1
ATP

FOTO: Wimbledon @Wimbledon/ Twitter screenshot

ALKARAZ U DRAMATIČNOM FINIŠU STIGAO DO TITULE: Drugi grend slem trofej u karijeri za Španca! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 16.07.23 u 19:55

Karlos je odigrao meč karijere!

Karlos Alkaraz je savladao Novaka Đokovića u velikom finalu Vimbldona. Španac je posle četiri sata i 46 minuta slavio sa 3:2 (1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4). Meč karijere odigrao je Karlos, pogađao je doslovno sve što je odigrao i pitanje da li će neko u budućnosti odigrati toliko dobar meč.

Propuštena brejk prilika Đokovića početkom petog seta, nastala neiznuđenom greškom, na kraju je odlučila pitanje pobednika. Alkaraz je došao do svoje druge grend slem titule u karijeri.

Nole je vrlo fokusirano izašao na teren i od samog starta se nametnuo protivniku. Izuzev prvog servis gema, gde se igralo na razliku, Alkaraz nije uspevao da parira fantastičnom Srbinu.

Đoković je nizao poen, po poen, riternirao je na perfektan način i tako postepeno ‘mučio’ rivala. Slomio je Novak otpor Španca već u drugom gemu kada je iskoristio jednu od tri brejk lopte i stekao značajnu prednost.

Vođstvo je bilo konstantno i raslo je iz gema u gem. Već posle drugog brejka u setu i vođstva od 4:0 bilo je jasno da će Novak povesti sa 1:0 u setovima. Alkaraz je uzeo samo jedan servis gem, uz dosta muke, pa je prvi period igre završen rezultatom 6:1.

Alkaraz je daleko kvalitetnije zaigrao u nastavku. Na rutinski način je poveo sa 1:0, a potom napravio velike probleme Novaku na njegovom servisu. Spektakularnim udarcima, iz defanzive po kojoj je prepoznatljiv, Novak je dolazio do neverovatnih poena.

Alkaraz je zaplesao u svom stilu i počeo da pruža ono najbolje. Uz veliku pomoć mreže nanizao je nekoliko poena i došao do brejka. Španac je poveo sa 2:0, ali njegovo slavlje nije dugo trajalo.

Demonstrirao je Novak zašto je najbolji igrač belog sporta svih vremena i vanserijskom odbranom prvenstveno, a potom i direktnim poenima, odmah uzvratio na isti način.

Uz nešto više poteškoća od očekivanog, te spašanu brejk loptu, Nole je poravnao na 2:2. Oba aktera velikog finala gotovo rutinski su čuvala svoje servise. Kada bi Alkaraz poveo, Đoković bi odmah izjednačio u narednom gemu.

Poveo je Alkaraz sa 5:4 i zbog sudijske greške umalo dobio na poklon set loptu, ali reagovao je Novak zatraženom video proverom i potom se vratio u igru. Najlepšim poenom na turniru izjednačio je Srbin na 5:5.

Pitanje pobednika drugog seta odlučivalo se u taj-brejku.

Rani mini-brejk omogućio je Noletu da stekne dodatnu dozu samopouzdanja. Sa dva perfektna servisa osvojio je oba poena na svoj servis i poveo sa 3:0.

Na isti način uzvratio je i Španac, pa je smanjio na 3: 2. Pokušao je Novak da izazove Španca na mrežu, ali napravio je novu neiznuđenu grešku i poklonio izjednačenje Alkarazu.

Servis-volej kombinacija ispostavila se kao idealno rešenje za vođstvo od 4:3. Odmah je Karlos poravnao rezultat, a potom i poveo sa 5:4.

Dva maestralna duga poena odigrao je Novak i preokrenuo na 6:5. Usledila je neobjašnjiva greška i izjednačenje pred novu promenu strana.  Identična greška omogućila je Alkarazu set loptu. Prvi direktan poen riternom omogućio mu je izjednačenje u setovima.

Španac je bolje otvorio i treći period igre. Objektivno uz dosta sreće je dolazio do poena. Neretko je lopta od vrha mreža padala baš u Novakovo polje, a Španac je gađao deo podloge gde loptica ne može da odskoči i tako nanosio dodatne probleme Srbinu.

Osvojio je brz brejk i poveo sa 2:0 u gemovima.

Skupio je Novak snagu, u teškim trenucima osvojio svoj servis gem i smanjio na 2:1. Sve glasnije je slavio Alkaraz svoje poene, podizao publiku na noge, a potom je usledio kratak šok.

Tri vezane greške mladog asa omogućile su Novaku dve brejk lopte, Ponovo isti scenario kada je Novak u pitanju viđen je u Lonodnu. Loptica je odskakala na neravnom delu terena i Đoković je nekontrolisano udarao po istoj.

Pri rezultatu 3:1 sudija je nastavio praksu da opominje Đokovića uoči poena od krucijalnog značaja, u momentima kada se igra na razliku i lomi sudbina gema. Đoković, vidno iznerviran, borio se više od 26 minuta, ali poklekao je prilikom sedme brejk lopte i Alkaraz je poveo sa 4:1.

Osvojio je Alkaraz i naredna dva gema i slavio sa 6:1. 

U momentima kada je dobar deo ‘planete’ otpisao Novaka Đokovića i već uručio trofej u ruke španskom vunderkindu, probudio se Srbin i ponovo zaigrao na visokom nivou.

Počelo je vrlo oštro na startu četvrtog seta. Gemovi su izuzetno dugo trajali, a oba aktera su pružali svoj maksimum. Gotovo nadljudski napori viđeni su u Londonu od strane dvojice najboljih na planeti.

Alkaraz je u dva navrata uspeo da osvoji svoj servis gem, a Nole je odgovarao na isti način.

Situacija se promenila pri rezultatu 2:2, kada je Đoković uspeo da odigra fantastičan gem, slomi optor Španca i oduzme mu brejk.

Overio je Đoković brejk prednosti u narednom gemu i poveo sa velikih 4:2.

Najpre je Alkaraz smanjio na 4:3, da bi Novak nastavio da juriša ka izjednačenju u gemu bez izgbuljenog poena.

Nole je perfektno riternirao i drugim brejkom u setu poravnao na 2:2.

Na prvi pogled, iz krajnje bezazlene situacije i vođstva od 30:0, Đoković je dozvolio Alkarazu da dođe do brejk lopte. Servis je došao do izražaja i sa nekoliko brzih poena poveo je sa 1:0 u petom setu.

Nole je sjajno igrao i na servisu rivala, ali je velikom greškom propustio brejk priliku. Alkaraz je uspeo da odigra nekoliko silovitih udaraca i izjednačio na 1:1.

Okliznuo se Đoković prilikom 30:40 i tako Karlosu omogućio da dođe do brejka i prednosti od 2:1. Bez izgubjenog povisio je Španac na 3:1. 

Rutinski je Nole smanjio na 3:2 i tada je bilo jasno da najveća bitka tek sledi. Ponovo se provukao Alkaraz i osvojio servis gem (4:2).

Maestralnim bravurama smanjio je Novak na 4:3. Čuvali su svoje servis gemove do kraja i Španac je slavio sa 6:4.

 

 

0
1

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter