu pauzu izgubili nesrećno, gde nismo na vreme otvorili utakmicu pa smo primili gol na glup način. Sad pred duel sa Čukaričkim smo igrali protiv Puškaš akademije, gde smo imali rezultat, kontrolisali utakmicu i onda se desila situacija jedan šut, gol. Nadam se da će nam prijati ova pobeda, pogotovu što smo postigli pogodak u zadnjoj sekundi, to dosta diže ekipu. Moramo sada da se saberemo i da što pre utakmice privodimo kraju.

Srbija je ove godine imala tri predstavnika u Evropi, a osvojena su samo dva boda i to je prouzrokovalo pad na FIFA rang listi. Šta fali našim klubovima da bi se ostvarili bolji rezultati?

AP: Mislim da treba dosta više da se ulaže, vidim da se insfrastruktura poboljšava, ima par novih stadion i još se gradi, što je odlično. Za igranje u Evropi treba dosta da se radi na fizičkoj spremi, na pripremljenosti mladih igrača. Fudbal je otišao u nekom drugom pravcu i treba dosta da se radi na brzini. Takođe, u sistemu mora dosta toga da se menja. Evo na primer u Budimpešti svaki stadion je nov, trening centri su fanstastični. Kada su bolji tereni, odmah je lakše da se igra. U Leskovcu je odličan teren i odmah je sve lakše. Mislim da treba da se skrati broj klubova u Superligi na 12 ekipa da bi se kvalitet poboljšao. Dobar je što se igra plej-of i plej-aut, to je po meni najbolji sistem takmičenja. Ja sam igrao u Izraelu, tamo se igra trokružno. Prvo ide regularni deo prvenstva, onda se deli plej-of i plej-aut, ali se i tamo igra po dva puta onda. To bi bilo sasvim drugačije, na primer imate u regularnom prvenstvu dva derbija, pa ovamo još dva, pa još toliko sa Vojvodinom, TSC-om, Čukaričkim, to se sve jaki mečevi gde bi se digao kvalitet igre i spremnost. Ranije je sve bilo drugačije, evo gledam i u Nišu, jedini koji su opstali su Radnički Car Konstantin gde sam igrao kao tinejdžer, koji je u nižem rangu.

Crvena zvezda je remizirala sa desetkovanim Jang Bojsom i time je ugašen san o evropskom proleću.

AP: Kada pričam o Zvezdi uvek pričam emotivno. Mislim da je trebalo da se  gleda da ta utakmica protiv Jang Bojsa ne bude presudna. Trebalo je da se na Marakani ostvari povoljan rezultat. Bilo je dosta promašenih šansi. Mislim da je tu najveća greška Bahara i njegovog stručnog štaba, jer bi oni trebalo da dižu kvalitet i formu ekipe. Milsim da je trebalo neke druge stvari da se rade, ali dobro, to je na njima. Forma je mnogo bitna. Na primer Katai je bio povređen i trebalo bi postepeno da mu se daju minuta, prvo 20, onda 40, pa 60 i na kraju cela utakmica, kako bi se vratio u staru formu, jer svi znamo kakav je majstor. I onda kada dođe odlučujuća utakmica onda on bude top spreman, a ne kada je frka ti ga onda ubacuješ. Ne može to tako.

FOTO: Starsport

Zvezda nikad nije imala skuplji tim, a goru igru. Čini se da je Bahar totalno promašio sa pojačanjima i da je on sam precenjen stručnjak, oterao je igrače koji su ginuli na terenu i srcem osećali klub. Da li smatraš nepravdom što si otišao, a umesto tebe su doveden Endiaj i Kraso?

AP: Ne smatram da je nepravda. Prvo ja sam hteo da idem iz Zvezde, jer nisam mogao da trpim više neke stvare koje su me sa strane nervirale i previše, ne bih o tome pričao. Mislim da pored naših dobrih stručnjaka on nije trebao da sedne na klupu ‘crveno-belih’. Sad kad je najteže, trebalo bi sve Delije da budu kao jedan i da sad treba da se pokažu.

Defanzivac Čuke, Ognjem Vranješ je izjavio da Izraelac uopšte nema komunikaciju sa igračima, ne prisustvuje treninzima. Takođe, Zvezda se muči u svakoj utakmici, a Partizan je prvi. Da li eventualni poraz u derbiju značio kraj za njega na klupi ‘crveno-belih’?

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Psihokast-Podcast by Vaso Bakocevic (@psihokast_podcast)

AP: On je tako radio i u Makabiju, to je njegov stil rada. Bahar je tu više kao neki menadžer, a pomoćnici vode treninge. Imali smo Fergusona koji je bio najbolji na svetu, a radio je na sličan način. E sada je pitanje da li se tebi sviđa njegov način rada ili ne. On sad ne može da se menja zbog Vranješa, mene ili nekog trećeg. U Haifi mu je to išlo i pravio je dobre rezultate, ali ovde to ne funckioniše, mi smo malo drugačiji mentalitet, sklop ljudi, mora da se priča. Kaže se ‘koga nema bez njega se može‘. Ne mogu ni da zamislim da se derbi izgubi, jer tu ako se kiksne biće jako teško do kraja, ali da li će biti presudno, možda i hoće.

Bio sa na početku stvaranja jedne moćne Crvene zvezde koja je bila mahom sastavljena od domaćih igrača sa Vladanom Milojevićem na čelu. U kojoj meri se ta generacija razlikuje od ove sada? Šta fali trenutnom timu?

AP: Neki novinari su pisali da smo mi ‘gardisti‘ bili problem. Mi smo voleli da se zezamo, bili smo mladi i ludi, svašta pričali, nekad i grešili. E sad dođe utakmica sa Jang Bojsom, treba putem gardista da se ide, a sad smo dobri. Pre svega Zvezdi treba duša, treba biti uvek četiri ili pet pravih Zvezdaša koji osećaju klub i bez toga ne može. Sada ide teško gostovanje u Kruševcu, gde će biti loš teren, blata, treba znati i u tu pobediti, tamo je uvek teško. Sada kada je najteže treba podržati Zvezdu, ako voliš svoj tim treba da budeš uz njega kada je najteže. Kada se pobedila Fiorentina, svi su dizali u nebesa, a sada kritikuju. Kod nas se brzo stvari zaboravljaju.

FOTO: Starsport

Da li bi se vratio u Crvenu zvezdu?

AP: Dva puta sam bio u Zvezdi, zadnji put kada sam odlazio reko sam da je to to što se tiče našeg fudbala. Međutim, kada vas šampion Srbije pozove teško je odbiti bez obzira koliko si ljut, teško je odbiti. Nikad ne reci nikad.

Trenutno u Ferencvarošu ti je trener Dejan Stanković, sa kojim si radio i u Ljutice Bogdana. Da li ti to dodatno olakšava boravak u Budimpešti? Kako je sarađivati sa njim?

FOTO: Starsport

AP: Ja sam došao nekih tri meseca pre njega, na početku sezone. Mnogo mi znači da je takva ličnost u klubu, jer sa njim mogu da se posavetujem i za neke stvari van fudbala. Veoma mi je drago da sarađujem sa njim, jer smo imali taj peh da ispadnemo od Haife, tako da smo samo nastavili gde smo stali u Crvenoj zvezdi. Nadam se da i ja njemu pomažem i olakšavam boravak ovde.

Reprezentacija Mađarske se plasirala kao prva u grupi, pobedili su nas dva puta u mesec dana. Činjenica je da imamo bolji kvalitet na individualnom planu, ali je tu presudio timski duh.

AP: Mora da se pohvale kako rade, ulažu u sport mnogo, to ništa nije slučajno. Imaju neki određeni sistem koji se poštuje i taj sav trud mora da se vrati. Naravno, mislim da smo individualno bolji igrači, a timski imamo dosta toga od njih da naučimo. Zasluženo su bili prvi u grupi.

U poslednjih godina Mađari dosta ulažu u fudbal, insfrastruktiru, mlađe kategorije. Koliko se njihov fudbal razlikuje od našeg?

AP: To treba da se dođe ovde i da se vidi. Po infrastrukturi su kao ‘mini Bundesliga‘. Ovi manji klubovi svi imaju stadione kao što je TSC, dok naš stadion ili gde je igrala reprezentacija Srbije, to je ozbiljna priča već.

Srbija se posle 24 godine plasirala na Euro. Koliko ‘Orlovi’ mogu u Nemačkoj?

AP: Mislim da ne treba da se priča o tome, jer mi svako prvenstvo idemo da osvojimo. Treba se skinuti pritisak sa igrača. Evo na primer za košarku, ko je sve odbio poziv, odmah se svašta pisalo, da nema ništa, a oni došli do finala. Imamo odlične igrače bez ikakve dileme, ali Katar mora da nam bude za nauk. Takođe, da budemo na zemlji i idemo korak po korak.

Zabeležio si jedan nastup za nacionalni tim. Da li očekuješ poziv u budućnosti selektora Stojkovića?

AP: Iskreno ne. Kad sam trebao da dobijem poziv, dok sam bio u Turskoj gde sam igrao jedan od najboljih fudbala, nije se desilo, a sada pored ovakvih igrača mislim da je glupo pričati o tome.

Kakvu grupu priželjkuješ?

AP: Ja bih voleo da budemo sa što jačima, jer sa njima bolje igramo i mislim da bi onda prošli. Mi se uvek mučimo se sa slabijima, jer smo ubeđeni da ćemo da dobijemo i desi se suprotno. Kod nas sve ide kontra.

Postoji jedna anegdota kada si dobio nadimak Gatuzo. Kako je došlo do toga?

AP: Na jednoj utakmici me je ubacio trener i nakon deset minuta me je iz taktičkih razloga zamenio. Nakon toga je bio pritisak na meni eto zamenili su te, nisi bio dobar. Ja sam i onda rekao nije bilo do mene, nisam ja kriv, pa i Gatuzo je bio ubačen i onda ga je Lipi nakon 10,15 minuta zamenio – zaključio je Pešić.

2
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter