0
Košarka

FOTO: KK Crvena zvezda

VUČEVIĆEV INTERVJU KAO NIKAD DO SADA: Sjajni centar isprozivao Amerikance zbog Jokića, pričao i o dolasku u Evroligu!

Objavljeno: 03.11.23 u 20:44

Veliki broj NBA zvezda odlučilo je da tokom leta odmori i propusti Mundobasket, ne i Nikola Vučević koji je sa Crnom Gorom ostvario istorijski uspeh i 11. mesto što je najbolji plasman ove nacionalne selekcije na svim velikim takmičenjima.

Crnogorci su tako obezbedili kvalifikacije za Olimpijske igre, a Vučević se nada da će reprezentacija moći da napravi podvig i ode u Pariz sledećeg leta. U Manili smo takođe videli zlato Nemaca i Srbiju koja je uprkos desetkovanom sastavu uzela srebro.

– Dosta igrača nije došlo i to je otvorilo nekim reprezentacijama mogućnost da iskoriste priliku i ostvare sjajne stvari. Nemačka je zasluženo prvak sveta. Celi je turnir bila maksimalno dobra, konstantna, igrala je lepu i učinkovitu košarku i zaslužila je zlato. Srbija je Srbija. Igrače kojih nije bilo su sjajno nadomestili neki drugi momci koji odlično igraju u svojim klubovima. Imaju iskustvo igranja na vrhunskom nivou, nastupaju u najjačim ligama i nije im bio problem da se uklope. Srbija ima strašan fond igrača i njima nije toliko problem da zamene nekog ko nije tu – rekao je Vučević za hrvatski Index i dodao:

 – Srbi kroz istoriju imaju fantastične trenere, a Svetislav Pešić je jedan od njih. Kultura košarke koju oni gaje decenijama je za naklon i jako dobro znaju što treba za dobar rezultat. Sve bitne utakmice su odigrali sjajno, čak i finale, ali je Nemačka bila bolja. Srbija je napravila fantastičan rezultat, bili su drugi i kvalifikovali su se na Igre u Parizu nakon što su preskočili Tokio. Amerikanci ni ovog puta nisu mogli do medalje…

–  Što se tiče Amerikanaca, došli su s dobrom, talentovanom, ali mladom ekipom, neiskusnom u FIBA pravilima, što se videlo u njihovoj igri. Opet je malo nedostajalo da dođu do bronze. Ipak, s obzirom na pravila FIBA, mislim da je ovo njihova realnost. Da je ova ekipa, ista ta, igrala po NBA pravilima, siguran sam da bi bili prvaci. Zato je Mundobasket specifično takmičenje. Puno pomaže iskustvo ekipa. Nemačkoj je upravo to bio glavni adut. Srbija ima fantastičan miks mladih i iskusnih i rekao bih da će biti na vrhu idućih nekoliko godina. Biće zanimljivo. Super je za košarku da je došlo doba kad su se neke druge ekipe uključile u vrh, da nisu uvek samo isti. Dosta je više bilo Španaca, ha-ha – dodaje on.

U srpskoj javnosti je bio mahom negativan odjek na odluku Nikole Jokića da ne zaigra u Manili, iako je imao odmor manji od mesec dana pošto je postao šampion i MVP. Novinar Indexa čak je konstatovao kako je „dobar deo navijača otišao tako daleko da su tražili da se nikad više ne zove u reprezentaciju“.

 – Tih napada na Nikolu je bilo previše i bili su nepotrebni. Da ne kažem nešto gore. Nikola je 11 meseci bez prestanka igrao košarku. Otkako su im počele pripreme za Evrobasket prošle godine, sve do kraja finala NBA lige. Nije samo igrao nego je radio sve za svoju ekipu, odveo ju je do titule prvaka. U plej-ofu je svaku utakmicu igrao po 35, 40 minuta i vodio je Denver do titule. Niko ko se ne bavi ovim poslom pojma nema koliki je napor potreban za to. Sportista koji je na vrhunskom nivou s vremena na vreme treba odmor, da se resetuje od košarke i to je normalno. Mogu razumeti navijače da su nezadovoljni, ali oni ne igraju košarku, ne bave se sportom i ne znaju kako stvari funkcioniraju.

Opet…

 – Njih još mogu shvatiti, navijači na to gledaju iz drugačijeg ugla, ali ne volim kad negativne komentare šalju neki bivši sportisti. To nije u redu. Nikola je ipak odlučio da dođe na Igre i igra za Srbiju i svaka mu čast na tome jer verujem da bi puno sportista odbilo to da uradi posle komentara ‘ne treba nam nikad više, bili smo drugi bez njega’. Nikola je takav, on je odlučio da igra, ali razumeo bih da je odbio. Kad je doneo titulu Denveru, cela Srbija mu je skandirala, a onda, par dana nakon toga, kad se dečko odlučio da odmori, onda sve najgore o Nikoli. Totalno bezveze. Rekao bih da je takav stav problem mentaliteta ljudi na Balkanu. Na Zapadu ni izbliza nije tako. Gasol, Novicki, Parker, pa sad i Janis, takođe su propuštali takmičenja.

Standings provided by Sofascore
1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter