0
Ostali sportovi

FOTO: SIM

SPEKTAKULARNA ZAVRŠNICA SIM: U Split stiže sam krem svetskog fudbala, najmlađi protiv Figa, Roberta Karlosa i družine… (FOTO)

Objavljeno: 22.08.23 u 09:20

Biće to dani koji će najmlađi sportisti pamtiti celog života!

Na Međunarodnoj završnici Sportskih igara mladih u Splitu, koja se održava od 21. do 26. avgusta, biće proglašeni novi SIM ambasadori, predsednik UEFA Aleksander Čeferin i brojne svetske fudbalske zvezde odigraće utakmicu protiv SIM reprezentacije, predsednik Svetske šahovske federacije Arkadi Dvorkovič predvodiće revijalni šahovski turnir, dok će predsednik i izvršni direktor Pari Sen Žermena Naser Al Kelaifi, koji je ujedno i predsednik Premier Padela učestvovati na revijalnom turniru u padelu. Iz Srbije stižu i ministar sporta Zoran Gajić, ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov i predsednik Olimpijskog komiteta

FOTO: SIM

U Srbiji je ove godine održana 10. sezona Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Kvalifikacioni turniri su počeli u januaru. U julu je u Banji Ždrelo održano Državno finale, na kojem su najbolje plasirani pojedinci i ekipe izborili plasman na Međunarodnu završnicu. U timu Srbije je preko 300 učesnika, a priliku da se druži sa vršnjacima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine imaće dečaci i devojčice iz 49 opština i gradova iz naše zemlje.

Pred put u Split, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Marija Mihajlović izjavila je:

– Ponosni smo na svako dete koje je ove sezone bilo deo Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Hvala onim koji su se takmičili, ali i onima koji su navijali, bili podrška. Zajedno smo uspeli da 10. jubilarna sezona Igara u Srbiji bude najuspešnija. Pored dece, naša najveća snaga su njihovi roditelji, učitelji, nastavnici, treneri sa kojima smo uspeli da izgradimo odnos pun poverenja. Naravno, zahvaljujući spnzorima uspevamo da za decu sve bude besplatno, tako da želim da se i njima posebno zahvalim što su stali uz decu regiona. Svima želim mnogo sreće na Međunarodnoj završnici, nadam se da će im dani provedeni u Splitu zauvek ostati u sećanju.

Sportske igre mladih postoje već 27 godina u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini 13, a u Srbiji 10 godina. Igre su postale najbrojnija organizacija amaterskog sporta za decu i mlade u Evropi. Cilj Igara se nije menjao – uključiti što više dece u sportske aktivnosti i kroz sport promovisati fer-plej, toleranciju, poštovanje različitosti… Sportski direktor Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Slobodan Popović izjavio je da je siguran da će i ova završnica proteći u tom duhu:

– Radujem se još jednom izdanju Međunarodne završnice Sporskih igara mladih. Oko osam stotina učesnika, među kojima su deca iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, imaće priliku da uz druženje i igru, osete sve čari sporta i olimpizma, što će za njih predstavljati  jedno ogromno i nezaboravno iskustvo.

Takmičenja će se održati u 10 sportskih disciplina: atletika (trka na 60m), Lino između dve vatre, šah, stoni tenis, MIS odbojka, odbojka na pesku, 3×3, Millennium team turnir u tenisu, rukomet, mali fudbal za dečake 2012. godište i mlađe, kao i Coca-Cola kup za dečake i devojčice. Posle dva dana takmičenja, slede dva posebna dana za sve učesnike. Za nove SIM ambasadore biće proglašeni Nemanja Vidić, Dario Srna i Maksvel Andrade, koji će biti deo ekipe koja će na Prokurativima odigarti revijalnu utakmicu protiv SIM reprezentacije. Mladi fudbaleri iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaće čast da zaigraju protiv zvezda kao što su Peđa Mijatovića, Luis Figo, Roberto Karlos, Zvonimir Boban, Maluda, Fernando Ijero, Gasik Menedieta, Kristijan Karembe, Robert Pires, Esteban Kambiaso, Vilijam Galas, Aljoša Asanović, Mehmed Baždarević, Mario Stanić i Havijer Zaneti. Interesantno je da će se na fudbalskom terenu naći predsednik Svetske šahovske organizacije Arkadi Dvorkovič, ali i specijalni gosti Aleksander Čeferin i Naser Al Kelaifi.

Naser Al Kelaifi biće na neki način i domaćin još jednog spektakla koji se sprema učesnicima Međunarodne završnice u Splitu. Kao predsednik Premier padela on će sa visokim sportskim zvanicama učestvovati na turniru u padelu, za koji kažu da je najbrže rastuća sportska disciplina u svetu.

U Split Simovcima stiže i podrška iz Srbije stiže. Ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić, ministar za ljudka i manjinska prava Tomislav Žigmanov, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, potpredsednik OKS Žarko Zečević i drugi brojni gosti svojim prisustvom u Splitu daće na značaju misiji Igara – širenju prijateljstva i razvijanju sportskog duha kod dece i mladih.

Osvrćući se na proteklu sezonu, direktor takmičenja Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Filip Komarica rekao je:

– Iza nas je veoma teška godina, ali možemo reći da je na neki način uspešna, jer smo uspeli da u ovom periodu naučimo da pobeđujemo i gubimo, ali pre svega da stvaramo nova  prijateljstva. Nadamo se da će deca koja će predstavljati svoje gradove/opštine, i države, upravo svojim ličnim primerom reprezentovati najlepšu sportsku priču u regionu.

U Srbiji je ove godine održano preko stotinu događaja u više od 80 opština i gradova. Preko 90.000 učesnika obeležilo je jubilarnu desetu sezonu, koju je obeležila kampanja protiv vršnjačkog nasilja “Pružam ruku, ne podmećem nogu”.

 

 

 

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter