0
Evrokupovi

FOTO: Starsport

ZVEZDA PROTIV ŠVAJCARSKIH KLUBOVA IMA POZITIVAN BILANS: Posebno se pamti Grashopers, dok je duel sa Ksamaksom za zaborav! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 28.11.23 u 08:20

‘Crveno-beli’ igraju važan duel u Bernu.

Večeras fudbaleri Crvene zvezde imaju veoma važan zadatak, a to je da u švajcarskoj prestonici potuku ‘Mlade momke‘ i obezbede prezimljavanje u Evropi. Ovaj sudbonosni meč igra se večeras od 21 čas, a ekspedicija Baraka Bahara moraće svim silama da napadne Jang Bojs koji ovaj meč dočekuje desetkovan.

U ranijoj fudbalskoj istoriji Zvezda je uvek imala pozitivan skor protiv klubova iz Švajcarske. Delije će posebno pamtiti onaj sada već legendarni dvomeč protiv Grashopersa 1990. godine. Tada je četa Ljupka Petrovića na ‘Marakani‘ remizirala rezultatom 1:1, a onda je usledio meč u Criihu, a stadion Lecingrund svedok moći srpskog tima. Tada su ‘crveno-beli’ razbili tim iz glavnog grada ove alpske zemlje sa 4:1, a kasnije se okitila ‘ušatim’ peharom.

Nakon toga usledio je mračni period za čitav region, obeležen sankcijama i suspenzijama srpskih klubova u evropskim takmičenjima. Nakon par godina pauze, usledila nova avantura Crvene zvezde u borbi za Evropu i ponovo tim iz Švajcarske, ovog puta Ksamaks. Svi su utehu tražili u sportu, kao beg od teške situacije u zemlji, ali su ‘crveno-beli‘ posustali i na prepunoj ‘Marakani‘ doživeli poraz od 1:0 golom Vitla u 86. minutu. U revanšu susret se završio 0:0 i srpski tim je ostao bez plasmana u tadašnji Kup Uefa.

Usledila je pauza od devet godina, a te 2004. godine Crvena zvezda se prvi put sastala sa Jang Bojsom. U Bernu je bilo 2:2, dok je tim iz Ljutice Bogdana na ‘Marakani‘ tukao švajcarski tim sa 3:0 i popravio utisak protiv tamošnjih klubova. Nakon toga ponovo je usledila pauza i tek 2019. godine ponovo susret sa ‘Mladim momcima’.

U prvoj utakmici u Bernu bilo je 2:2. Poveo Jang Bojs golom Asalea, da bi Degenek,izjednačio a potom pogotkom Garsija doveo u prednost Zvezdu. Na kraju je švajcarski klub ipak izvukao nerešen ishod pogotkom Hoarua, ali je taj rezultat odgovarao izabranicima Vladana Milojevića. Revanš na ‘MarakaniŠvajcarci nikada neće zaboraviti, pogotovu čuveni tenk ispred stadiona.

FOTO: Starsport

Crveno-beli’ su poveli golom Alekse Vukanovića, ali je navijače u strepnju doveo autogol Bena. Međutim, uspeo je tim sa Topčiderskog brda da sačuva rezultat i plasira se u Ligu šampiona. Prošli susret je završen 2:2, a sigurno će ekipa Rafaela Vikija želeti da se revanširaju za 2004. i 2019. i ući će u ovaj meč sa velikom motivacijom i optimizmom.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter