1
Evrokupovi

FOTO: FK Crvena zvezda

DELIJE U NEMAČKOJ PRAVE SLIKU ZA PAMĆENJE: Evo o kom rekvizitu je reč!

Objavljeno: 23.10.23 u 14:50

Imaće srpski šampion podršku svojih navijača 

Fudbaleri Crvene zvezde gostuju u Nemačkoj protiv ekipe Lajpciga u okviru trećeg kola grupne faze Lige šampiona. Ovaj meč je zakazan za sredu sa početkom od 21 čas.

Izabranici Baraka Bahara su u prva dva kola osvojili jedan bod, remijem na stadionu „Rajko Mitić“ protiv Jang Bojsa, dok su na startu takmičenja poraženi u Engleskoj od Mančester sitija sa 1:3.

Navijačka grupa srpskog tima, „Delije“ oglasile su se novim saopštenjem, gde su potvrdili da će njihov tim imati veliku podršku na gostovanju u Nemačkoj. Oni su takođe otkrili kakvu koreografiju žele da naprave, pa su pozvali sve Zvezdaše da sa sobom ponesu šal voljenog kluba, kako bi napravili sliku za pamćenje.

 

Crvena Zvezda vs Young Boys, UEFA Champions League, Group G football match in Belgrade, Serbia on Oct. 3. 2023. (photo by David Damnjanovic/STARSPORT)

 

Saopštenje „Delija“ prenosimo u celosti:

 Šal je verovatno najklasičniji navijački rekvizit ikada. Danas oni nisu toliko u modi kod nas na tribini, ali pre samo dve, tri decenije bili su veoma važno obeležje. Pitanje časti je bilo da se odbrani šal ako bi protivnik pokušao da ga skine, i stvar prestiža da se nosi ukoliko bi bio neki od retkih primeraka i naročito ako bi bio sa imenom ekipe. Istorija ovog legendarnog navijačkog rekvizita počinje kao i većina drugih stvari u kolevci fudbala – u Engleskoj.  Početkom 20. veka kada su klubovi počeli da nose dresove uvek istih boja počeli su i na tribinama da se viđaju šalovi u bojama kluba. Tridesetih godina pojavili su se takozvani bar šalovi (kod nas poznati kao „hvalatibako“). Međutim prava njihova ekspanzija kreće sa rađanjem modernog navijačkog pokreta, šezdesetih i sedamdesetih godina gde se moda nošenja šalova seli sa Ostrva i u Italiju i kasnije i u druge zemlje.

– Osamdesetih i devedesetih na našoj tribini mogli su da se vide šalovi raznih klubova, u nedostatku naših koji su bili jako dragoceni i retki. U drugoj polovini devedesetih situacija se popravila, krenula je masovnija proizvodnja i uskoro je iskorenjeno prisustvo tuđih šalova kod nas. Početkom dvehiljaditih postaju popularni šalovi na pruge (iako ih je bilo i ranije). Kao i u svim drugim segmentima i u dizajniranju ovog navijačkog rekvizita estetika i originalnost su bili i jesu veoma važni. Osim stranih šalova na Severu smo se borili i protiv onih ružnih koje su pravili ljudi koji nemaju veze sa tribinom ili klubom. Takođe je negativna pojava da se nose šalovi koji se prave za određenu utakmicu, polovina naša a polovina kluba protiv koga igramo. Teška nebuloza koja nema nikakvog smisla i njih ne treba nositi.

– Jedna od najlepših slika tribine je šarpata. Tribina se pretvori u tepih od šalova i to je svojevrsna koreografija u kojoj učestvuje svaki čovek. Ove srede u Lajpcigu pravimo još jednu sliku za pamćenje…

 

 

Standings provided by Sofascore
10
1

1 Komentara

  1. Partizan je ostao veran toj ostrvskoj skoli navijanja-sal ,grlo,barjak i dlanovi a ove novokomponovane navijacke grupe inferiorne po tom pitanju krecu za zabarima i bakljama i korejskim koreografijama.Zamisli napravis koreografiju tako sto drzis najlon kesu na glavi…vrh

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter