0
Fudbal

FOTO: Starsport

BRANKO JOVIČIĆ ZA HS: ‘Zvezda nikad nije bila jača, biće teško svakom ko dođe na Marakanu!’ (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 13.09.23 u 14:10

‘Igrati za Zvezdu je privilegija.’

Nakon reprezentativne pauze, vraća se stari dobri klupski fudbal, a za šest dana konačno kreće ono što svi željno iščekujemo, a to je Liga šampiona. Kada se spomene ovo najelitnije evropsko takmičenje prva pomisao je naravno Real Madrid, Milan, Barselone, Mančester junajted, Bajern, Liverpul. To su najtrofejniji timovi, ali bez njih to takmičenje nije isto.

U one klubove koji su imali čast da podignu čuveni ‘ušati pehar’ je i Crvena zvezda, koja je to učinila 1991. godine u čuvenom finalu u Bariju. Kada se samo pomisli na Ligu šampiona na ovim prostorima, odmah je asocija tim iz Ljutice Bogdana, koji je bio redovni učesnik ovog takmičenja.

Imali su ‘crveno-beli’ sjajnu generaciju poput Mihajilovića, Stojkovića Piksija, Belodedića, Prosinečkog, Pančeva, Savićevića, Stojanovića, Binića i mnogo njih koji su obeležili jedan fanstatičan period. I da, nebo se otvorila, stadion je eskplodirao, kultna rečenica Milojka Pantića koja je opisala moćan period Crvene zvezde. 

Najlakše rečeno na čuvenoj Marakani padali su mnogi velikani, koji su sa strahopoštovanjem govorili o ovom hramu fudbala i moćnoj Crvenoj zvezdi.

Nakon osvojene titule Lige šampiona, usledio je sunovrati srpskog fudbala, a na to je sigurno uticao i raspad zemlje, kao i sankcije koja je tadašnja država imala. U novijoj istoriji Zvezda je igrala Evropu sve do 2007. godine, da bi nakon toga usledila pauza od čak 10 godina.

U tom teškom periodu za ‘crveno-bele’ najsvetlija tačka su bili navijači, čuvene ‘delije’. Oni su uz svoj voljeni klub bili i po kiši, suncu, snegu ili košavi i davali neizmernu podršku.

Nakon svih tih muka radost navijačima je doneo Vladan Milojević koji je svojim dolaskom vratio tim iz Ljutice Bogdana na stare slave i stvorio evropsku Crvenu zvezdu. Pamti se dobro i taj 24. avgust 2017. godine i utakmica protiv Krasnodara, kada su ‘crveno-beli’ započeli svoj evropski put koji i dan danas traje.

FOTO: Starsport

Nakon tog Krasnodara usledio je i Salzburg, Spartak Trnava, čuveni Kopenhagen i Jang Bojs, ali na Marakani pao je i  Liverpul  kada je Milan Pavkov srušio kasnije prvaka Evrope.


Crveno-beli’  su potom osvojili šest uzastopnih titula Mozzart Bet Superlige Srbije i tri duple krune, a na kraju prošle sezone su obezbedili i direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Kroz taj period srce na teren su ostavili Borjan, Savić, Pavkov, Kanga, Radonjić, Dragović, Katai i mnogi drugi.

FOTO: Starsport

Dolaskom Baraka Bahara napravljene su izvesne promene, stvorena je neka nova Zvezda koja beleži sjajne rezultate. Pravu zrelost ‘crveno-beli’ ratnici pokazaće 19. septembra, kada će u grupnoj fazi tim iz Ljutice Bogdana odmeriti snage sa Mančester sitijem, Lajpcigom Jang Bojsom, mnogi će reči da grupa nije ni malo laka, ali se ‘na muci se poznaju junaci’.

Ligi šampiona, ali i o tom sjajnom periodu na Marakani govorio je za HotSport  član te vojske Vladana Milojevića, Branko Jovičić. On je za Crvenu zvezdu igrao do 2017. do 2020. godine i u tom periodu skupio je 78 nastupa i bio precizan tri puta.

 Crvena zvezda će u grupnoj fazi Lige šampiona odmeriti snage sa Mančester sitijem, Lajpcigom i Jang Bojsom. Da li ‘crveno-beli’ mogu u nokaut fazu? 

BJ: Citao sam malo izjave gospodina Terzića i Marka Marina, mislim da je cilj to 3 mesto u grupi, ali sigurno da ce svima biti tesko na Marakani. Crvena Zvezda ima nikad jaci tim, polazali su do sada top kvalitet, ja kao Zvezdas i neko ko je nosio dres, uvek verujem da Zvezda moze vise, mislim da se to iz godine u godinu polazuje.

Dolaskom Baraka Bahara na kormilo tima iz Ljutice Bogdana, tim deluje dosta jako. U pripremnom periodu su dobili Fiorentinu sa čak 5:0. Takođe i u domaćem šampionatu izuzev Voždovca beleže sjajne rezultate. Koliko ova generacija može?

BJ: Gledao sam skoro svaku utakmicu, mislim da ne može svaka utakmica da se dobije po 5:0, ni naša liga nije za potcenjivanje. Zvezda ima daleko najjači tim ali i druge ekipe protiv nje žele da se dokažu, ali mislim da ce Zvezda i tim pokazati karakter, srce i da se nece desiti ‘Voždovac‘.

U Zvezdu si došao u trenutku kada nije sve bilo bajno, praktično na početku slagalice. Kakav je osećaj bio kada ste nakon deset godina obezbedili plasman u Evropu?

BJ: Zvezda je tim u kojem nikad nije lako, uvek se traži najviše od igrača, svedoci smo da se mnogi i ne snađu, odu i pokažu kvalitet. Crvena zvezda je za mene najveći tim i svaki uspeh i pobeda sa timom mi je bila bitna, bili smo sjajna grupa momaka. Drago mi je sto sam bio jedan deo uspona ovog kluba.

Usledila je potpuna dominacija ‘crveno-belih’ u srpskom fudbalu. Koliko je teško bilo izgraditi sve to?

BJ: Sigurno da je teško, godine i dobri rezultati su napravili jak tim i mislim da je sada dosta teško da se zadrzi taj kvalitet, ali to je prednost Zvezde.

Navijači Zvezde su uvek gladni pobeda, naučeni iz slavne prošlosti na velika očekivanja. Koliki je pritisak pred svaku utakmicu?

BJ: Kao što sam rekao Zvezda je klub koji uvek traži najvise od igrača. Svaki trening i utakmice su nivo dokazivanja, tu igrac i postane bolji! Meni je to davalo snagu da budem bolji i da izvlačim maksimum.

Proveo si tri sezone u Ljutice Bogdana koje su bile veoma uspešne. Da li ti nedostaju Beograd i Marakana? Da li možemo da očekujemo tvoj povratak na teren ili možda u nekoj drugačijoj ulozi?

BJ: Zvezda mi je najdraži klub i tu nema dileme da li bi neko zeleo da ponovo igra u tom timu. To je privilegija svakog, ali jedno su želje, a drugo mogućnosti. Ugovorom sam u Lasku, takodje igramo u Evropi, ali Zvezdi zelim najuspešniju sezonu u Evropi – istakao je Jovičić za HotSport.

12
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter