0
Košarka

Borisa Simanic Srbija - Juzni Sudan, Svetsko prvenstvo, kosarka 30.8.2023. foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2023

DOKTOR RADOVANOVIĆ O DETALJIMA SIMANIĆEVE POVREDE: ‘Ovo je neuobičajeno za košarkaše!’

Objavljeno: 17.09.23 u 13:10

‘Generalno su povrede bubrega retke.’

Doktor košarkaške reprezentacije Srbije, Dragan Radovanović je gostovao u jutarnem programu TV Prva i govorio o situaciji koja ih je zadesila sa Borišom Simanićem Manili. On je rekao da se ovakve povrede dešavaju prilikom pada sa velike visine ili pucnja iz vatrenog oružja.

-Neuobičajeno za košarkaške, sportske terene. U literaturi nisam našao podatak da se najteža povreda bubrega dogodila na terenu. Iz prostog razloga što je mehanizam povređivanja i sila koja je potrebna da napravi takvu povredu, ne pojavljuje se na sportskom terenu. Obično se to dešava u saobraćajnom traumatizmu, prilikom pada sa velike visine, povredom vatrenim oružjem – započeo je.

Dodao je da su povrede bubrega retke.

-Generalno su povrede bubrega retke. Sve je to bilo neočekivano i kada se to desilo, zaista je po tim nekim znacima, odmah sam prepoznao da se radi o teškoj povredi. Ono što je najteže i najopasnije je to krvarenje koje se javlja, koje je intenzivno, zbog čega čovek gubi veliku količinu krvi i život mu je doveden u pitanje – nastavio je on.

Potom je opisao ceo taj proces.

-Vrlo brzo smo ga transportovali u bolnicu i tu je krenula dijagnostika, operativno lečenje. Organizacija sistema na Filipinima je malo sporija, naročito tokom noćnih sati. Nemate svo osoblje, specijaliste i onda smo imali problem i zastoj dok smo napravili dijagnostiku. Posle toga su bile procene da on može da sačeka sutrašnji dan. Meni je odmah bilo jasno da to neće biti baš tako – objašnjavao je Radovanović.

Naveo je da je bubreg morao da bude otklonjen jer nije imao vitalnost više.

-Apsolutno, takva je povreda bila, u centralnom delu gde se nalaze glavni krvni sudovi. Desila se i ta komplikacija da je tkivo bubrega izgubilo vitalnost posle prve operacije, tako da je morala da se odradi i druga operacija i bubreg ukloni. Taj bubreg nije mogao da ima vitalnost i funkciju – istakao je doktor srpskog nacionalnog tima.

Podsetimo, na susretu protiv Sudana, Boriša Simanić je zadobio tešku povredu od strane Omota, koja je na prvi pogled izgledala bezazleno. Međutim, ispostavilo se da je ozbiljnije prirode, pa mu je zbog toga odstranjen bubreg.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter