1
Košarka

FOTO: Printscreen/YouTube

GRČKA ZAVIJENA U CRNO: Preminuo jedan od najvećih trenera u istoriji ove zemlje!

Objavljeno: 04.10.23 u 19:50

Tužne vesti su obišle Stari kontinent

Grčka košarka je u tuzi nakon gubitka jedne od svojih najvećih ikona. U sredu je preminuo čuveni grčki košarkaški trener Janis Joanidis u 78. godini života. Joanidis je bio sinonim za uspeh tokom osamdesetih godina prošlog veka, vodeći timove Aris i Olimpijakos do nezaboravnih trenutaka na košarkaškoj sceni.

Najpoznatiji je po svojoj vezi sa Arisom, gde je postao ključna figura tokom devedesetih. Sa Nikosom Galisom, jednim od najboljih poentera u istoriji košarke, Joanidis je transformisao Aris u dominantnu silu. Njihov tandem bio je sinonim za nezaustavljivu snagu na terenu. Nakon uspešne ere u Arisu, Joanidis je nastavio svoj rad u Olimpijakosu, gde je podigao tim na viši nivo, postavši ikona i reformator kluba.

Pored Arisa i Olimpijakosa, Joanidis je trenirao AEK i košarkašku reprezentaciju Grčke u sezoni 1980/81 i 2002/03. Tokom svoje karijere, Joanidis je osvojio brojne titule i trofeje, uključujući 12 nacionalnih prvenstava i šest Kupova Grčke. Iako je imao impresivne uspehe, Joanidis nikada nije uspeo da osvoji titulu fajnal-fora Evrolige, iako je više puta stizao do samog finala.

Njegovo ime će zauvek ostati povezano sa legendama grčke košarke poput Nikosa Galisa, Janakisa, Fasulasa, Žarka Paspalja, Dejvida Riversa, Sigalasa, Edija Džonsona, Valtera Berija i Baneta Prelevića. Njegova strast, posvećenost i vizija ostavile su neizbrisiv trag na grčku košarku, čineći ga neprocenjivim delom njenog nasleđa. Grčka košarka je izgubila jednog od svojih najvećih vođa, ali će se sećati Joanidisa po njegovim neverovatnim dostignućima i doprinosu sportu koji je voleo.

0
1

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter