0
Fudbal

FOTO: STARSPORT

PRVI SELEKTOR REPREZENTACIJE SRBIJE GOVORIO O ORLOVIMA: „Imao sam odličnu ekipu, ali problem je bio što je bila srpska!“

Objavljeno: 08.11.23 u 17:55

Poznati španski stručnjak Havijer Klemente bio je prvi selektor u istoriji fudbalske reprezentacije Srbije od 2006. do 2007. godine. Međutim, njegov mandat nije bio uspešan, i brzo je završio svoje vođenje „orlova“.

Nažalost, Klemente nije bio usamljen slučaj inostranih trenera koji nisu ostvarili značajnije uspehe na poziciji selektora reprezentacije Srbije.

Nedavno je bivši selektor Španije i iskusni trener koji je vodio klubove poput Atletiko Madrida, Olimpik Marselja, Real Sosijedada, Espanjola i mnoge druge, objavio dokumentarac nazvan „Klementeova Španija“. U tom dokumentarcu, on se dotakao i svog mandata u Fudbalskom savezu Srbije, koji nije ostao upamćen po uspesima.

Iako je počeo s dobrim rezultatom pobedom nad Češkom u gostima, na kraju su se kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2008. godine završile neuspehom i razočaranjem.

„Imao sam odličnu ekipu, ali problem je bio što je bila – srpska! Srbi su dobri protiv jakih, a preziru slabije. U kvalifikacijama smo prvo igrali protiv Portugala i Poljske. Nito od njih nas nije pobedio. Ispustili smo bodove protiv Kazahstana! Ali Srbi su govorili: „Kako možemo igrati protiv ovih, jako su loši“. Odigrali smo vrlo dobro, nismo izgubili od jakih, pobedili smo Finsku i izgubili od Belgije, 3:2. Zbog meča sa Kazahstanom smo eliminisani. To su Srbi“, ispričao je Klemente.

Otkrio je i bizaran način putovanja od Bilbaa do Beograda.

„Taksijem. Pao sam sa bicikla i slomio četiri rebra i ključnu kost. Rebra su mi probila pluća, nisam mogao da putujem avionom. Zato sam prešao 2.500 kilometara taksijem uz pomoć jastuka. Mislim da me je to koštalo oko 60.000 peseta tadašnjeg novca ili možda čak malo više“, naveo je Klemente.

3
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter