0
Košarka

FOTO: Starsport

DESET GODINA KASNIJE: Gde su i šta rade Partizanovi ‘klinci’ sa kojima su prethodni put ‘crno-beli’ osvojili ABA ligu!? (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 11.08.23 u 08:20

Veliki uspeh su tada napravili.

Sinonim za srpsku košarku, a i u regionu dugo je bio Partizan. Crno-beli’ su postigli velike uspehe u prošlosti, a posebno se ističe Evroliga koju su osvojili sada već davne 1992. godine pod dirigentskom palicom Željka Obradovića. Pored ovog trofeja, Partizan je čak 21 put osvojio domaći šampionat (Jugoslvija, SCG Srbija), tri puta Kup Radivoj Korać, i 7 put AdmiralBet ABA ligu.

Ono što takođe mogu da se pohvale košarkaši Partizana jeste da su te 1992. godine osvojili triplu krunu (domaći šampionat, Evroligu Kup Jugoslavije). Krov ovaj klub prošla su mnoga značajna imena za našu košarku, kao što su Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Dražen Dalipagić, Vlade Divac, Predrag Drobnjak i mnogi drugi.

Ove godine su košarkaši Partizana ponovo pod patronatom Željka Obradovića napravili veliki uspeh. Stigli su do trofeja u ABA ligi nakon deset godina čekanja, ali, i u Evroligi su napravili odličan rezultat. Plasirali su se u Top 8 fazu, a tamo ih je čekao Real Madrid, a prve dve serije igrali su se u ‘Vizinik centru’.

FOTO: Twitter/KK Partizan Mozzart Bet

Svi su otpisali ‘Žocov’ tim, ali bilo je sasvim obrnuto. ‘Crno-beli’ su uspeli da dođu do prednosti od čak 2:0 u sred Madrida, što je mnoge iznenadilo. Činilo se da će Partizan sve dileme rešiti pred svojim navijačima i plasirati se na fajnal-for nakon 12 godina. Međutim, ‘kraljevi’ su preokrenuli i u odlučujućoj seriji uspeli da se plasiraju dalje, ali bez obzira, Željkovi ratnici su ostavili snažan utisak.

Vratimo se na regionalno takmičenje i čekanje dugo čak 10 godina. Partizan je u sezoni 2012/13 osvojio poslednji put ABA ligu sa tada najmlađom ekipom, a prosek starosti je bio neverovatnih 21 godina. Tada je na klupi ‘crno-belih’ bio komandant čuveni Duško Vujošević koji je iz tih klinaca izvukao maksimum.

FOTO: Starsport

Bez ikakve zvezde u timu okitile su se sa dva trofeja AdmiralBet ABA ligom i domaćim šampionatom, a i sam Vujošević je rekao nikada nije trenirao talentovaniju decu. U Evroligi su imali skor 2-8, ali to je zanemarljivo, s obzirom da su ti klinci i pored toga napravili fantastičan uspeh.

Pa da krenemo.

Kapiten te ekipe bio Vladimir Lučić, koji je sa 23 godine tada bio najstariji u timu. On je nakon ‘crno-belog’ dresa, nosio i Valensije, a od 2016. godine je član Bajerna gde takođe beleži sjajne partije. On je sa nemačkim gigantom osvojio dva domaća šampionata i dva kupa.

FOTO: Starsport

Možda i najupešniji iz te generacije je sadašnji kapiten reprezentacije Srbije i član Atlante, Bogdan Bogdanović. ‘Bogi’ je tada imao 20 godina i još tada se videlo da će da napravi veliku karijeru. On je član Partizana bio od 2010. do 2014. godine, kada je prešao u Fenerbahče, u koji su se zadržao tri sezone.

FOTO: Starsport

Nakon to Turske, započinje svoju NBA avanturu i pojačava Sakramento, gde je igrao takođe tri sezone, da 2017. prešao gde i dan danas igru u Hokse, gde je jedan od najboljih igrača. U nacionalnom timu daje sve od sebe, posebno se ističe njego nastup na Eurobasketu 2017. godine, a Pešić ga je nagradio kapitenskom trakom od ove godine.

Nakon njih dvojice sledi čuveni Francuz, Žofri Lovernj, koji je 2012. godine došao iz Valensija kao 21-godišnjak. Nakon Partizana obukao je dres Himkija, da bi nakon toga imao kratku avanturu u NBA ligi (Denver, Oklahoma, Čikago, San Antonio). Potom je se vratio na stari kontinet u Fenerbahče gde je igrao od 2018. do 2020. godine.

FOTO: Starsport

Nakon Istanbula, sledi kratka epizoda u Žalgirisu, a trenutno je član ASVELA-a. Još jedan Francuz koji je ostavio dubok trag u ‘crno-belom’ dresu je Leo Vesterman. On je tada imao svega 20 godina, a stigao je iz Liona, a u Partizanu se zadržao dve sezone od 2012. do 2014. godine.

FOTO: Starsport

Vesterman je nakon Beograda, bio još u Žalgirisu u dva navrata, CSKA Moskvi, Feneru, Barsi, Monaku, a sada brani boje Obradorija. Naredni as je Nikola Milutinov koji je tada imao svega 18 godina, a stigao je u Partizan iz Hemofarma. Pružao je odlične partije, a nakon ‘crno-belog’ dresa, zadužio je opremu Olimpijakosa.

FOTO: Starsport

Milutinov se u Pireju zadržao pet sezona od 2015. do 2020. godine, da bi se na kratko preselio u prestonicu Rusije i ekipu CSKA. Nakon kratke epizode tamo, vratio se grčke ‘crveno-bele’ gde i dan danas igra. Posebno se istakao na Akropolis kupu gde je Srbija igrala protiv Italije Grčke.

Možda je moga više, ali je tada pokazao kvalitet, a to je Dragan Milosavljević koji je tada imao 23 godine. Nakon Partizana otišao je u Albu gde se zadržao dve sezone, a igrao je još i za Unikahu, Megu, Bursu, Fuenlabaru, a sada je član Igokee. Naredni Vujoševićev ratnik bio je Đorđe Gagić koji je tada imao 22 godine, a sada je u penziji, poslednji klub mu je bio Borac Čačak.

FOTO: Starsport

 

FOTO: Starsport

Nakon njega tu je bio i Dejan Musli, a tada je imao 21 godinu, međutim posle Partizana njegova karijera nije baš napredovala.  Igrao je još i za Megu, Unikahu, a sada je član Andore. Sledeći igrač koji je obeležio jedan period jeste Dejvis Bertans, koji je za ‘crno-bele igrao od 2012. do 2014. godine.

FOTO: Starsport

 

FOTO: Starsport

On je tada imao 20 godina, a posle Partizana nosio je dresove Saski Baskonije, San Antonija, Vašington Vizadrsa, Dalasa, a trenutno je košarkaš Oklahome. Može se reći da je ovo jedna od najuspešnijih generacija, koja se može meriti sa ono koja je osvjila Evroligu, jer su sa tako malo godina, postigli izuzetne rezultate.

Ali, ipak, na kraju se mora pomenuti general te ekipe, Duško Vujošević koji je tada sa Partizanom pravio izuzetne rezultate. On je trenirao ‘crno-bele’ od 2001. do 2010. godine i u još jednom navratu od 2012. do 2015. Osvojio je pet puta ABA ligu, šet puta domaći šampionat, a 2009. je bio proglašen za trenera godine Evrolige. 

FOTO: Starsport

 

90
3

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter