0
Fudbal

FOTO: Starsport

ANDRIJA KALUĐEROVIĆ ZA HS: ‘Srbija Litvaniju pobeđuje bez problema!’ (FOTO)

Objavljeno: 04.09.23 u 20:20

‘Ove godine ćemo igrati 100% na Evropskom prvenstvu, Piksi je odličan selektor i mislim da imamo pravu ekipu.’

Nakon tromesečne pauze vreme je da ponovo uživamo u reprezentativnom fudbalu i odahnemo od klubova koji su nam doneli mnoštvo iznenađenja. Nacionalni tim Srbije nastavlja put ka onome čemu cela zemlja žudi već 24 godine, a to je plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj.

Danas je selektor ‘orlova’, Dragan Stojković Piksi održao konferenciju za štampu u oči početka septembarskog ciklusa kvalifikacija.  Srbiju očekuje dva možda ključna duela, a to je 7. septembra sa Mađarskom i 10. septembra sa Litvanijom. Do sada su  Piksijevi  puleni ostavili dobar utisak i deluje da smo blizu istorijskog uspeha.

U dosadašnjem delu kvalifikacija naša nacionalna selekcija ostvarila je dve pobede (Crna Gora 2:0 i Litvanija 2:0) i jedan remi sa Bugarskom Razgradu 1:1. Litvanci ne deluju kao baš fudbalska nacija, ali se trude da dođu do izvensih rezultata. O meču  Litvanije Srbije svoja očekivanja i uputio u tamošnji fudbal, Andrija Kaluđerović, koji je bio član Žalgirisa.

AK: Srbija pobeđuje bez problema Litvaniju. Igrao sam tamo u Žalgiru, mogu reći da je taj klub odličan, bio bi sigurno u vrhu našeg fudbala. Ulažu dosta u infrastrukturu u poslednje vreme, napravili su novi stadion na kome će igrati reprezentacija. Znam dosta igrača iz njihove reprezentacije, većina njih je igrala sa mnom.

U njihovim redovima ima čak 17 igrača iz domaćeg šampionata, a kod nas samo jedan, Stefan Mitrović iz Crvene zvezde. Da li se kod nas neobraća dovoljno pažnja na mlade talente i lako puštaju u inostrantvo?

AK: Žao mi je što iz naše lige skoro da nema igrča u reprezentaciji, to je neki pokazatelj da ne radi baš dobro sa mladim fudbalerima. Ne puštaju se da igraju kada im je vreme. Kada se ranije igralo između 17 i 20 godina, čekalo se da napune neki određeni broj godina kada je već i kasno za pravi transfer. Po tom pitanju sam razočaran, bez obzira što imao bonus pravilo, mnogo je bilo lakše za mlade igrače igrati ranije nego danas.

Naš nacionalni tim nije bio učesnik Evropskog prvenstva od 2000. godine, a pod vođstvom Dragana Stojkovića Piksija,  ‘orlovi’ izgledaju mnogo bolje. Da li je vreme da ova generacija konačno pokaže svoj puni potencijal?

AK: Ove godine ćemo igrati 100% na Evropskom prvenstvu, Piksi je odličan selektor i mislim da imamo pravu ekipu. U timu vlada odlična atmosfera, što sam se i sam uverio na Svetskom prvenstvu Kataru, jer sam boravio u hotelu sa reprezentativcima. Dosta njih su mi drugari i vidim da su svi zadovoljni sa selektorom.

 Prošlu sezonu si proveo u svom matičnom klubu OFK Beogradu i svojim dopirnosom si pomogao ‘romatičarima’ da se plasiraju u viši rang. Koja je tvoja uloga u timu sada?

AK: Da, pomogao sam da se vrate u Prvu ligu, sada sam tu u nekoj drugačijoj ulozi. Još uvek sam na terenu, ali ne igram toliko, već se polako bliži kraj. Svoje iskustvo prenosim na mlade napadače da budue što bolji.

FOTO: Starsport

 Do nedavno si držao rekord Superlige sa najviše postignutih golova (80), sada su ispred tebe Aleksandar Katai sa 92 i Milan Bojović sa 100. Kakav je osećaj biti vlasnik takvog rekorda?

AK: Dao sam 80 golova, sigurno da je to dobar uspeh, ponosan sam to, dugo sam držao taj rekord. Nije lako dati toliki broj golova – zaključio je Kaluđerović za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter