0
Košarka

FOTO: Udruženje košarkaških trenera

TUGA: Preminula legenda srpske i jugoslovenske košarke (FOTO)

Objavljeno: 06.11.23 u 11:59

Bio legenda košarke na ovim prostorima

Legenda makedonske, srpske i jugoslovenske košarke, čuveni Janko Lukovski preminuo je u svojoj 77. godini života.

Lukovski je bio veliki igrač, kao i sjajan stručnjak koji je na put izveo brojne vrhunske košarkaše.

Tokom svoje karijere nastupao je za Rabotničkog, dve sezone je igrao i za MZT Skoplje, a u ogromnoj konkurenciji se izborio da bude i u juniorskoj i B reprezentaciji Jugoslavije.

Kao trener, Janko je od 1982. do 1986. godine, radio u mlađim selekcijama reprezentacije (kadetskoj i mladoj) i imao priliku da trenira Dražena Petrovića, Zdovca, Paspalja, Pecarskog, Cvjetičanina, Perasovića, Sretenovića i mnoge druge.

Godine 1985. se preselio u Suboticu, gde preuzima Spartaka koji je u tom trenutku bio poslednji na tabeli prve B lige sa samo jednom pobedom, a 1991. godine se vratio u svoj Rabotnički i osvojio treće mesto u Prvoj A ligi iza Partizana i Crvene zvezde, pored toga, ponovo doveo tim do finala Kupa Jugoslavije.

U pančevački Profikolor dolazi 1992. godine i uvodi ga u najkvalitetniju ligu  i iste godine zauzima 5. mesto u prvoj ligi. Dve godine kasnije seda na klupu Vojvodine, i preuzima perspektivnu generaciju na čelu sa Draganom Lukovskim, Zlatkom Bolićem i Jovom Stanojevićem i osvaja peto mesto. Vodio je i Borovicu i nikšićki Ibon.

 

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter