0
Domaći fudbal

FOTO: Starsport

LAZAR ROMANIĆ ZA HS: ‘Gol protiv Zvezde mi mnogo znači, to je dodatni motiv za dalji rad!’ (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 17.11.23 u 17:00

‘Trebalo bi da se više da šansa mladim igračima, oni su perspektiva našeg fudbala.’

Svedoci smo da klubovi u Srbiji nemaju baš strpljenja i tolerancije za mlade i talnetovane igrače. U našem fudbalu ima pregršt omladinaca koji čekaju svoju šansu u seionorskom timu, ali nažalost mnogi je nisu dobili, već su slati na ‘kaljenje‘ u druge, a često zarad novca pordati u strane klubove, gde se u nekim slučajevima i ne snađu i sav taj talenat ne dođe do izražaja.

U slučnoj situaciji se našao i taletnovani fudbaler Železničara iz Pančeva, Lazar Romanić koji je dete Crvene zvezde, koja nije u tom trenutku prepoznala taj potencijal. U tom momentu je bio najbolji u omladinskom pogonu ‘crveno-belih’ i prvi je iz svoje generacije stavio paragraf na profesionalni ugovor sa timom iz Ljutice Bogdana gde je na prvoj utakmici postigao pet golova.

FOTO: Starsport

Nakon toga spletom okolnosti nije više dobijao šansu, pa je morao da se ‘kali’ na pozajmicama u Borcu iz Čačka, OFK Beogradu, da bi na kraju kao i većina otišao iz srpskog fudbala. Romanić je želeo da svoju karijeru gradi na teži način i zaobliaznim putem, pa se uputio u Grčku u Lamiju za koju je igrao u periodu od 2018. do 2023. godine i sakupio 123 nastupa uz 10 golova.

Period u Grčkoj mu je pomogao da dosta sazre, a sjajne partije preporučile su ga Železničaru. U Pančevu takođe igra na sjajnom nivou, gde pokazuje kvalitet za neke od najjačih evropskih liga. Upravo je Romanić u prošlom kolu u porazu od Crvene zvezde postigao vodeći pogodak protiv svog bivšeg kluba i na neki način pokazao ‘crvenobelima‘ da su napravili grešku što su ga se prelako odrekli.

FOTO: Starsport

Lazar Romanić je u razgovoru za HotSport govorio o svojim ambicijama i očekivanjima.

Protiv Crvene zvezde ste i pored poraza odigrali jednu odličnu i hrabru utakmicu gde je nedostajao taj faktor sreće. Da li je to vetar u leđa za još veći rad?

LR: Mnogo mi znači taj gol protiv Crvene zvezde, mog bivšeg kluba. Ovo je dodatni motiv za dalji rad. Nakon reprezentativna pauze igramo protiv Napretka iz Kruševca, gde moramo da dobijemo, a rezultat će doći na osnovu našeg zalaganja.

Postigao si pogodak protiv šampiona Srbije i kluba u kom si ponikao. Kakav je osećaj bio? Kakve su emocije bile u tom trenutku?

LR: Nisu se pomešale nikakve emocije, ja sam jedan veliki profesionalac koji obavlja svoj posao na najbolji mogući način. Van fudbala navijam za Zvezdu, ali sam igrač Železničara i dajem 200% za taj klub.

FOTO: Starsport

U Ljutice Bogdana nisu prepoznali tvoj potencijal, pa si preko pozajmica morao na ‘kaljenje’ u druge klubove. Da li smatraš to kao grešku kluba?

FOTO: Starsport

LR: Oni su u tom trenutku videli da nisam spreman za prvi tim, išao sam na pozajmice, nisam se lepo pokazao. Morao sam zaobilaznim putem, pa sam otišao u Grčku u Lamiju, gde sam imao veoma lepo iskustvo. Nakon pet godina sam se vratio u domovinu, tu sam i moje misli su samo u Železničaru.

FOTO: Starsport

 

Proveo si pet sezona u Grčkoj u Lamiji gde si takođe beležio zapažene partije. U kojoj meri tamošnji fudbal razlikuje od srpskog?

LR: Nije velika razlika, oni imaju par super timova kao i mi. Mislim da su tamo malo fizički spremniji, ali je srpski fudbal mnogo talnetovaniji, dosta se bolje radi sa mladim igračima, imamo bolje stručnjake. Što tiče infrastrukture, njima je lepše vreme, pa im je lakše da održavaju terene. Mislim da su po tom pitanju jedan nivo iznad nas.

Srbija je na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo, a svojim odličnim igrama možda privičeš pažnju selektora Stojkovića. Da li bi igranje za nacionalni tim bilo ostvarenje tvojih snova?

LR: Nisam trenutno ka tome usmeren, idem korak po korak. Naravno Srbiji u nedelju protiv Bugarske želim sve najbolji i da se pobedom plasiraju na Evropsko prvenstvo. Trenutno mi je najveći fokus da Železničar ostane u ligi, to nam je svima u klubu primarni cilj.

FOTO: Starsport

U našem fudbalu se ne obraća dovoljno pažnja na mlade i talnetovane igrače, kao što se tebe prelako odrekla Crvena zvezda, tako se i sada Partizan Matije Popovića, koji je će se od januara pridružiti Milanu. 

LR: Mislim da Srbija ima mnogo talentovanih igrača i generalno treneri su dosta zalužni za to. Trebalo da se više da šansa mladim igračima, oni su perspektiva našeg fudbala.

Kakvi su ti planovi za nastavak karijere? Možda Partizan, Zvezda ili ponovo inostranstvo?

LR: Fudbal je nepredvidiv, sve se menja iz dana u dan. Nemam neke određene planove, nikad se ne zna šta nosi dan, a šta noć – jasan je Romanić.

5
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter