3
Fudbal

FOTO: Starsport

BILO JEDNOM NA ‘MARAKANI’: Bajka o Vladanu Milojeviću i 11 ratnika! (VIDEO)

Objavljeno: 29.11.23 u 08:50

Tim koji se držao zajedno.

Svedoci smo da fudbal piše romane i da se uvek najlepše priče stvaraju na zelenim terenu koje se posle generacijski prepirčavaju. Sećamo se svi priča naših očeva i deda tima Crvene zvezde koji se 1991. godine koji je u Bariju osvojio Ligu šampiona, a kasnije se popeo na vrh sveta i ispisao se zlatnim slovima u istoriji ‘crveno-belih’.

Imala je Zvezda i kasnije sjajnu generaciju fudbalera poput Dejana Stankovića, Nikole Žigića, Marka Pantelića, Dušana Baste i drugih. Međutim, nakon dugi niz godina traganja i patnje na ‘Marakani’ su se vratili slavni dane prošlosti. 2017. godine kao trener je postavljen Vladan Milojević koji će definitivno ostati besmrtan za sve ‘Delije’

FOTO: Starsport

Uspeo je popularni ‘Miloje’ da sastavi sebi 11 ratnika koji će u svakom trenutku poginuti na terenu i tako i bi. Nije se tim iz Ljutice Bogdana našao na evropskoj mapi punu deceniju, a onda je su Vladan i njegovi izabranici uzeli stvari u svoje ruke i rešili da vrate Zvezdu tamo gde pripada među evropsku elitu.

Morao je klub sa Topčiderskog brda da krene svoju avaturu od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Prevaziđene su prepreke u vidu Florijane, Isriša, Sparte iz Praga, a onda je usledio čuveni duel protiv Krasnodara koji će se zauvek prepičavati. U prvom utakmici Zvezda je poražena 3:2, a potom je došao i revanš na paklenoj ‘Marakani’.

Već u 7. minutu ‘crveno-beli’ poveli su golom Nemanje Radonjića, da bi u 46. Kanga povisio na 2:0. Međutim, morali su svi da strepe do kraja, pošto je Krasnodar preko Grankvista sa penala smanjio na 2:1, ali su na kraju izabranici Vladana Milojevića boljom gol razlikom izborili plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

I ne, nisu samo bilu učesnici, već su grupu prošli kao drugi, a odmerili su snage protiv Arsenalom, Kelnom i Bate Borisovim. Što se tiče domaćeš šampionata, osvojena je titula, dok Kup nije. 

FOTO: Starsport

Dokazali su hrabri momci sa ‘Marakane’ da nisu slučajno u sezoni 2017/18, pa su u 2018/19 otišli korak dalje i bili učesnici Lige šampiona. Ponovo su morali da svoj put ka Evropi krče od prvog kola i da, uspeli su, a duel protiv Salzburga biće upamćen kao istorijski.

U Beogradu je bilo 0:0, a onda meč koji će ući u anale. Na Red Bul Areni, Austrijski tim vodio je 2:0 i kada činilo da su sve lađe potonule šampionu Srbije, onda su pokazali inat i ostavili srce na terenu, nisu se štedeli i dali 200% sebe. Golovima Bena u 65. i 66. minutu Crvena zvezda i zahvaljujući golu u gostima obezbedila grupnu fazu najelitnijeg evropskog takmičenja.

Nažalost ‘crveno-beli’ nisu uspeli da se domognu nokaut faze, ali jedan susret ostaće kao istorijski. Naime, na ‘Marakanu’ je došao Liverpul, enlgeski velikan, a Milan Pavkov je postigavši dva gola doneo pobedu i sebe vinuo u nebesa. ‘Redsi’ su kasnije osvojili titulu, a jedine poraze u toj sezoni naneli su im Zvezda i Barselone, zaista impresivno.

Naravno, Mozzart Bet Superliga Srbije je osvojena, dok Kup Srbije nije, ali idemo dalje. Ponovo je i u sezoni 2019/20 četa Vladana Milojevića pokazala da ništa nije slučajnost i da se odličnim zalaganjem i velikim timskim duhom može ostvariti svaki san. Utakmicu protiv Kopenhagena u Danskoj i čuvenu penal seriju koja je traja čitavu večnost pamtiće svaki navijač ovog kluba.

U obe utakmice 1:1, a onda 22 dugih serija penala, koju je na kraju okončao Milan Borjan obranivši udarac Vinda. E došao je na red i odlučujući susret, a protivnik upravo Jang Bojs, gde je u prvom duelu u Bernu bilo 2:2, a onda je usledio onaj u Beogradu.

Došli su Švajcarci na megdan srpskom šampionu, koji je poveo preko Alekse Vukanovića, ali je autogol Bena uneo strah do kraja susreta koji se isplatio i ‘crveno-beli’ su ponovo bili u Ligi šampiona. Ponovo su doneli radost. Grupa je bila teška, igrala je Zvezda protiv velikana iz Nemačke, Bajerna, finaliste Lige šampiona sezonu ranije, Totenhemom i Olimpijakosom, od koga su poraženi 1:0 u odlučujućem meču za plasman u Ligu Evrope.

Nažalost tu se priča sa bajkom Vladana Milojevića završila, pošto je decembra te 2019. na mesto trenera došao Dejan Stanković, ali je i on imao svoju bajku koja malo manje popularna. Ono što su radili ovi hrabri momci na čelu sa Milojem je fanstastično. Ovih 11 ratnika su bili spremni da u svakom trenutku poginu za klub i svim srcem igrali za sveti dres Crvene zvezde. 

Nisu se libili, bili su odlučni, tu jedni za druge, pravi tim. Svako od njih je davao 200% sebe i ostavljao srce na teren, svako je znao svoj zadatak. Ono što nedostaje današnjoj Crvenoj zvezdi je duša koju je taj tim Vladana Milojevića imao i osećaj za klub, pripadnost. Dok toga nema, neće biti ni adekvatnih rezultata.

18
3

3 Komentara

  1. BIO JEDNOM JEDAN SEVER SVI SLICNO OBUCENI SVI BILI KO JEDAN I DISALI KO JEDAN TUKLI SE SA POLICIJOM RADOVCIMA GROBARIMA PEDERIMA I ONDA JE VUCIC DOSAO NA VLAST DALJE SVE OSTALO ZNATE TO VISE NISU DECA IZ RADNICKIH KRAJEVA NEGO NABEDJENI HULIGANI KOJI RANIJE SU GLEDALI SA ISTOKA I ZAPADA STA SE DESAVA NA SEVERU JER NA ISTI NISU SMELI

    0
    0
    Odgovori
  2. Ma da. Cccccc. Ueeeee, ueeee, šmrc, šmrc. I dokle su dogurali? Kakva bre Zvezda. Verovatno im je i tad nameštao u JSL. Partizanovci doktori fudbala za njih, a Mare za Vladana. Krenula vam kola niz brdo i neće stati..

    0
    2
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter