0
Evrokupovi

FOTO: STARSPORT

U TIHOJ NOĆI TOJ, UZ ŠAPAT VETROVA: Prelepa koreografija Delija! (FOTO)

Objavljeno: 04.10.23 u 21:44

Veličanstvena atmosfera na stadionu „Rajko Mitić“

Fudbaleri Crvene zvezde trenutno igraju meč drugog kola grupne faze Lige šampiona protiv švajcarskog Jang Bojsa.

Izabranici Baraka Bahara imaju veliku podršku sa tribina a posebnu pažnju je privukla koreografija Delija na startu meča. Naime, navijači srpskog tima razvili su transparent na kojem se nalazi slika čuvenog holandskog slikara, Vinsenta van Goga, „Zvezdana noć“.

 

 

U međuvremenu je stiglo i zvanično saopštenje Delija, koji su objasnili ovakvu koreografiju.

U tihoj noći toj, uz šapat vetrova… A ta noć je ZVEZDANA NOĆ, termin koji od 4. marta 1945. oslikava noć u kojoj se slavi Zvezdin uspeh, Zvezdino ime i Zvezdine boje – noć koja pripada Crvenoj Zvezdi. Još od 1946. na Zvezdinim košarkaškim terenima na Malom Kalemegdanu organizovane čuvene igranke pod nazivom „Zvezdane noći“ na kojima se okupljala Beogradska omladina. Košarkaši Zvezde su radili kao vratari, konobari, a od zarade od prodatih karata i piće se klub finasirao. I kada su igranke prestale zvezdane noći su okupljale zvezdine sportiste, tako je zabeleženo da je 1965. povodom 20 godina kluba organizovana tradicionalna Zvezdana noć na Kalemegdanu. Nebrojeno puta su se u novinskim izveštajima i člancima velike Zvezdine pobede opisivale čuvenom sintagmom koja u dve reči sažima veliku ljubav i veliki trijumf – „Zvezdana noć“. I inostrani novinari su tako doživljavali i opisivali Zvezdine pobede rečima „Starry night“.

Inspirisani zvezdaškom tradicijom i željom da još jednom napravimo iskorak u podršci Zvezdi kroz koreografije i spektakl na Marakani odlučili smo da zvezdanu noć prikažemo kroz umetnost. Čuvena slika Vinsenta Van Goga „ Zvezdana noć“ preneta je i oslikana na punim tribinama Marakane u mozaiku od 50 000 najlona-uz poruku „Ovo je noć smelih, ovo je noć hrabrih! – stoji u saopštenju Delija.

13
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter