1
Evrokupovi

FOTO: UEFA Champions League/Twitter

DANAS STARTUJE LŠ BEZ MESIJA I RONALDA NAKON DVE DECENIJE: Ovo su neke zanimljivosti o ovom takmičenju! (VIDEO)

Objavljeno: 19.09.23 u 08:15

Ovo su svi čekali.

Poljski arbitar, Simon Marčinjak je poslednjim zviždukom na ‘Ataturk Areni’ Istanbulu 10. juna na susretu Mančester sitija Intera spustio zavisu na prošlosezonsko izdanje Lige šampiona.

Sada nakon nešto više od tri meseca kreće najelitniji rang evropskog fudbala, ono što smo svi željno iščekivali.

Zanimljiv podatak je da nakon dve decenije ovo takmičenje počinje bez dvojice najboljih igrača u ovom sportu, Kristijana Ronalda Lionela Mesija.

Portugalac je debitovao u najelitnijem evropskom takmičenju 01. oktobra 2003. godine u porazu Mančester junateda  od Štutgarta 2:1. Ronaldo je ostavio neizbrisiv trag u Ligi šampiona i apsolutni je vladar ovog takmičenja. On je za dve decenije postigao 140 golova u 183 nastupa, što ga najuspešnijim u oba segmenata.

Takođe, okitio se pet naslova ovog takmičenja sa dva različita kluba Mančester junajted (1) i Real Madrid (5). Sa druge strane  Lionel Mesi je svoj debi u Ligi šampiona zabeležio 14. septembra 2005. godine u pobedi katalonskog giganta nad Verderom od 2:0. On je na drugom mestu na večnoj listi strelaca sa 129 golova, a na trećem po broju natupa 140.

Argentinski čarobnjak ima jednu titulu manje od Ronalda (4), a sve je osvojio sa Barselonom. Najviše titula u ovom takmičenju imao legenda Real Madrida, Paolo Gento koji je šest puta dizao ušati pehar. Najtrofejniji klub je Real, a tim koji je najviše puta gubio finala, Juventus čak sedam (1973, 1983, 1997, 1998, 2003, 2015, 2017).

Zanimljiv podatak je da su istoriji Lige šampiona (Kupa šampiona) finale rešavalo u jednom susretu sem 1974. godine kada su snage odmerili Bajern Minhen Atetiko Madrid. Oni su posle prvog meča gde je bilo 1:1, igrali revanš, a ‘bavarci’ su dobili rezultatom 4:0.

Najbrži pogodak u ovom takmičenju je postigao Roj Makaj za samo 10,2 sekine u duelu Bajern Minhena Real Madrida 2007. godine. Paolo Maldini drži rekord najstarijeg strelca u finalima 2005. godine protiv Liverpula u 51. sekundi, a tada je imao 36 godina i 265 dana.

Arsenal drži rekord sačuvane mreže, a to je bilo u sezoni 2005/06, a to je 995 minuta. Atina London su jedini gradovi koji su imali u Ligi šanpiona po tri učesnika. London (Čelsi, Arsenal, Totenhem), Atina (Olimpijakos, Panatinaikos, AEK). Što se tiče srpskih klubova u ovom takmičenju, Partizan je prvi uopšte u regionu koji se stigao do finala, sada već davne 1966. godine protiv Reala, ali je poražen.

Crno-beli’ su zabeležili 105 nastupa, a imaju 41 pobedu, 24 nerešene i 40 poraza. Sa druge strane, Crvena zvezda može da se pohvali kao jedini tim koji je stigao do ušatog pehara pored Steaue Bukurešt na ovim prostorima, a to je uradila 1991. godine u Bariju.

Tim iz Ljutice Bogdana večeras započinje svoju novu avanturu u Evropi protiv Mančester sitija sa početkom od 21 čas na staidonu Etihad. U ovoj grupi su još i Lajpcig Jang Bojs.

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter