0
Fudbal

FOTO: Starsport

ŠVAJCARSKI ‘BLIK’ APELUJE NA VLASTI U BERNU: ‘Sklonite zastavu duginih boja zbog navijača Zvezde!’

Objavljeno: 28.11.23 u 11:20

Utakmica koja je podigla mnogo prašine u zemlji sira.

Utakmica između Jang Bojsa Crvene zvezde u okviru petog kola Lige šampiona za Švajcarce očigledno nije običan meč. Naime, cela tamošnja štampa je udarila na Srbiju i njenog šampiona, a sada je ‘Blik‘ upozorio vlasti u Bernu da sklone zastavu duginih boja sa lokalne kafane pošto su 2019. godine ‘Delije’ kamenovale taj objekat.

-Pre četiri godine u Bernu je gostovala Crvena zvezda Beograd. Tokom navijačke šetnje srpskih navijača došlo je do nasilnih nereda. Navijači žele da ove godine ponovo marširaju kroz Bern. Policija je preduzela odgovarajuće mere predostrožnosti. Straža je zatvorena širom kantona, a navijačka četa je usko praćena velikim kontingentom – započeli su.

-Da li je to dovoljno ostaje da se vidi. Kao dalju mjeru predostrožnosti, prema Berner Cafe Kairo u bernskom okrugu Lorraine da skine svoju dugu zastavu sa svoje fasade. Razlog? Kafana je pre četiri godine postala meta srpskih navijača, koji su gađali goste limenkama i flašama. Rečeno je da je njihovo ponašanje izazvala zastava duge, koja se smatra simbolom LGBTIK+ pokreta – dodaju.

Navode da su iz te kafane uputili apel policiji da zabrane okupljanje huligana.

-Trine Pauli iz Cafe Kairo nema mnogo razumevanja za ovo. „Ne bi trebalo da krijemo kueer zastave iz straha“, kaže ona za „Berner cajtung“. Umesto toga, ona apeluje na političare da ubuduće otkažu ovakve igre ili da zabrane huligane. S obzirom na utakmicu Jang Bojsa i Crvene zvezde, u kafiću se i dalje razmišlja o uklanjanju zastave. Čak i ako smatrate da je „nepravedno“ da „moramo da se podvrgnemo pritisku homofobičnih fudbalskih navijača“ – ističu.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Café Kairo (@cafe_kairo_bern)

9
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter