0
Košarka

FOTO: FIBA

PEŠIĆ PROTIV SVOJE TVOREVINE: ‘Orlovi’ sutra lete po istorijsko zlato! (FOTO)

Objavljeno: 09.09.23 u 23:50

Istorijski dan za našu zemlju.

Došli smo do kraja putovanja ovogodišnjeg Mundobasketa koji je trajao od 25. avgusta do 10. septembra. Sutra se igraju poslednji mečevi, a onaj koji je u centru pažnje jeste finalni sustret između Srbije Nemačke. 

Tokom priprema za ovu svetsku smotru, ‘orlovi’  su prošli možda kroz najveće muke od svih selekcija.

FOTO: Starsport

Svetislav Pešić je odmah ostao bez ‘najjačih aduta’ na početku pripremnog perioda, a to su Nikola Jokić, Vasilije Micić, Nikola Kalinić, Ognjen Jaramaz, Vladimir Lučić.

Nakon Akropolis kupa, Nemanja Nedović se povukao i otakazo svoje učešće na Mundobasketu.

Karijevi orlovi su na ovu smotru krenuli desetkovani, prinuđeni da se uzdaju u timski duh, u zajedništvo, a ne u pojedinačni kvalitet.

Niko nije ovoj lavovskoj grupi momaka davao šanse dalje od četvrtfinala. Grupna faza je bila na papiru laka, ali ponovo su naši igrači pravili kobne greške, koje zamalo da ih koštaju poraza od Portorika, ali i ta grupa se nekako pregrmela, ali kako?

Došla je i ta kobna Italija, Srbija je ostala, bez još jednog dela slagalice, Boriše Simanića, koji je na susretu sa Južnim Sudanom, zadobio udarac od Omota. Međutim, taj udarac se činio kao bezazlezanim na prvi pogled, ali je on na kraju nažalost ostao bez bubrega.

Meč protiv Italije smo odigrali možda i najgore u poslednjih nekoliko godina i tada su svi otpisali ‘orlove’.

FOTO: Starsport

Dominaknu smo porazili sa lakoćom, a onda je usledio ozbiljniji test protiv Litvanije koja važi za zemlju košarku. Ova baltička zemlja je poznata po šutevima za tri poena, ali izabranici Svetislava Pešića pokazali su neverovatnu zrelost i odigrali za Borišu koji im je dao neverovatnu motivaciju, a oni su taj meč dobili 87:68.

FOTO: Starsport

 

FOTO: FIBA

Stigli smo do faze za koju su nam prognozirali ‘samo u snu’ i ‘nema šanse’, a to je polufinale i protiv jake i skočne ekipe Kanade. 

Ponovo su svi bili skeptični i rekli da je ovo maksimum, ali na tamo meču Svetislav Pešić je napisao doktorsku disertaciju kako se igra odbrana.

Na krilima Bogdanovića i maestralnog Avramovića koji je leteo po terenu, došli smo do trijumfa od 95:86 i šta sada?

Igramo protiv selekcije koja nije bila košarkaški orjentisana sve dok na njihovu klubu nije seo Svetislav Pešić i doveo ih do evropskog trona 1993. godine. Čuveni Piroćanac je kreator njihove košarke, pošto je posle njihovog nacionalnog tima vodio i Albu Berlin i Bajern Minhen. 

FOTO: FIBA

Nakon tog čuvenog Indijanapolisa 2002. godine osvojili smo srebro 2014. godine na Mundobasketu i takođe srebro na Eurobasketu 2017. i Olimpijskim igrama 2016. godine.

Zato sutra ‘orlovi’ poletite do tog zlata koje nam pripada i da se nakon 21 godine radujemo toj šestoj tituli i preteknemo Amere i pokažemo im ko je zemlja košarke.

 

FOTO: FIBA
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter