0
Fudbal

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojkovic konferencija za medije at Sports center of Serbia Footbal Federation on December 05, 2022 in Stara Pazova, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

SRBIJA DESETKOVANA PRED MAĐARE: Piksi otkrio ko sve izostaje sa spiska! (VIDEO)

Objavljeno: 04.09.23 u 12:35

Biće teško Orlovima protiv Lake konjice

Srbija u četvrtak dočekuje Mađarsku, a potom u nedelju gostuje Litvaniji.

„Orlovi“ su u prva tri kola osvojili sedam bodova, koliko ima i Mađarska, pa će duel na „Rajku Mitiću“ biti možda i ključan u borbi za plasman na EURO.

Piksi je na početku konferencije za štampu otkrio na koga neće moći računa.

Povređeni su Darko Lazović, Saša Lukić, Petar Ratkov, Aleksa Terzić, Erhan Mašović i Mijat Gaćinović.

Sergej i Mitrović su mu napravili probleme.

– Imali smo zanimljiv prelazni rok ovog leta i veoma sam ponosan i srećan kada vidim da igrači napreduju u karijerama, da pronalaze daleko bolje klubove. To me čini baš zadovoljnim. Videli smo neverovatnu ekspanziju tog fudbalskog tržišta, radi se naravo o Arabiji koja mnogo ulaže u fudbal. Mnogo prelazaka igrača i trenera. Interesantno je što naša dva igrača su postali članovi Al Hilala. Meni su napravili mali problem, a to je da pored svih utakmica koje pratim moraću sad i prvenstvo Saudijske Arabije, ali imamo TV pa možemo da ispratimo.

Nahvalio je mnoge igrače koji su napravili dobre transfere.

Golman Petrović je otišao u Čelsi, pa Babić u gigant Spartak, pa je Jović otišao u Milan, Terzića i Ratkova koji su u Salcburgu, pa Đuričića i Mladenovića u Panatinaikosu, Eraković u Zenitu, Račića u Sasuolu, Tadića koji je glavni igrač Fenerbahčea, imali smo i Samardžića sa Interom, ali to je bila stativa… Siguran sam da će već u sledećoj godini promeniti klub. Mnogo toga zanimljivog se desilo u ovom prelaznom roku, dosta igrača je menjalo klubove, što je podatak za ponos i smatram da su to koraci unapred u njihovim karijerama

Govorio je Piksi o dosadašnjem skoru u kvalifikacijama za EURO.

Generalno možemo biti zadovoljni sa bodovnim saldom i pozicijom koju imamo iako uvek može bolje i više. Moglo je biti i bolje i gore. Da može biti bolje, verujem da može. Drago mi je što ćemo imati neke važne igrače ovog puta, važne za naš stil igre. Tako u tom smislu ćemo biti bolji. Pozicija je dobra i ono što nas zanima je pozicija broj jedan i broj dva da bismo došli do cilja, a to je Evropsko prvenstvo. Neće biti lako ali moramo da verujemo u svoje snage i kvalitet koji imamo

Imao je šta da kaže o kazni.

Svaka kazna ma kakva ona bila predstavlja tužan događaj jer niko ne voli da bude kažnjen. Što se tiče domaćeg ili gostujućeg terena mislim da to danas nije toliko bitni jer su uslovi isti. Imate VAR sobu, imate teren i sve uslove da prikažete ono što želite. Žao mi je što nam dolazi veoma važan protivnik i što neće biti publike, ali koliko sam obavešten biće dece do 14 godina i to je neka slika kao protiv Švedske u Ligi nacija. Ali ne bih voleo da se suočavamo sa kaznama u budućem periodu, moramo da korigujemo naše ponašanje, ako je nešto zabranjeno onda je zabranjeno i to treba poštovati.

Imao je komentar i o Mađarima.

Oni imaju izuzetno kvalitetnog trenera Marka Rosija koji je preporodio tim. Poštujemo izuzetno ekipu zbog rezultata poslednjih godina. Imaju nekoliko pojedinaca vrhunske klase, da ne pominjem Soboslaja koji je igrača svetskog ranga i sigurno da je to i derbi naše grupe, jer su svi rekli da su Srbija i Mađarska glavni favoriti. Slažem se, prihvatam to razmišljanje. Pripremićemo se najbolje što možemo, analiziraćemo kao što smo već analizirati, igrači će dobiti najpotrebnije informacije šta treba da znaju ali mi moramo da budemo fokusirani da kroz našu igru dođemo do rezultata, uz sav respekt prema kvalitetu rivala koji se mora poštovati.

Jedno od pitanja se ticalo izostanka Lukića.

S obzirom da se radi o veznom igraču i veznoj liniji mislim da ćemo uspeti da nadomestimo nedostatak jer imamo dovoljno kvalitetnih igrača za to. Imam apsolutno poverenje u igrače koje sam pozvao, u igrače koji igraju na toj poziciji i verujem da će taj nedostatak da se popuni kako je očekujem.

Zadnja linija se čini kao najslabiji deo tima.

Ne bih da pričam o taktičkim zamislima i sistemu, pošto će se to preneti, a ne bih ni da govorim neke neistine pa da bude nešto drugo. To je između mene i igrača. Što se tiče promena sigurno će ih biti. Pokušaćemo da neke stvari ispravimo i neke dovedemo u red. Ne mogu individualno da govorim i okrivljujem nekog ali neke stvari moraju da se poprave i zbog toga će biti promena. Ali ne treba kritikovati samo odbranu, jedan ozbiljan tim mora da igra u dva pravca, mora da zna da se brani i da napada. Kad se primi gol ne može samo golman biti kriv, nešto se desilo što je dovelo do te egzekucije. Verujem da ćemo pronaći rešenje za probleme u odbrani. Krilni napadači moraju da učestvuju u odbrani. Igrati presing i tražiti od igrača da 90 minuta budu na protivničkoj polovini može biti vrlo opasno.

Igrači se nalaze u takmičarskoj formi potpuni spremni za izazove kakve jedna utakmica traži. Bio sam zabrinut za meč sa Bugarskom jer sam znao u kakvom stanju se igrači snalaze. To je isto za sve, ne tražim neki alibi. Naravno na toj utakmici nismo bili na određenom nivou. Gledajući statistički sve je bilo u korist Srbije, ali u stvarnosti smo se izvukli u poslednjem minutu. Ta statistika može da zavara. Tako onako kakvi smo bili dobro smo prošli. Kako je moglo da se završi nerešen rezultat je odličan po nas. Upravo su te junske utakmice pokazale koliko je to uticalo negativno na neke selekcije, videli smo neke iznenađujuće rezultate, favoriti gubili, a upravo zbog toga što znate bolje od mene igrači su posle sezone imali slobodno vreme a onda se vraćali na treninge. Tada je teško povratiti formu. To je izazvalo bojazan kod mene i ispostavili smo da sam bio u pravo. Bilo je važno da se samo pregura utakmica. Tako da je rezultat bio i dobar po nas. Naravno, moraš biti bolji i pokazati lice koje je potrebno da se izborio EP. Nadam se da ćemo sada biti relativno kompletni, vraćaju nam se dva napadača, pomno pratili igre Fulama, Al Hilala i Juventusa. Gledao sam svaku njihovu utakmicu, bio u telefonskom razgovoru sa obojicom i to raduje da ćemo ih imati na 100 odsto. I najvažnije da ne osećaju bolove, Vlahović u preponama i Mitrović u stopalu.

1
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter