1
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

NIKOLA VUJADINOVIĆ ZA HS: ‘Sabah nije Karabag i Nefči! Isajev najveća pretnja po gol Partizana, on je mozak ekipe!’ (FOTO)

Objavljeno: 10.08.23 u 10:00

‘Kovid-19 i ratno stanje u državi sprečili su nastavak moje epizode u Azerbejdžanu!’ 

Minula sezona, gotovo sigurno, nosi epitet ‘najgore’ u istoriji Partizana. Klub iz Humske je završio kao četvrtoplasirani tim u Mozzart bet Superligi Srbije, dok je u Kupu eliminisan na samom startu takmičenja od drugoligaša iz Sremske Mitrovice (Radnički). Pripremni period nije slutio na bolje dane za crno-bele imajući u vidu loše rezultate i igre na prijateljskim proverama, kao i ‘manjak’ novajlija u timu koji prave razliku na terenu.

Kako se sezona bližila početku u Humskoj se ozbiljno pazarilo na transfer pijaci i pojačanja su sastavu Igora Duljaja donela željeni kvalitet. Odlična igra i remi u Bačkoj Topoli sa TSC-om, zatim krajnje rutinska pobeda nad Vojvodinom, dali su dodatni motiv crno-belima uoči prve evropske prepreke ovog leta – duela sa Sabahom iz Azerbejdžana.

Ekspedicija Partizana nalazi se u Bakuu, gde je u sredu odrađen poslednji trening pred utakmicu. Meč trećeg kola kvalifikacija za plasman u grupnu fazu Lige konferencija na programu je od 18 časova, na ‘Bank Respublika Areni’. 

Domaća javnost do sada nije imala priliku da se bolje upozna sa klubom iz prestonice Azerbejdžana, osnovanim 8. septembra 2017. godine. Ipak, nekoliko igrača iz Srbije i regiona je sa uspehom nosilo dres protivnika crno-belih.

Na početku sezone 2020/21, u trenutku kada je Sabah već uveliko bio član tamošnjeg elitnog ranga, u klub je stiglo jedno od najvećih pojačanja u kratkotrajnoj istoriji. Reč je o nekadašnjem asu Udinezea, Osasune, Šturma i Čukaričkog, a današnjem lideru OFK Beograda, iskusnom štoperu Nikoli Vujadinoviću.

FOTO: Privatna arhiva

 

Stameni defanzivac se u razgovoru za HotSport prisetio kratkotrajne epizode u dresu Sabaha, a potom je analizirao sastav iz Bakua koji će večeras izaći na megdan Partizanu. 

NV: Bio sam tamo, ali sticajem okolnosti epizoda se brzo završila. Najpre je korona dosta otežavala, a potom je izbio ratni sukob između Jermenije i Azerbejdžana. Nije bila dobra situacija da odvedem porodicu u Bakuu. Mnotšvo restrikcija je vladalo… Brzo sam odlučio da se vratim u Srbiju – počeo je Vujadinović i nastavio: 

NV: Sabah je mlad klub, osnovan pre nepunih pet godina. Kontinuitet rasta je lako primetan, sve su bolji iz sezone u sezonu. U klubu rade ambiciozni ljudi, koji znaju šta žele, postoji vizija. Uglavnom se oslanjaju na kvalitet igrača iz inostranstva, ali u timu ima dosta dobrih domaćih fudbalera. Barem kada sam ja branio njihove boje, nekoliko reprezentativaca Azerbejdžana je delilo svlačionicu sa mnom. Novi trener, koji je svojevremeno radio u Krasnodaru, doneo je novine i određeni kvalitet u klub. Murad Musaev je zaista napravio neki novi, kvalitetniji Sabah, ekipu nosi njegova energija. Ekipa je opasna u ofanzivi i postiže dosta golova, primetna je agresivnost. Minus, koji je neophodno izdvojiti, jeste činjenica da Sabah veoma brzo menja igrače, pravi ozbiljne rotacije u sastavu. Klub još uvek nije u rangu Karabaga i Nefčija, uprkos rezultatu iz prethodne godine i osvojenom drugom mestu. Spomenuti dvojac uvek čuva kostur i okosnicu tima. Siguran sam da će Sabah u budućnosti još napredovati i nastaviti fazu progresa koja traje. Verujem da će im iskustvo značiti za predstojeće izazove i sezone, ali u ovom trenutku veće šanse za pobedu dajem Partizanu!

Iako se, kako Vujadinović tvrdi, uprava kluba i stručni štab uglavnom najviše oslanjaju na kvalitet pojedinaca iz inostranstva, glavna pretnja po gol Partizana dolazi od domaćeg igrača. U pitanju je reprezentativac Azerbejdžana, ruskog porekla, koji je pravi plejmejker ekipe. 

NV: Aleksej Isajev! Imao sam priliku da igram sa njim, jako talentovan momak. Daleko najkreativniji igrač u redovima Sabaha. Reč je o igraču koji brzo donosi odluke, krasi ga fudbalska inteligencija, igra u napred.  On je ta ’10’, kao podrška brzom, dominantnom i jakom Mikelsu u samom napadu. Nemac odlično igra leđima. Napad Sabaha mi se veoma dopada. Oni igraju brzo, ali defanzivna linija se često menja i to je definitvno slabiji deo tima.

Kada je reč o novajlijama u redovima crno-belih neophodno je pomenuti Brazilca Saldanju, koji je u beogradske crno-bele stigao upravo iz Azerbejdžana, iz redova Nefčija. 

NV: Iskreno, Saldanju zaista nisam pratio do sada. On je prošle sezone nastupao za Nefči, a ja sam se pre dve godine vratio u Srbiju. Sigurno da je Partizan kvalitetnija ekipa, klub sa većim renomeom, tradicijom… Oni su favoriti, ali sigurno da neće biti lako. Obratio sam pažnju na Saldanju u dva uvodna kola Superlige, istakao se, iznudio penal, dao gol. Izgleda kao igrač koji sa lakoćom ulazi u šanse, te se često nađe u prilici da postigne pogodak. Naravno, Kvinsi Menig igra dobro. Partizan ima veći kvalitet i smatram da će uspeti da izađe na kraj sa neugodnim Sabahom.

Tokom leta ljubitelji domaćeg fudbala imali su priliku da posmatraju duel klubova iz Beograda i Bakua, Crvene zvezde i Nefčija. Crveno-beli su na ‘Pari kupu’ u Sankt Peterburgu slavili sa ubedljivih 4:0.  

NV: Nefči je prošle sezone bio u padu. Sabah je bio najkonkuretniji Karabagu u borbi za titulu, igrali su bolje i konkretnije. Ne bih mogao da poredim dva tima u ovom momentu. Kada se osvrnemo na Zvezdu, jasno je koliko ekipa igra lep i dopadljiv fudbal. Modernu, dinamičnu igru demonstrirali su tokom celih priprema, pogotovo protiv Fiorentine. Na identičan način nastvili su na startu Superlige. Preneli su energiju u takmičarski deo godine i deluju kao tim bolji od svih ostalih u takmičenju. Zvezda će biti konkuretna u Evropi!

FOTO: HOTSPORT

Uoči starta prethodne sezone Nikola Vujadinović je iz redova niškog Radničkog stigao u Čukarički kao veliko pojačanje. Brđani su ‘prekršili’ politiku kluba i doveli fudbalera u ‘poznijim igračkim godinama’, a to najbolje govori koliko poštuju rad i delo prekaljenog defanzivca. Ipak, epizoda na Banovom brdu trajala je samo šest meseci, ali Vujadinović i dalje prati sve mečeve bivšeg kluba. 

NV: Teško mi je da prognoziram susret Olimpijakosa i Genta. Mnogo mi je žao što Čukarički nema sreće na žrebu. Godinama se izlazi u Evropu, što je sjajno, ali onda se naleti na teškog rivala. Prošle godine Tvente, tim koji je drugi nivo u odnosu na srpski fudbal. Ko god da prođe u ovom dvomeču Čukaričkom će biti mnogo teško. Ali, ne treba se predati! Ekipa je iskusnija za godinu dana, siguran sam da će pružiti maksimum i probati da iznenade. Iskreno, više bih voleo da to bude Olimpijakos. Mislim da protiv njih mogu da odigraju bolju utakmicu i imaju veće šanse za prolaz.

FOTO: Privatna arhiva

 

Nikola je po završetku prethodne takmičarske godine imao mogućnost da bira klub u kojem će nastaviti karijeru. Uprkos interesovanju brojnih superligaša, popularni Vuja nije želeo da odbije ponudu Romantičara i zadužio je opremu slavnog OFK Beograda u nameri da pomogne timu da se vrati u elitni rang. Vujadinović komanduje defanzivnom linijom ekipe Sima Krunića, kao najstariji član tima, koji je prethodnog vikenda nadigrao Slobodu iz Užica rezultatom 0:2. 

NV: Ne gledam više godine, ali mislim da sam najstariji – poručio je Vujadinović uz osmeh i nastavio:

NV: Zadovljan sam kvalitetom i odnosom igrača, kako tokom priprema, tako i na prvoj utakmici. Nezahvalno je prognozirati kako će to izgledati na kraju polusezone ili sezone. Idemo korak po korak, meč po meč. Prva utakmica protiv Slobode na gostovanju je bila baš teška. Komplikovano je pobediti na njihovom terenu, ali uspeli smo i nadamo se da ćemo nastaviti u istom ritmu. Sledeće kolo dočekujemo Metalac. Ambicije su da se OFK vrati u Superligu, ali rano je zaista govoriti o tome. Ne mogu mnogo da kažem o prvenstvu, ja sam igrao superligaški fudbal, veliki deo karijere sam proveo u inostranstvu, ne znam toliko o kvalitetu lige. Ipak, ovo što sam video za vikend, govori da nam neće biti lako – zaključio je Nikola Vujadinović u razgovoru za HotSport. 

3
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter