0
Fudbal

FOTO: Starsport

AZAR OKAČIO KOPAČKE O KLIN: ‘Ostvario sam svoj san!’

Objavljeno: 10.10.23 u 12:55

Povrede mu skratile karijeru.

Nekada jedan od najboljih fudbalera na svetu i Premijer lige ikada, Eden Azar okončao je svoju karijeru u 32. godini života. Neki bi rekli da je ovo rano za takvog majstora i prekaljenog asa, ali prelazak u Real Madrid bio je koban za čuvenog Belgijanca. Karijeru je počeo u francuskom Lilu sa kojim je osvojio Ligu 1 gde je odigrao 194 mečeva i postigao 50 gola.

Sjajne partije u tom klubu su ga preporučile Čelsiju u koji je prešao 2012. godine za svega 32 miliona evra, a ostalo je istorija. Za ‘plavce’ je debitovao 12. avgusta 2012. godine u Komjuniti šildu protiv Mančester sitija, gde je bilo 3:2 za ‘građane’. U londonskom gigantu je bio glavni igrač godinama i igrao najbolji fudbal u svojoj karijeri.

Sa Čelsijem je osvojio dva puta Premijer ligu, jedan FA Kup, takođe jedan FA Kup, i dva puta Ligu Evrope, a na 352 susreta za ‘plavce’ odigrao je 352 utakmice i bio precizan 110 puta. Bio je igrač sezone u engleskoj 2014/15, a Čelsija dva puta 2014/15 i 2018/19.

Njegov prelazak u Real Madrid smatra se najvećom greškom u istoriji fudbala. Kao što je mogne asove, tako je i njega progutao mrak tog kluba. Učestale povrede, problemi za kilažom. uticali su da ne pokaže ni delić onoga koa što je u prethodnim klubovima, Na kraju ove sezone je raskinuo ugovor, a sada je i objavio kraj jedne lepe fudbalske bajke.

Za ‘kraljevski klub’ je jedva skupio za četiri godine 76 nastupa i postigao 7 golova. Od nekada najboljeg fudbalera Premijer lige do viška u Realu za Azara je tanka linija. Ne možemo a da ne spomenemo njegove izuzetne partije u nacionalnom timu Belgije za koju je odigrao 126 utakmice i postigao 33 gola.

Bio je vođa najuspešnije generacije te zemlje, koja nažalost nije pokazala svoj puni potencijal u odnosu na kvalitet koji su posedovali igrači. Sa Belgijom je osvojio treće mesto na Mundijalu Rusiji 2018. godine. Azar je rekao da je ostvario svoj san i zahavlio se svim klubovima, a posebno reprezentaciji.

-Ostvario sam svoj san: da igram i zabavljam se na terenima širom Evrope i sveta. Tokom karijere sam upoznao sjajne ljude, menadžere, trenere, saigrače i posebno bih želeo da se zahvalim klubovima kroz koje sam prošao: Lilu, Čelsiju i Real Madridu. Još jednom hvala i reprezentaciji Belgije – poručio je Eden Azar.

7
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter