1
Košarka

FOTO: Starsport

PASPALJ SE DOTAKAO PEŠIĆEVE IZJAVE O ABA LIGI: ‘Mora da postoji, nemamo kvalitet da sami napravimo takvo prvenstvo!’

Objavljeno: 15.09.23 u 13:25

Bivši prvak sveta iskreno.

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i osvajač svetskog prvenstvo iz 1998. godine, Žarko Paspalj govorio je za Kurir o izjavi  Svetislava Pešića da je srspka košarka u lošem stanju. On je naveo da nije primereno tako da priča u ovom momentu.

-Mislim da izjava nije primerena momentu u kojem se nalazi reprezentacija, osvojili smo srebro, napravili jedan odličan rezultat i nije vreme da se priča o problemima. Pešić je govorio o sistemu, mislim da nije problem u sistemu, jer on je isti za sve. Problem je u klubovima i on postoji već 15 godina, nije od juče – istakao je.

Dodao je da je pozitivna stvar što je juniorska selekcija osvojila Evropsko prvenstvo Nišu.

-Osnovni faktor pravljenja igrača su klubovi, ali kada se u njima loše radi, nije ni čudo što dolazimo do problema da dosad nismo imali rezultate u mlađim kategorijama. Pozitivna stvar je prvo mesto koje je juniorska selekcija osvojila sad u Nišu, ali bez osnovnog rada i sistema u klubovima, neće biti ni igrača – nastavio je on.

Večiti’ imaju veliki broj stranaca u svom timu koji su zauzimaju mesto mladim igračima, a Paspalj se dotakao i toga.

-Oni samo jure rezultat, jer to se od njih uvek traži i na neki način podrazumeva. To su klubovi koji imaju velike armije navijača i kada nemaju rezultat, onda dolazi do nezadovoljstva, a ljudi u tim klubovima dolaze u nezavidnu poziciju. Ja se ne sećam da su u mom vremenu Zvezda i Partizan pravili igrače, jesu, naravno, ali tu se prvenstveno juri rezultat – objašnjava.

Kazao je da se dovode igrači koji mogu odmah da donesu kvalitet.

-Dovode se igrači sa strane koji mogu odmah da donesu kvalitet, tako da je to malo nezahvalna pozicija, gde se s jedne strane od njih uvek zahteva rezultat, a pored toga, traži se i da izbace nekog mladog igrača. Tako rade i najveći klubovi, Fener, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, dovode se igrači koji odmah mogu da doprinesu – jasan je Žarko.

Pravljenje igrača je dug proces.

-Pravljenje igrača je dug proces, traje nekoliko godina i nevidljivo je, a mi živimo u vremenu gde se sve traži sad i odmah, zato se rezultat i traži. Prema tome, to nije nespojivo, ali je veoma teško ostvariti oba – pričao je nekadašnji igrač Partizana.

Kari je takođe za to da Partizan Crvena zvezda istupe iz AdmiralBet ABA lige i da se napravi nov sistem takmičenja u  Srbiji,  Paspalj se dotakao te izjave.

-Jadranska liga mora i treba da postoji, mi nemamo ni kvantitet ni kvalitet da sami napravimo takvo prvenstvo. Postoji prva i druga ABA liga, što daje mogućnost i manjim klubovima da se takmiče na jednom višem nivou. Mislim da ta Pešićeva izjava ima veze s nekim neraščišćenim odnosima između klubova. Jadranska liga postoji već 23 godine i nastala je u vremenima u kojima su odnosi između zemalja učesnica bili mnogo zategnutiji nego sad – poručio je Žarko Paspalj.

9
6

1 Komentara

  1. JA MISLIM DA TREBA JAKA SRPSKA LIGA I DA SVE DRUGE POSTOJE DABI NEKOLIKO NJIH IZVLAČILO NOVAC OD TRUDA NAŠIH KLUBOVA.

    2
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter