0
ATP

FOTO: Twitter/@usopen

BIVŠI TRENER ŠTEFI GRAF VELIČA NOVAKA: „Đoković će uzeti još 3,4 Grend slema“!

Objavljeno: 24.10.23 u 21:50

Švajcarac smatra da Alkaras ima još dosta da dođe do Novakovog nivoa

Poznati švajcarski trener, Hajnc Gintard, govorio je o Novaku Đokoviću i njegovim uspesima koji se nižu iz godine u godinu bez obzira na činjenicu da se srpski teniser polako bliži kraju karijere.

Hajnc je svojevremeno radio sa Štefi Graf, sa kojom je osvojio čak 12 Grend slemova a u jednom trenutku je bio i glavni trener Ani Ivanović. Gintard smatra da će Đoković igrati još nekoliko godina i osvojiti 3 do 4 Grend slema.

Tri ili četiri godine je veoma dug period. Mislim da može da uzme još tri ili četiri grend slema. Na kraju, sve se dešava veoma brzo. Ako vidite da je Nadal osvojio Australijan open prošle godine, to je bilo jedno od najvećih dostignuća u istoriji sporta. A da se postigne tako nešto, to zahteva dodatnu energiju, koju kao stariji igrač ne možete više da zamenite određenog dana – kaže švajcarski stručnjak u intervjuu za „Tenis magazin„.

 

FOTO: STARSPORT

 

Ipak, ističe da će Novakov pad u igri doći iznenadno za njegove fanove, iako je to potpuno normalno u tim godinama.

Iskustvo kaže da se takve stvari dešavaju brzo. Održavate nivo i odjednom, to više ne funkcioniše. Usporite, uvek fali dvadeset ili 30 centimetara. To ne zvuči mnogo, ali je ustvari ogromno. Pravi razliku između toga mogu li da ubrzam lopticu ili samo skakućem sa defanzivne strane.

Osvrnuo se i na novu generaciju igrača i posebno Karlosa Alkarasa.

Pre nekoliko godina, svi su pričali, ‘nemoguće je da budete prvi u muškom tenisu kao tinejdžer’. Tenis je postao previše snagatorski sport! A sad? Znači nije bilo nemoguće, samo nismo imali pravog tinejdžera. Sad su tu Karlos Alkaras, Janik Siner i Luka van Aš. To je sjajna stvar u tenisu, neuhvatljiv je. Svi misle da znaju kako stvari funkcionišu, ali ne zna niko! Izuzetni igrači ne postoje sve vreme, inače ne bi bili posebni. Ponekad imate rupu, ali to ne znači da je nešto nemoguće. Čak i sa svojim dugim prisustvom u tenisu mogu da kažem da ne razumem ovaj sport.

 

FOTO: Twitter/@carlosalcaraz

 

Smatra da Alkaras može još mnogo toga da popravi u igri.

Ne može ni on sve. Njegova igra na mreži može da napreduje. Takođe je jak od pozadi tako da mu ne treba klasično napadanje loptice. I Rafael Nadal je osvojio svoj prvi Rolan Garos sa osnovne linije uz mnogo trčanja. Ima mnogo prilika. Ne morate biti u stanju da uradite sve da biste bili dobar teniser. Na engleskom se to kaže ‘umetnost redukcije’. Ako moežete da igrate prosto, lakše je ponoviti. Morate da znate šta možete da uradite i šta ne možete. Ako možete da iskoristite to što možete što je više moguće, onda igrate dobro – zaključio je Gintard.

1
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter