0
Fudbal

FOTO: Starsport

DERBI DELA KAPITALE: Duel između ‘gospode i ‘seljaka!’ (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 11.11.23 u 08:05

Borba gladijatora.

Sutra od 18 časova igra se jedan od najstarijih derbija na svetu, poznatiji kao ‘Derba dela Kapitale’. Dan kada sve staje u ‘večnom gradu’ i kada su sve oči uprte u čuveni stadion ‘Olimpiko‘ kada će snage odmeriti fudbaleri Lacija i Rome.

FOTO: Starsport

Rivalstvo ova dva tima datira još davne 1925. godine kada je čuveni diktator, Benito Musolini zauvek promenio istoriju Rima. Naime, popularni ‘Duče‘ je hteo da prestonice Italije ima jedan klub koji će predstavljati ‘večni grad’, a želeo je da Lacio koji je dobio naziv po regiji promeni naziv u Roma. Međutim, ‘nebesko-plavi’ su to odbili, da bi nakon toga nastao fudbalski klub Roma, a nakon toga rodilo se neverovatno rivalstvo koje je podelilo grad.

Ovo nije običan derbi, ovo je bitka terotirije, prevlast regije ‘Lacio‘. Osnivanjem Rome, Lacio je nije bio više u centru pažnje, pošto je ‘vučica‘ imala veću navijačku grupu, ali je to dalo dodatni motiv ‘nebesko-plavima’ da ostanu privrženi svom klubu i da dokažu da mogu da istraju i eto dokazali su.

Na ovom paklenom derbiju čućete navijače Rome da pristalicama Lacija skandiraju ‘burini‘ što na Italijanskom znači ‘seljaci‘, pa se ovaj derbi smatra i duelom ‘gospode‘ i ‘seljaka‘. Najveće legende ovih duela su Frančesko Toti koji se smatra ‘Princem Rima’ sa Romine strane, dok se za Lacio ističe čuveni Paolo Di Kanio.

Međutim, Toti je daleko veća legenda od Di Kanija, pošto je ceo svoj život posvetio Romi i ‘večnom gradu‘ u koga je i dan danas zaljubljen i kome se obavezao na vernost do kraja života. Takođe, dugogodišnji kapiten ‘vučice‘ ima najviše nastupa u ovom derbiju 43, a najefikasniji u ovim istorijskim susretima je Toti koji deli prvo mesto sa Dino da Koštom 11.

Ova dva tima povezuju igrači sa područja Balkana koji su ostavili dubok trag. Siniša Mihajlović je legenda Lacija, koga ‘nebesko-plavi’ sigurno neće zaboraviti. On je za ovaj klub igrao u periodu od 1998. do 2004. godine,  a tu je i Dejan Stanković koji se sa Mihom bio saigrač u Laciju, a nosio je plavi dres od u istom periodu kada i Siniša.

Pored njih, tu je i Dušan Basta koji je bio igrač Lacija od 2014. do 2019. godine, a bilo je i onih koji su igrali za oba kluba, a to je bivši kapiten Srbije, Aleksandar Kolarov-. Njemu je ‘nebesko-plavi’ tim bio prvo internacionalno iskustvo, a igrao je u periodu od 2007. do 2010. godine, da bi se posle duže pauze vratio na Apenine i 2017. potpisao za Romu.

Takođe, za oba tima igrao je i Siniša Mihajlović koji je pre Lacija nosio dres Rome, ali se njegove partije ipak pamte u dresu ‘nebesko-plavih’ bez obzira što mu je ‘vučica’ bila prvo internacionalno iskustvo.

FOTO: Starsport

Osim njih i Edin Džeko je bio deo ovh istorijskih duela, a u jednom trenutku je bio i kapiten ‘vučice’ čiji član bio od 2016. do 2021. godine. Takođe, još jedan sa ovih prostora koji je igrao za Romu bio je Miralem Pjanić gde je pružao sjajne partije, a nosio je njen dres od 2011. do 2016. godine.

FOTO: Starsport

Roma i Lacio su ukupno odigrali 196 derbija, a ‘vučica‘ je uspešnjija i ima 73 trijumfa, dok ih ‘nebesko-plavi’ imaju 57 i 66 puta je bilo nerešeno. Svakako uživanje je gledati čuveni Rimski derbi ili ‘Derbi dela Kapitale‘ ili kako u prevodu sa italijnskog jezika znači ‘Derbi glavnog grada’.

5
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter