0
Fudbal

FOTO: Starsport

UEFA DONELA ŠOKANTNU ODLUKU: Rusi se posle dve godine vraćaju u evropski fudbal!

Objavljeno: 26.09.23 u 18:33

Evo o čemu se radi

Evropska fudbalska asocijacija donela je odluku koja će omogućiti ruskim timovima do 17 godina starosti da se vrate u međunarodna takmičenja. Ova odluka stupa na snagu tokom sezone 2023/24, godinu i sedam meseci nakon što su svi ruski timovi i selekcije suspendovani iz međunarodnih takmičenja zbog agresije na Ukrajinu.

UEFA je saopštila da će dečaci i devojčice iz Rusije moći ponovo da se takmiče u međunarodnim takmičenjima jer veruju da „deca ne bi trebalo da budu kažnjena“ zbog situacije u Ukrajini. UEFA ističe da fudbal treba da nastavi širiti poruke mira i nade.

Izvršni odbor UEFA je zatražio od administracije UEFA da predloži tehničko rešenje za povratak ruskih selekcija, čak i u takmičenjima koja su već započela. Ključni detalj ove odluke je da će ruski timovi učestvovati bez isticanja državne zastave, himne ili opreme reprezentacije, a mečevi se neće igrati na teritoriji Rusije.

UEFA je naglasila da ovaj potez nije početak reintegrisanja ruskih timova u takmičenja, jer insistira na tome da su seniorske selekcije pod kaznom sve do kraja konflikta u Ukrajini.

UEFA je bila prvo telo koje je reagovalo na rat u Ukrajini i preduzelo je odlučne mere u februaru 2022, kada je suspendovala sve ruske timove iz svojih takmičenja, otkazala događaje zakazane na prostoru Rusije, poput finala Lige šampiona u Sankt Peterburgu i utakmice Superkupa Evrope u Kazanju. Uz to, otkazali smo i ugovor o sponzorstvu sa Gaspromom. Bez obzira na to, UEFA je isto tako svesna da deca ne bi trebalo da budu kažnjena za dela za koja odgovornost leži isključivo na odraslima. UEFA je čvrsto uverena da fudbal nikad ne bi trebalo da prestane da šalje poruke mira i nade – piše u saopštenju.

– UEFA je navela i da je zbog konflikta u Ukrajini generacijama dece onemogućeno pravo da učestvuju u međunarodnom fudbalu. Zbog tih razloga, Izvršni odbor UEFA odlučio je da svi ruski timovi u dečijem uzrastu budu vraćeni u takmičenja u toku sezone – navedeno je.

Podsetimo da je finale Lige šampiona 2022. trebalo da bude odigrano u Sankt Peterburgu, u domu Zenita, ali je ipak premešteno u Pariz, kao što je i ovogodišnji Superkup odigran u Atini, a ne u Kazanju. Uz to, ruska reprezetnacija nije dobila dozvolu da se takmiči u aktuelnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024, kao što i ženska „A“ selekcija nije mogla da igra na prošlosezonskom Evropskom prvenstvu.

– UEFA ostaje pri odluci o suspenziji ruskih seniorskih timova i protivi se bilo kakvom obliku nasilja i agresije i ta pozicija će ostati dokle god se ne uspostavi mir. Međutim, suspenzija dece iz naših takmičenja ne samo da nanosi štetu fundamentalnim pravima i holističkom razvoju, već ih na taj način i diskiminišemo. Davanjem šanse deci da se takmiče sa svojim vršnjacima širom Evrope investiramo u njih u nadi da će imati sjajniju i bolju budućnost za generacije koje dolaze – rekao je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter