0
Ostali sportovi

FOTO: Privatna arhiva

OSNIVANJE GRADSKOG ZAVODA ZA SPORT: Restruktuira se oblast na nivou prestonice!

Objavljeno: 15.09.23 u 10:36

Osnovan Gradski zavod za sport.

Gradski odbornici usvojili su na sednici Odluku o osnivanju ustanove Beogradski zavod za sport i medicinu sporta. Sekretar za sport i omladinu Nikola Penić istakao je da je osnivanje ove ustanove jedna od najznačajnijih odluka, te da će ona sistemski restrukturirati sportsku oblast na teritoriji našeg glavnog grada.

Ova ustanova se osniva u skladu sa Zakonom o sportu i Zakonom o javnim službama. Cilj je da se pruži stručna i savetodavna pomoć perspektivnim i vrhunskim sportistima, klubovima, gradskim savezima, kao i da se unapredi zdravstveno stanje i funkcionalne sposobnosti sportista, ali i pruže bazični medicinski pregledi za decu iz sistema školskog sporta. U planu nam je da svi sportski centri na teritoriji Beograda, čiji je osnivač Grad, dobiju ambulante sa lekarima sportske medicine, koje će angažovati ovaj zavod. Sva beogradska deca koja učestvuju u sistemu takmičenja, kada je u pitanju školski sport, kao i deca koja su registrovana u svojim klubovim i bave se profesionalno sportom, moći će da obave određene testove – pojasnio je Penić.

Prema njegovim rečima, zavod će se baviti osposobljavanjem i usavršavanjem stručnjaka u oblasti sporta kroz kontinuirane seminare i edukacije, razvijaće nove inicijative koje doprinose unapređenju sportske scene i podrške sportistima. Takođe, baviće se utvrđivanjem i praćenjem antropoloških i antropomotoričkih karakteristika i zdravstvene sposobnosti u svim beogradskim sportskim klubovima.

U periodu koji je pred nama zavod će dobiti najsavremeniju opremu za obavljanje čitavog niza testova koji su od prioritetne pomoći sportskim stručnjacima, trenerima. Širok je dijapazon delatnosti koje će ova institucija u budućnosti sprovoditi i verujem da će doprinos novoosnovanog Zavoda za sport i medicinu sporta biti nemerljiv u decenijama koje su pred nama – rekao je Penić.

Novoosnovana ustanova sporta nalaziće se na adresi Sportskog centra na Novom Beogradu.

Gradski odbornici usvojili su i Odluku o pravu na naknadu troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji grada. Odlukom je data mogućnost da roditelji koji nisu upisali dete u jednu od predškolskih ustanova čiji je osnivač Grad mogu da upišu dete u privatnu predškolsku ustanovu i da ostvare pravo na naknadu dela troškova, najviše do 100 odsto ekonomske cene iz gradskog budžeta kao i kod predškolskih ustanova čiji je osnivač Grad Beograd

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter