0
Fudbal

Dusan Tadic Fifa World Cup 2022, Group stage G, football pres, 23. Novembar 2022 foto: STARSPORT

BIVŠI KAPITEN AJAKSA O TADIĆU: ‘Naučio me je šta je sve neophodno da bi se popeo na vrh!’

Objavljeno: 01.08.23 u 14:50

‘Imao je toliko uticaj na Ajaksov tim i mlade igrače poput mene.’

Ajaks je pored Barselone poznat po produktu mladih igrača koji su posle postale velike zvezde. Takođe imali su ‘kopljanici’ i velike uspehe u evropskim takmičenjima i važe za legendarni klub na starom kontinentu. Čuvena generacija 70- i 80-ih koju je utemeljio legendarni Johan Krojf dominirala je.

Jedan od onih koji su ponikli u Ajaksovoj školi je i Matijas De Liht, koji je sa 19 godina predvodio svoj tim do polufinala Lige šampiona 2019. godine. To je bila sezona iz snova za njih, a tada je bukvalno eskplodirao reprezentativac Srbije, Dušan Tadić. On je tada imao fantastičnu sezonu i nekoliko godina posle bio lider kluba.

Pamte se njegovi golovi protiv Real Madrida na Santiago Bernabeu kada su ‘kopljanici’ izbacili ‘kraljeve’ iz osmine finala. O tome kakav je period bio i koliko je Tadić imao uticaja na ekipu, upravo je De Liht pričao.

-Tadić me je definitivno promenio i kao igrača i kao čoveka. Kao igraču, naučio me je šta je sve neophodno da bi se popeo na vrh. U stvari, ako bih morao da navedem najuticajnije fudbalere sa kojima sam igrao on bi definitivno bio jedan od njih. Imao je toliko uticaj na Ajaksov tim i mlade igrače poput mene. – istakao je.

Potom je dao primer njegovog mentorstva.

-Bilo je tu svega, od ishrane do njegovih treninga… Radio je sa mladima, stvorio pobednički mentalitet u ekipi… Svakog jutra je bio u teretani sat vremena pre treninga i onda posle treninga još sat vremena. Posle nekog vremena to počinje da utiče na mlade igrače. Pomisliće: ‘Možda bih i ja trebalo ovako’. To se sigurno desilo mnogim momcima te sezone. – naveo defanzivac Holandije.

Na kraju je poručio da je u poslednij 20 godina najveći i najvažniji igrč Ajaksa.

-Posebno ako gledamo poslednjih 20 godina on je jedan od najvećih i najvažnijih koje je Ajaks imao. Ako samo pogledate šta je uradio za kratko vreme, koliko je golova dao, koliko asistencija upisao, koliko ga navijači vole… Naravno, koliko je važan bio u toj sezoni Lige šampiona. – zaključio je De Liht.

6
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter