9
Košarka

FOTO: FIBA

NAVIJAČI U ŠOKU PRED MUNDOBASKET: Neće moći cela Srbija da prati Orlove na Svetskom prvenstvu!

Objavljeno: 02.08.23 u 17:20

Ozbiljan problem je na pomolu

Sve oči sportske nacije su uprte ka nadolazećem Svetskom prvenstvu u košarci, koje se bliži svojim početkom 25. avgusta. Ovogodišnje prvenstvo ima poseban značaj jer će se odigrati u tri azijske države – Filipinima, Japanu i Indoneziji, pružajući priliku da se najbolji svetski košarkaši okupe i takmiče na internacionalnom nivou.

Srbija se, kao jedna od košarkaških velesila, spremno priprema za ovaj izazov, iako je selektoru Svetislavu Pešiću zadalo glavobolje sastavljanje reprezentacije. Očekivanja su velika, a nacija s nestrpljenjem iščekuje kako će se Orlovi boriti za visok plasman i potencijalno osvajanje medalje.

Ipak, postavlja se ključno pitanje – gde ćemo moći da pratimo i bodrimo našu reprezentaciju tokom ovog prestižnog takmičenja? Nažalost, Radio televizija Srbije (RTS) se još uvek nije osigurala pravima za prenos Mundobasketa 2023, kako prenosi „Mondo“. To znači da bi, ukoliko se situacija ne promeni do početka prvenstva, ekskluzivna prava za prenose mogla biti dodeljena Sport Klubu.

Sada je o temi koja zanima celu Srbiju govorio odgovorni urednik sportskog programa Javnog servisa, Zoran Marković.

Problematično je Svetsko prvenstvo u košarci koje kreće krajem septembra. RTS prvi put u istoriji nema prava za to Svetsko prvenstvo jer je to FIBA dala jednoj multinacionalnoj kompaniji i ta ekskluzivna prava kupila je United grupa, odnosno Sport Klub. Mi pokušavamo da dođemo do nacionalnih prava da svi u Srbiji mogu da gledaju košarku kao jedan od naših najpopularnijih sportova u Srbiji, pored fudbala.

REM je kao regulatorno telo napravio pravilnik po kome se tačno zna šta je od nacionalnog interesa. Pričali smo već ovde o atletici, odbojci, fudbalu, rukometu, košarci, Novaku Đokoviću… Kada se kaže da je nešto od nacionalnog značaja, to mora i da ide na nacionalnu frekvenciju. To ne mora da ide na RTS. Mi smo pokušali da kupimo prava, ali tender nije ni bio raspisan i TV prava je dobio ko je već dobio. Zakonodavac je takođe omogućio da onaj ko je kupio ekskluzivna prava da ne mora nikome da ih da na korišćenje – izjavio je Marković, i još je dodao da je RTS od Vlade Republike Srbije tražio da se ovaj problem reši, odnosno da sve ode na skupštinsku proceduru.

Tražili smo da onaj ko nema pokrivenost na celoj teritoriji, omogući onome ko ima nacionalnu frekvenciju da to bude za celu Srbiju. Ne mora to da bude znači na RTS, nego televiziji sa nacionalnom pokrivenošću. To znači za sve te sportove i sportiste. Mladi će se priključiti tom sportu koji vide i baviti se njime – dodao je urednik sportskog programa RTS-a.

Podsećamo, Srbija svoju prvu utakmicu na Mudnobasketu igra protiv selekcije Kine, koju predvodi Aleksandar Saša Đorđević, u Manili, 26. avgusta od 14.00 časova po našem vremenu.

Dva dana kasnije, odnosno 28. avgusta, naša selekcija igra protiv Portorika, opet od 14.00 časova, a u poslednjoj utakmici grupne faze igramo 30. avgusta sa Južnim Sudanom, od 10.00 časova.

14
15

9 Komentara

  1. Vama je vazno da prenosite zvezdine prijateljske utakmice, ej neka bezvezna utakmica na prvom kanalu u udarnom terminu. Za kosarku nemate pare.

    1
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter