0
Ostali sportovi

FOTO: SIM

FINIŠ SPORTSKIH IGARA MLADIH: Završnica desete sezone u Splitu okončana i više nego uspešno!

Objavljeno: 28.08.23 u 10:29

Kraj izuzetno zanimljivog putovanja.

Još jednom smo pokazali da nekada treba pratiti put kojim mi idemo, poručili su Simovci iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, učesnici Međunarodne završnice Sportskih igara mladih u Splitu.

I ove godine završnica Igara okupila je najuspešnije takmičare iz sve tri zemlje učesnice. Završena je 10. sezona Igara u Srbiji, 13. u BiH i 27. u Hrvatskoj. Osnivač i predsednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić izjavio je:

– Ova godina je bila jako naporna, ali trudili smo se da se sve aktivnosti održe, da deca budu još zadovoljnija i drago mi je što su to deca prepoznala i zato želim da im se zahvalim na svim pozitivnim komentarima. Takođe, zahvalnost dugujem svim prijateljima Igara uz čiju pomoć smo došli do ovog nivoa.

FOTO: SIM

Marić se osvrnuo i na saradnju sa lokalnim samoupravama u Srbiji:

– Zahvalio bih se svim ljudima koji su na bilo koji način uključeni  da Igre funkcionišu u Srbiji. Namerno kažem uključeni, jer nije dobra reč da su pomogli, jer su Igre praktično pomogle svima da pokažu onaj sentimentalniji deo duše, tako da hvala svima koji su se uključili. Mislim da je to dobro za njih, za njihove zajednice, da je dobro za decu. Koristim priliku da se još jednom zahvalim predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, jer, ako se vratim ovih deset godina unazad, od prvog dana smo zaista primljeni na jedan izrazito prijateljski način, njemu hvala, jer se zahvaljujući njemu i desilo uključenje i lokalnih zajednica i svih drugih relevantnih institucija koje su potrebne za jedan ovako veliki projekat.

Najlepša sportska priča prethodnih dana dodala je nove redove koje su deca regiona ispisala sa brojnim gostima koji su stigli u Dalmaciju da ih podrže. Poslednjeg dana druženja u Splitu održan je Coca-Cola all star sports day koji je otvorilo proglašenje novih SIM ambasadora. Čast da ponesu tu titulu, dobili su Dario Srna i Nemanja Vidić.

Predsednik Svetske šahovske federacije Arkadi Dvorkovič i velemajstor Darmen Sadvakasov igrali su na Rivi simultanke protiv Simovaca i gostiju završnice Igara. Sa Simovcima su se „udružili“ ministar sporta u Vladi RS Zoran Gajić, bivši košarkaš Dejan Tomašević, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević. Na kraju turnira iznenađenje. Pobednik SIM turnira u šahu FIDE majstor iz Pančeva, petnaestogodišnji Marko Milanović, uspeo je do predaje da dovede Sadvakasova.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da dobro zna šta su Sportske igre mladih, ali da je ovo što je doživeo u Splitu, prevazišlo njegova očekivanja:

– Neverovatna dobra atmosfera, dobra energija među mladim ljudima, vidim koliko im znači ovo druženje, zajedništvo, ovo takmičenje, zaista moram da kažem da je ovo pun pogodak. Svi znamo šta je cilj Sportskih igara mladih, spajanje dece regiona, a posle ovoga što smo prilike da vidimo ovde u Splitu za ovih nekoliko dana, mogu samo da kažem da je jasno da ste uspeli u tome.

FOTO: SIM

Pažnju prolaznika na Prokurativima u Splitu privlačio je i teren za padel koji je montiran za potrebe Međunarodne završnice Sportskih igara mladih u Splitu. Još pre meča par Zvonimir Boban – Naser Al Kelaifi, važio je za favorite u duelu protiv Nemanje Vidića i Mehmeda Baždarevića. Iako je bilo profesionalnih poteza, sva četvorica su se potrudila da publika uživa, pre svega deca koja su bila u publici.

Da se na Prokurativima može igrati fudbal, Sportske igre mladih pokazale su pre dve godine, kada se slavio 25. rođendan Igara i kada je u tu svrhu montiran poseban fudbalski teren. Za kraj druženja u Splitu utakmica koju će mnogi Simovci sigurno pamtiti celoga života, jer sa druge strane terena, bili su Luis Figo, Peđa Mijatović, Zvonimir Boban, Mario Stanić, Aljoša Asanović, Esteban Kambiaso, Kristijan Karambo, Aleksander Čeferin, Niša Saveljić, Naser Al Kelaifi… Pravdu su delili Svetlana Bilić i Roberto Roseti.

Legenda evropskog fudbala Luis Figo drugi put je učesnik revijalne utakmice sa Simovcima. Istakao je da Igre imaju veliki značaj za decu i da je ponosan što je ponovo u Splitu.

Simovci su pokazali koliko su srećni što je njihov novi ambasador Nemanja Vidić, njegovo ime je skandirano sa tribina, a ulazak u Igru ispraćen ovacijama. Da je emocija obostrana videlo se po strpljenju koje je Nemanja pokazao za decu, potpisivao je dresove, lopte, sličice, fortografisao se:

– Već par godina znam za Igre, ali tek kada sam došao na prvi događaj shvatio sam njihov značaj i osetio tu energiju dece. Kroz ovo druženje deca iz regiona razvijaju prijateljstva, ali i edukaciju  generalno, sport je mnogo važan za svakog čoveka i svako društvo. Ako gledamo ljude koji su ambasadori, drago mi je što deo te grupe ljudi, zato što delimo iste vrednosti. Mi odrasli moramo da budemo ti koji ćemo deci pomoći da budu bolja nego što su naše generacije.

Ppredsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Marija Mihajlović izjavila je:

– Ne možemo da kažemo da ćemo sačekati nekoliko dana da se emocije smire, pa da vidimo kakva nam je bila ova 10. jubilarna sezona Igara, jer sa Simovcima emocije doživljavate svakoga dana i zato im beskrajno hvala na tome. Ovo je bila najteža sezona do sada, nažalost i sa situacijama kada smo morali dobro da razmislimo o načinu nastavka sezone, ali smo uspeli, pre svega uz pomoć dece, jer jasno je da deca u Srbiji vole Igre. Moram da istaknem i izuzetnu saradnju sa roditeljima, učiteljima, trenerima i naravno lokalnim samoupravama i našim sponzorima. Zajedno smo uspeli da stignemo do ove spektakularne završnice, koju su nam ulepšali SIM ambasadori i prijatelji Sportskih igara mladih.

FOTO: SIM

Medalje se ne broje, ali Simovci iz Srbije su pokazali izuzetne rezultate i na tom polju. Za atletičare iz Srbije ovo je bilo najuspešnije učešće na Međunarodnoj završnici, šahisti su takođe bili izuzetno uspešni. Zlatne medalje osvojili su i basketaši i basketašice, odbojkaši, najmlađi fudbaleri, teniseri, stonoteniseri. Medaljama su se okitili i učesnici na turniru u rukometu, odbojci na pesku, između dve vatre i Coca-Cola kupu.

Vidimo se sledeće godine, poručuju Simovci kojima će se od naredne godine pridružiti i vršnjaci iz Slovenije.

 

 

1
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter