0
Košarka

Borisa Simanic Srbija - Juzni Sudan, Svetsko prvenstvo, kosarka 30.8.2023. foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2023

DOKTOR RADOVANOVIĆ OTKRIO JEZIVE DETALJE O SIMANIĆU: ‘U pet ujutru su nas zvali da nemaju krv!’

Objavljeno: 12.09.23 u 14:35

‘Povreda je bila veoma dramatična.’

Doktor reprezentacije Srbije, Dragan Radovanović gostovao je u emisiji ‘Kec na jedanaest’ na TV K1 gde je pričao o povredi  Boriše Simanića.

-Povreda je bila veoma dramatična i te povrede četvrtog-petog stepena bubrega su veoma dramatične, zato što su skopčane sa izdašnim krvarenjem, koje samim tim ugrožava život. Pogotovu što su te takve povrede u sportu raritet. Na internetu sam pokušao da nađem, da li je postojao neki primer tako teške povrede – započeo je.

Dodao je da povreda bubrega spada u teže povrede.

 -Generalno, povrede bubrega su od jedan do pet posto u čovekovom organizmu i spadaju u retke povrede, a kada uzmete najteži, taj četvrti – peti stepen povreda, oni su još ređi, a u sportu su ekstremno retki, ja nisam našao takav primer. To daje ozbiljnost celoj situaciji, jer ne očekujete da se tako nešto dogodi u sportu i kada se desi onda treba reagovati na pravi način, kako bi se izbegle najgore posledice – nastavio je on.

Kazao je da je odmah nakon povrede video da je ozbiljno.

-Pet minuta nakon povređivanja, po nekim znacima sam video, da je ozbiljna povreda u pitanju. Odveli smo ga odmah u bolnicu, gde zbog organizacije posla, nikako nismo mogli da brzo sprovedemo te procedure. Specijalisti u tom momentu nisu bili u bolnici, već mlađi lekari koji su bili na telefonu sa starijim kolegama – naveo je Dragan.

Insistirao je da se odmah uradi skener.

-Ja sam insistirao da se uradio odmah skener, gde se utvrdilo da je u pitanju ozbiljna povreda. Oni su snimak poslali urologu koji nije bio u bolnici. Insistirao je da ga ostavimo jedan dan u bolnici i da sutradan ponovimo snimak – govorio je.

Potom je opisao čitav proces.

-Ostao sam sa njim tu noć u bolnici, jer sam pretpostavio da to ne može tako da bude. On je dobijao sve jače i jače bolove, davali su mu jake lekove protiv bolova, koji su veoma opasni u takvoj situaciji. Onda sam ja zahtevao i digli smo čitavu uzbunu da mu se ponovo uradi skener na kome se videlo da je krvarenje znatno značajnije – objašnjavao je Radovanović.

 -Lekari su se pojavili, kada su videli nalaz. Vodili smo ozbiljnu borbu da prvo ponovimo snimak, a onda da oni svi dođu kako bi bio operisan na vreme. Izgubio je preko dva litra krvi, kada je urađena operacija – istakao je.

Zbog retke krvne grupe koju poseduje Simanić, morali su u pomoć da zovu i Crveni krst.

-Onda su nas u pet ujutru zvali da nemaju krv, jer Boriša ima retku krvnu grupu i da bolnica ne može da nabavi krv. On je A negativna krvna grupa. Onda smo celo jutro i noć jurili krv. Niko od nas nije imao tu grupu, jedino mama Bogdana Bogdanovića. Ona je žena odmah krenula sa nama da da krv, ali iz nekih proceduralnih razloga nije mogla. U jednom trenutku su spomenuli da su zvali Crveni krst. Pošto sam ja predsednik u Srbiji, zvao sam odmah njihovog Generalnog sekretara i u roku od dva sata smo dobili dovoljne količine krvi – pričao je doktor.

Osvrnuo se da li će se Simanić vratiti igranju košarke.

-Dobre su šanse da se on vrati na teren. Postoji mnogo primera gde su ljudi igrali sa transplantiranim bubregom. Mislim da će Boriša moći da igra, ali treba da prođe vreme. Prvo rana mora da zaraste da bi on imao ozbiljniju fizičku aktivnost. Za to vreme dok zarasta rana, drugi bubreg će preuzeti svoju funkciju – poručio je.

-U principu, svi naši organi funkcionišu u normalnim uslovima sa 30% kapaciteta, sve ostalo je rezerva. Bubreg je još paran organ. Mislim da će se Boriša još dugo baviti košarkom. On je jedan borac, koji će sigurno uspeti da se izbori, a mi ćemo svi tu biti da mu maksimalno pomognemo – zaključio je Radovanoić.

Podsetimo, na susretu Srbije Južnog Sudana, Boriša SImanić zadobio udarac od Omota, koji je kasnije ispostavio kobnog po našeg košarkaša. On je brzo podvrgnut operaciji, a na kraju mu je odstranjen bubreg.

14
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter