0
Košarka

Head coach Svetislav Pesic during the FIBA World Cup 2023 Group B match between Srbija and Kina at Araneta Coliseum on August 26, 2023 in Manila, Philippines. (Photo by Joaqui Flores/Starsport.rs ©)

PEŠIĆ OTKRIO RAZLOGE: Evo zbog čega je Nemačka postala prvak sveta, a Srbija nije!

Objavljeno: 22.10.23 u 10:22

Od jedne zemlje gde je košarka na marginama popeli su se na sam vrh

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić, dao je duboke uvide u ključne aspekte trenerske profesije na panelu pod nazivom „Uloga trenera u razvoju motivacije kod mladih sportista“ u Nišu. Fokusirajući se na pitanje zašto je Nemačka osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Manili, Pešić je istakao ključnu ulogu trenera u postizanju izvanrednih rezultata.

Pešić je naglasio važnost jasne organizacije unutar tima, gde trener ima centralnu ulogu. Prema njegovim rečima, Nemačka je postigla uspeh zbog profesionalnih trenera koji su posvećeni 24 sata dnevno, vodeći razgovore i treninge sa igračima. Pešić je pozvao Srbiju da prepozna važnost statusa i normalne plate za trenere kako bi se unapredio sportski razvoj u zemlji.

Jedno od centralnih pitanja kojima se Pešić bavio tokom panela bilo je osvajanje zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Manili od strane Nemaca. Iako selektor Srbije očigledno gaji veliko poštovanje prema nemačkoj ekipi, istakao je da je upravo uloga trenera ključna u takvim trenucima.

Nemci imaju i bronzu od prošle godine i još neke uspehe od ranije. Zašto? Zato što imaju apsolutno jasnu organizaciju, gde trener stoji u centru svih zbivanja. U svakom ligi imaju profesionalne trenere, koji imaju ugovore, zdravstveno i socijalno osiguranje i oni su posvećeni 24 sata. Trening, razgovori, pre i posle treninga. Mi dok u Srbiji ne shvatimo ulogu trenera i koliko je njemu važno da se obezbedi status, da normalno može da živi i da ima normalnu platu, mi verovatno ne možemo da napravimo korak napred. Mi moramo u Srbiji da znamo i da prihvatimo i shvatimo da neko nešto bolje radi od nas. To je teško priznati, ali to je jedini put da možeš da napreduješ. Košarka u Srbiji nikada popularnija nije bila – istakao je Pešić.

Osvrćući se na ulogu trenera u razvoju mladih sportista, Pešić je naglasio da treneri nisu samo tehnički savetnici već i mentori, motivatori i psiholozi svojih igrača. Njihova sposobnost da inspirišu i usmere mlade talente može biti presudna za njihov uspeh u budućnosti.

Kod mene je ovo rešeno. Toga više nema, da vidimo kako u budućnosti. Kako to rešavati? Najvažnija osoba u razvoju mladog sportiste je trener. Od toga sve počinje. Imamo uticaj agenata, medija, ulice, roditelja i trenera. Zamislite kako se mlada ličnost razvija. Od svakog dobija drugačije instrukcije. Koliko je sposoban da sve to apsorbuje i sam donese odluku u kom pravcu će se razvijati. Zato smatram da je uticaj trenera najvažniji. Trener ne treba da izbegava komunikaciju sa roditeljima, već da je traži. Kada počne sezona da pozove roditelje, iznese ciljeve i planove. Da edukuje roditelje i da ih uvede u program. Ne da ih izbegava i da oni utiču na decu i njega i da pita, jedan od njih „sve je to lepo, ali moje dete ne igra dovoljno minuta. Obezbedio sam mu sve, ali ne igra, a ovo drugo igra“. Znači, ta komunikacija između trenera i roditelja treba biti česta. Neću da razgovaram sa agentima, kažu treneri, nego sa kim ćeš? Ima sa njim potpisan ugovor, ima uticaj na njega. Ajmo zajednički, ja kao trener, agent i roditelji da gledamo kako da pomognemo tom dečaku da talenat pretvori u kvalitet. Nije dovoljno biti visok, imati dugačke noge – jasan je bio selektor Srbije.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter