0
Fudbal

FOTO: Twitter/@AFCAjax

ŠTA SE DESILO SA EVROPSKIM GIGANTIMA?: Crni dani za Ajaks, Bazel i Lion! (VIDEO)

Objavljeno: 24.10.23 u 13:20

Ne piše im se dobro.

Pre samo četiri sezone bili su jednim korakom u finalu Lige šampiona, a onda im je sne srušio Lukas Moura i odveo Totenhem na megdan Liverpulu. Fudbaleri Ajaksa od početka takmičarske godine igraju katastrofalno, a ovo im je najgori start u istoriji kluba. Trenutno se nalazi, pazite ovo, u zoni ispadanja, što je veoma poražavajuće za ovog giganta.

Ajaks je najtrofejniji klub u Holadniji osvojivši čak 36 puta domaći šampionat, 20 puta Kup, a mogu se pohvaliti za četiri ‘ušata pehara’, koga su osvojili tri puta uzastopno (1971, 1972 i 1973). Takođe su bili fabrika mladih talenata i u jednom trenutku najbolja omladinska škola na svetu. Iz nje su iznikli mnogi velikani koji su bili i oslonac holandske reprezentacije.

Ono što tim iz Amsterdama radi u poslednje vreme, a možda je i greška što upravo te talente prodaju sa već 19, 20 godina i lako ih se odriču. Idu rame uz rame za modernim fudbalom i napravili su biznis od prodaje mladih talenata. U prethodnih godina odrekli su se De Jonga, De Lihta, Ziješa, Blinda, Dolberga, a poslednji koji je praktično oteran je i Dušan Tadić.

MOLI SE AJAKS DA SAM PREĐE U NIŽI RANG: Najgora ekipa lige je očigledno bolja samo od Ajaksa! (VIDEO)

Čini se da je pogrešna politika učinila svoje i da moraju nešto pod hitno da učine kako bi se vratili u sam vrh fudbala. Iz te čuvene sezone 2018/19 nije ostao niko, a ta sezona je bila jedna od najuspešnijih u istoriji kluba.

Sledeći gigant koji je posrnuo, a jedan od redovnih učesnik evropskih takmičenja, što Lige šampiona, što Lige Evrope, Bazel  proživljava crne dane. On se u švajcarskom šampiona nalazi na poslednjem mestu sa svega pet bodova iz deset utakmica. Bazel je takođe imao odlične igrače u svojoj istoriji, a takođe, drugi je najtrofejniji klub u Švajcarskoj.

Izgleda da se i tamo loše rukovodi i da se to osetno osetila ove sezone gde igraju izuzetno loše. Setimo se da je pre nekoliko godina za ovaj klub igrao i Mohamed Salah, a da sada praktično propadaju.

Ono što je takođe fastinatno jeste i krah Liona koji na početku ovog veka zaređao bio čak sedam uzastopnih naslova prvaka  Francuske. Klub u kom je ponikao čuveni Karim Benzema, gde je svoje najbolje dane u karijeri imao Žunjinjo, a pre samo par sezona igrali su polufinale Lige šampiona.

Izgleda da je sezona 2023/24 koban po ova tri evropska velikana i da ako nešto ne preduzmu doživeti najveću katastrofu svojoj istoriji.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter