0
Domaći fudbal

Dragoljub Zbiljic FK Vojvodina predsednik 23.6.2022. photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

VOJVODINA IMA OZBILJNE PLANOVE: Prvi čovek Novosađana najavio napad na titulu prvaka Srbije!

Objavljeno: 20.09.23 u 18:11

Čeka ih ozbiljan posao

Nakon sedam odigranih kola u Mozzart Bet Superligi, Fudbalski klub Vojvodina zauzima deseto mesto na tabeli sa sedam osvojenih bodova. Ova pozicija nije ispunila očekivanja navijača, što je dovelo do organizacije konferencije za medije u prostorijama „SC Vujadin Boškov“ u Novom Sadu.

Na konferenciji, predsednik Vojvodine, Dragoljub Zbiljić, obratio se javnosti i izneo niz tema od značaja za klub. Dotakao se finansijske situacije u klubu, naglasivši važnost stabilnog finansijskog okvira za dugoročni uspeh.

Zbiljić je takođe govorio o takmičarskim ciljevima za tekuću sezonu i izrazio nadu da će se tim popraviti u narednim mečevima kako bi ostvario bolje rezultate. Pored toga, pružio je informacije o zdravstvenom stanju igrača Džonatana Bolingija.

Još je u veštačkoj komi, bolja je situacija sa snimkom upluća, očekujemo da u narednih dan, dva krene proces vraćanja u svesno stanje. Najteži period je prošao i bitno je da u ovom trenutku dobijamo pozitivne signale, ali čekamo da se vrati u svesno stanje, pa da znamo na čemu smo. Zahvaljujem se zaposlenim na Institutu u Sremskoj Kamenici na radu i nadamo se svi da će sve da se srećno završi i da ćemo Bolingija uskoro da dobijemo i na terenu – rekao je Zbiljić.

Prvi čovek Novosađana govorio je o finansijskoj situaciji u klubu.

Da pojasnim ranije izjave, jer se nismo razumeli. Dobijam veliki broj poruka i pitanja. Kad sam došao 1. juna prošle godine, klub je bio negativan sa kapitalom od 1.300.000.000 dinara, bez obezbeđenih sredstava za prošlu takmičarsku godinu, što je iznosilo oko 800.000.000. Izjavio sam da ćemo u ovom mandatu da uradimo sve da okrenemo stvar i sad vrlo precizno kažem – u poslednjoj godini mog mandata, u sezoni 2025/26, plan je da napadnemo titulu u Srbiji. Ne razumem navijače koji kažu da svake godine najavljujem titulu. Bavimo se pre svega uređenjem kluba i važno mi da znate da smo u ovoj kalendarskoj godini u plusu 280.000.000 dinara, a kada projektujemo troškove i prihod do kraja godine bićemo na oko 300.000.000 dinara plusa. Na ulaganja u infrastrukturu i pojačanje vrednosti kapitala, gubitak će biti nešto oko 600.000.000 dinara.

Vošin napad na titulu planiran je za tri godine sa duplo većim budžetom od trenutnog.

Nama je potrebna još jedna ovakva godina transfera da bismo došli na nulu ili blagi plus i kako bismo tada počeli da podižemo budžet, koji je sad 6.500.000 evra. Kad dođe na 12.000.000 ili 13.000.000 evra, a to bi trebalo da bude u sezoni 2025/26, probaćemo da napadnemo titulu. Naravno, i Zvezda, Partizan, Čukarički, i TSC rade svoje, ne možemo sad da obećamo sa sigurnošću bilo šta, ali verujem da budžet omogućava da selektiramo tim tako da možemo da napadnemo pehar šampiona. Mene sad zadovoljava osvajanje Kupa Srbije, kao i drugo, treće i četvrto mesto, ali precizno govorim o toj sezoni 2025/26, jer mi je bitno da me javnost razume i da se zna u kom pravcu idemo. Ako neko misli da je lako biti prvi čovek Vojvodine, kažem vam da nije, jer ja ovde više stvari ne dam nego što dozvoljavam.

Ove sezone Voša je od transfera zaradila koliko za prethodnih pet.

– To je 5.680.000 evra, a u svakom transferu smo ostali vlasnici ugovora, odnosno procenta od naredne prodaje, u iznosu od od 10, 15 ili 20 procenata, kao što je to slučaj kod Nikole Čumića. Svi igrači koje smo prodali su mladi i tek treba da se afirmišu u jačim ligama.

Zbiljić veliki potencijal Vojvodine vidi u igračima koji su na pozajmici u filijali, Mladosti GAT.

Vidim kritike na račun godina u našem timu, ali za mene su svi oni igrači; oni koji igraju u Mladosti GAT, kao i u Kabelu. Ako uzmete sve u obzir, naš prosek je 22 godine. Sedam igrača, od toga dva mlada reprezentativca, igraju za Mladost GAT, pola stručnog štaba Mladosti je naše, 75 odsto budžeta Mladosti pokrivamo mi. Zašto? Da bih znao naredne godine da li nam treba levi štoper ili Luka Drobnjak (prim. aut. na pozajmici u Mladosti GAT) to zadovoljava. Sad vam kažem da je Luka Drobnjak igrač za Vojvodinu, to znam jer gledam utakmice GAT-a i pozivam javnost da dođe i vidi. Imamo tamo još dobrih igrača: Abadžija, Kovačev, Kokanović, Popović igraju odlično, kao i Vukčević kojeg smo tamo poslali na kaljenje. Vojvodina trenutno ima veliku širinu.

Zbiljić uverava javnost da je u klubu sve u najboljem redu i da je napredak evidentan.

Sad se isključivo obraćam vojvođanskoj javnosti, a nije dobro da otkrivam planove, a opet moram, jer se stvorila energija kao da sve propada. Ništa ne propada, imamo 5.500.000 miliona evra na računu i potraživanja od Zvezde za koje je malo upitno kad će da plate. Valjda hoće. Potpuno smo finansijski stabilni. Sportski sektor planira aktivnosti za januar i jun, ali neću da dovodimo nove igrače, ako imamo već naše mlade. Zato nam nije potreban stranac na toj poziciji. Prvo bi trebalo da razumete da domaćin mora da obezbedi finansijska sredstva. Dobio sam poziv od državnih funkcionera koji se zahvaljuju, jer plaćamo poreze i doprinose u dan i ne dugujemo ništa. Takođe, u jednom momentu smo uzeli kredit od 2.500.000 evra, Dušan Bajatović i ja smo bili jemci, ali smo do toga vratili 2.200.000 evra i čekamo da vremenski istekne kredit, da i to rešimo jer imamo novac. TSC, Čukarički i Vojvodina su trenutno finansijski najstabilniji klubovi u državi.

Dosadašnjim rezultatima nije zadovoljan, ali ističe da su tome doprineli i mnogobrojni pehovi.

Očekivao sam više. Dobro smo sklopili ekipu i mogli smo da prođemo APOEL, koji je bolji tim. Tada samo doživeli pad samopouzdanja i nastavili da tonemo. Hvala Ranku Popoviću što je prihvatio poziv u teškom trenutku. Neophodno je da se vrati pozitivna energija na stadion. U subotu je besplatan ulaz protiv Javora i potrebna nam podrška za Bolingija i doktore koji o brinu o njemu 24 sata. Zaslužili su aplauz na početku utakmice. Potrebna je i podrška timu, ali i meni, jer se ovde borim sa raznoraznim izazovima, za pola njih javnost ne zna, a onda kažu da je tim lošiji nego prošle sezone. Ne, nije lošiji, ali moramo da verujemo u njega. Odlično smo sklopili ekipu, ali nemamo sreće, Giorbelidze je povređen, Kajević se tek oporavio, Bolingi se bori za život. Imamo problema sa tim, ali hajde da pokažemo da nam je stalo. Hvala navijačima sa severne tribine, koji su posetili klub i dali podršku.

Sprema se i velika marketinška akcija povodom obeležavanja 110 godina postojanja kluba.

Smanjili smo marketinške akcije kluba u prethodno vreme, jer se spremamo za veliku akciju od 1. oktobra „Ti si moja prva ljubav“, kojom će biti promovisani dresovi za ovu sezonu, obeležavanje 110 godina kluba i 100 godina „Karađorđa“. Vredno radi marketinški tim. Drago mi je što ćemo do kraja 2023. da igramo u Novom Sadu, jer ćemo moći da se borimo sa svim iskušenjima, ali motiva imamo kako bismo dokazali ljubav prema Vojvodini. Ako se nekom ne sviđaju Zbiljić i Bajatović, ne moraju nama da tapšu, imamo podršku igrača.

Vojvodina je prodala Uroša Kabića Crvenoj zvezdi, ali ne i Stefana Bukinca, za kojeg se takođe šampion interesovao.

Uroša Kabića oba trenera nisu videla među 11, a u trenutku transfera trener ga nije video ni među 20. Njegova plata neto je bila jako visoka, veća od 90 odsto ostalih igrača. Bili smo vrlo blizu transfera u LASK, ali su Austrijanci povukli ponudu, prethodno i Bolonja, tako da je jedina stigla od Zvezde. To izaziva kod naših navijača otpor, ali ostali elementi su nam odgovarali i jednoglasno smo odlučili da ga prodamo. Njegov agent, igrač i otac su izrazili želju da se završi i nismo smetali, još samo da naplatimo taj transfer i sve je odlično. Kada je reč o Bukincu, neće da ide i želi da igra za Vojvodinu, što je važno. Njegov agent je na strani igrača, a trener ga vidi među 11, samo da ispravi neke defanzivne stvari. Vidimo ga kao projekat kluba, on ima još dve godine ugovora, ali nudimo mu ugovor na još četiri godine. Ako imate igrača koji želi da ide, a trener ga ne vidi u 11, a s druge strane igrača koji želi da igra u Vojvodini i trener ga vidi u startnoj postavi, razlika je jasna. Očekujem da se narednih dana dogovorimo s Bukincem oko svih detalja.

Za predsednika Lala najveće iznenađenje u dosadašnjem delu prvenstva je Partizan, a veruje da mogu da sustignu TSC i Čukarički.

– Iznenađenje mi je bodovni saldo Partizana, nisam ga očekivao tako visoko. Imam utisak da su nam oni malo pobegli, a što se tiče TSC-a i Čukaričkog, igraju Evropu i verujem da će ih stići umor. Mi smo trenutno na nekih 30, 40 odsto mogućnosti. Uroš Nikolić nije u formi, kao ni Zukić. Potrebna nam jedna ubedljiva pobeda, sa četiri gola, da se podignemo, ali iako ne ide dobro, hajde da se ujedinimo, pobedimo sa 1:0 i samo da upišemo bodove. Slede nam Javor, Voždovac i IMT, ako u tim mečevima uzmemo sedam bodova, mi smo među prvih pet, a zašto da ne uzmeo i svih devet.

Koje mesto Zbiljić očekuje na kraju sezone?

Drugo ili treće, ako baš moram da licitiram.

O statusu Stefana Đorđevića, bivšeg kapitena?

Podneo je teško skidanje kapitenske trake, pa je došlo zbog razmimoilaženja. Očekivao sam da će to lakše da podnese kao iskusan igrač, ali je on i dalje igrač Vojvodine.

Zbiljić je istakao da su pripreme u Sloveniji pred početak sezone bile nepotrebne.

Platili smo ih 150.000 evra, a 26 imena se promenilo i sad ne vidim svrhu što smo uopšte išli. Bolje je bilo da smo ih uradili u Novom Sadu. Za taj novac smo mogli da dovedemo još jednog igrača, tako da taj odlazak na pripreme vidim kao najveći promašaj za ovo vreme otkad sam ovde.

Još uvek Vojvodina nije dobila novac od transfera Sergeja Milinković Savića u Al Hilal.

Novac očekujemo, nismo ih još dobili, a trebalo bi da nam pripadne 1.125.000 evra. Čini mi se da to neće pre maja. Tako da to za ovu godini nismo ni računali, ako dođe, još bolje – završio je Dragoljub Zbiljić.

0
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter