0
ATP

FOTO: Twitter/@usopen

ATP NAJAVIO DRASTIČNE PROMENE: Igrači bi narede sezone mogli da zarade neverovatne sume novca

Objavljeno: 08.11.23 u 13:56

Ova promena je veliki podstrek za tenisere

Ove sezone ATP donela je dve veoma važne odluke – da je godišnji bonus za igrače povećan za 12,2 miliona dolara, dok će od naredne godine turniri profit deliti sa teniserima.

Kako je navedeno u aopštenu Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP), inicijativa koja menja igru, a koja usklađuje finansijske interese kako igrača, tako i turnira, podigla je ukupan bonus za igrače za 12,2 miliona.

Ova suma predstavlja udeo igrača u profitu ostvarenom na mastersima, jer od ove godine turniri više neće zadržavati zaradu za sebe, već će je deliti sa igračima – 50:50.

Dakle, novac će se deliti u skladu za rezultatima na takmičenjima. Veoma bitna informacije jeste ta da ovaj bonus nema veze sa nagradnim fondovima, što predstavlja duplu zaradu za tenisere.

Kompletan profit od 12,2 miliona dolara deli se sa brojem poena za svetsku listu na mastersima. U ovoj sezoni jedan bod donosi 300 dolara, što bi značilo da će titula donositi 300.000 hiljada dolara bonusa.

„Teško je preceniti kakav seizmički pomak ovo predstavlja za poslovanje tenisa. To znači veće poverenje i transparentnost između igrača i turnira. Činjenica da smo uspeti da podelimo 12,2 miliona dolara igračima već u prvoj godini je ogroman uspeh. Ovo je samo početak, a cilj nam je da nastavimo da uvećavamo ovu cifru kako rastemo. Želeo bih da se zahvalim ATP odboru, savetima i članovima na poverenju i podršci u dostizanju ovog značajnog trenutka za tenis.” -Andrea Gaudenci, pretsetnik ATP.

Na osnov ove odluke, devet turnira iz serije 1000 prolaziće kroz tri odvojene finansijske revizije svake sezone. ATP ističe i veliki porast zarade celog Tura.

Nagradni fondovi u ovoj godini su povećani za 37,5 miliona dolara u odnosu na prošlu, a kada se na ovu cifru doda povećanje bonusa za 12,2 miliona, dobija se rast premija za oko 50 miliona.

Ističe se da je ovaj porast direktna posledica odluke o promeni formata mastersa u Madridu, Rimu i Šangaju, jer je njihovo trajanje povećano na 12 dana, a žrebovi prošireni sa 56 na 96 učesnika.

Takođe, najavljene su nove promene za 2025. godinu, a iz ATP su poručili da planiraju da primene i na takmičenja serija 500 i 250. 

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter