1
Evrokupovi

FOTO: Starsport

MOŽE LI ZVEZDA DO NOKAUT FAZE LIGE ŠAMPIONA? Evo kakve šanse UEFA daje prvaku Srbije da se nađe na prva dva mesta u grupi!

Objavljeno: 07.11.23 u 14:10

I dalje prioritet treba da bude treće mesto

Istorija rezultata u Ligi šampiona jasno pokazuje da čak ni timovi koje prvi deo grupne faze prođu bez osvojenog boda, nemaju razloga da očajavaju, jer još uvek postoji mogućnost da se domognu osmine finala. To je uostalom na delu pokazao primer Atalante, kojoj je to uspelo u sezoni 2019/2020, pa ekipa iz Bergama predstavlja pravi svetionik za Union Berlin, Benfiku i Antverpen, koji nakon prva tri kola u ovoj sezoni nemaju nijedan bod.

UEFA je na osnovu rezultata od sezone 2003/2004, kada je ustanovljen aktuelni format elitnog takmičenja, pa do danas, napravila kalkulator šansi ekipa za plasman u osminu finala, nakon završenog prvog kruga grupne faze.

Atalanta je ujedno i jedina ekipa kojoj je takav poduhvat uspeo, dok su 53 tima eliminisana, pa se stoga Unionu, Benfiki i Antverpenu daju svega dva procenta šansi za plasman među 16 najboljih ekipa.

Nakon toga ulazimo u grupu timova među kojima se trenutno nalazi i srpski šampion Crvena zvezda, a koji nakon tri odigrana kola ima jedan osvojen bod. U pomenutom periodu osam takvih ekipa je uspelo da prođe dalje, dok su 82 eliminisane, pa se crveno-belima, ali i Kopenhagenu, Seltiku i Jang Bojsu, daje 9% šansi za prolazak u narednu fazu Lige šampiona.

Zanimljivo, manje ekipa (pet) koje su imale dva boda je prošlo dalje nego onih sa jednim, ali je ovih sa jednim eliminisano godovo četvorostruko više, pa im se daje veći procenat (16 odsto). U ovom trenutku to su Sevilja, PSV i Milan.

Takođe, interesantno deluje i podatak da je 15 ekipa prošlo dalje, a da nije ostvarilo pobedu u prva tri kola.

Ako bi se gledao ostali učinak ekipa u grupi G, gde vodeći Mačester siti ima devet, a Lajpcig šest osvojenih bodova, oba tima imaju razloga za optimizam, a pogotovo sastav Pepa Gvardiole, pošto se do sada nije dogodilo da eliminaciju doživi tim (njih 66) sa maksimalnim učinkom nakon tri kola.

Najviše timova koji su prošli u osminu finala ima među onima koji su posle tri runde imali šest bodova (81). Ipak, procenat (83 odsto) umanjuje činjenica da je iz Lige šampiona eliminisano 17 ekipa sa skorom od dve pobede i jednim porazom nakon tri odigrana kola.

Da ni sedam bodova nisu garancija Sosijedadu i Interu, koji su na vrhu grupe D, potvrđuje i čenjenica da četiri tima u takvoj sitaciji nisu prošla dalje. To su Porto (2015/2016), Rendžers (2007/2008), Marselj (2007/2008), CSKA Moskva (2006/2007).

Gotovo 50-50 šansi, tačnije 48 odsto, imaju ekipe koje prvi krug prođu sa četiri osvojena boda. Dalje ih je prošlo 49, dok su eliminane 53. U ovom trenutku po četiri boda imaju Galatasaraj, Lacio, Dortmund i Njukasl, što bi na osnovu istorije rezultata od sezone 2003/2004. moglo da znači da dvoje neće proći dalje.

0
0

1 Komentara

  1. Sa sastavom gdje se forsira panj od Šerifa i Mitrović na pogresnoj strani a igra samo jednom nogom nemamo se ćemu nadati nego da Batak bude toliko posten i kaže :“Ja nisam trener za Zvezdu!“.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter