0
Fudbal

FOTO: Starsport

MARKO PETKOVIĆ ZA HS: ‘Mađarska je dobra reprezentacija, ali je kvalitet na našoj strani!’ (FOTO)

Objavljeno: 04.09.23 u 17:15

‘Zvezda može do drugog mesta u grupi.’

Nakon uzbudljivog početka sezone i klupskog fudbala, vreme je za pauzu i radosti koje nam donosi reprezentacija. Četa Dragana Stojkovića Piksija nastavlja pohod ka plasmanu na Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine održati u Nemačkoj. Srbije već 24 godine nema na toj smotri, još od generacije našeg selektora, Dejana Stankovića, Siniše Mihajlovića, Predraga Mijatovića i drugih asova.

Orlovi’ su do sada ostvarili dva trijumfa nad Litvanijom 2:0 i Crnom Gorom 2:0 i jedan remi sa selekcijom Bugarske i deli prvo mesto sa Mađarskom sa kojom će igrati 7. septembra u Beogradu. Mađari su u poslednjih godina dosta napredovali u fudbalskom smislu, pored vaterpola, rešili su i da ulože u fudbal.

Odličan utisak su ostavili na Evropskom prvenstvu 2016. godine kada u u grupi bili lideri ispred Portugala, Islanda Austraije i plasirali se u nokaut fazu tok takmičenja. Na narednoj smotri 2020. nisu imali sreće, ali su ponovo pokazali da sa njima nema šale, pogotovu kada su bili nadomak novog plasmana u narednu fazu i da izbace Nemace, ali na kraju nisu uspeli.

U poslednjih godina dosta se ulaže u infrastrukturu, u omladinske pogone i ubrzano napreduju u tim segmentima. O tamošnjem fudbalu, očekivanjima našeg nacionalog tima i drugim temama, govorio je za HotSport nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Marko Petković, koji je proveo godinu dana u Honvedu.

 Reprezentacija Srbije će 7. septembra odmeriti snage sa Mađarskom u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Kakav deul očekuješ?

MP: Očekujem neizvestan duel kao i u prošloj prijateljskog utakmici. Mađarska je dobra reprezentacija, napreduje godinama, ali je kvalitet na našoj strani.

FOTO: Starsport

 Proveo si jednu sezonu u Mađarskoj. Koliko je tamošnji fudbal napredovao u poslednjih godina?

MP: Ne znam kakav je bio ranije, ali to što sam ja zatekao je za svaku pohvalu. Mnogo su uložili u fudbal i rezultati na infrastrukturi su vidljivi.

Oni u svom timu imaju čak desetoricu fudbalera iz domaćeg šampionata, a mi samo jednog. Da li Srbija treba više da ulaže u infrastrukturu i da čuva mlade talente?

MP: To što oni imaju 10 igraca iz njihovog prvenstva, a mi internacionalce vise govori koliko smo mi pojedinacno kvalitetnija ekipa. I mi smo poslednjih godina dosta počeli da ulazemo u fudbal, apsolutno sam siguran da ćemo time u budućnosti sačuvati dosta mladih talenata duže u Srbiji.

Srbije nije bilo čak 24 godine na evropskoj smotri. Da li je konačno vreme za plasman?

MP: Mislim iskreno da jeste, selektor Stojković zna kako se ruše loše tradicije. Ekipa ima neophodan kvalitet i atmosferu tako da nema razloga da ne verujemo u uspeh.

 Bio si fudbaler Crvene zvezde u periodu od 2013. do 2017. godine, osovjio si dve titule domaćeg šampionata. Sada tim iz Ljutice Bogdana igra redovno Evropa, a ove godine u grupnoj fazi Lige šampiona igraće sa Mančester sitijem, Lajpcigom i Jang Bojsom. Da li ‘crveno-beli’ mogu do nokaut faze?

MP: Sto se tiče Zvezdine grupe Siti je aposlutno dominantan u njoj i ocekuje se da bude 1, ali sam sasvim siguran da će se Zvezda boriti za drugo mesto i zbog tradicije, navijača i Marakane mislim da ima najviše sanse za to mesto – istakao je Petković za HotSport.

FOTO: Starsport

Koliko Srbija može na Svetskom prvenstvu u košarci?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
3
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter