0
ATP

FOTO: Wimbledon @Wimbledon/ Twitter screenshot

SME(Š)NA GENERACIJA: Alkaraz sutra igra za mnogo više od trofeja, ceo legitimitet novog talasa u rukama Španca!

Objavljeno: 15.07.23 u 21:34

Mnogo toga je na talonu.

Novak Đoković je apsolutni zid, ne samo kada je poen u toku, nego kada je zaštita svog prestola i statusa vladavine velike trojke (ili petorke, videćemo zašto dalje u tekstu) od celokupnog novog talasa pretalentovanih momaka, koji su i veći i jači od igrača Noletove ere, ali prosto ne mogu da ga probiju, ni bukvalno na terenu, ni metaforički kada su uspesi u pitanju, a zato ja, kao primarno istoričar, moram da postavim aktuelnu situaciju u neki širi konetkst kroz koji će se rekordi gledati nakon određenog broja godina.

Dočekao je Nole, donekle i Rafa Nadal, Medu i Sašu i ostale momke rođene između ’95. i ’99. godine na braniku zlatne ere tenisa koja nam je dala veliku trojku, i ruku na srce potpuno je sprečila ikakvu priliku za sjaj cele „nove generacije“, jer im je ukupno prepustila svega jedan jedini slem, i to Medvedevu u Njujorku, dok su stalna mesta vladavine Rafe i Noleta kao što su Melburn, Pariz i London apsolutno nedodirljivi za bilo koga osim petorici koji su gospodarili svetom tenisa zadnje dve decenije.

Donekle su ušli u godine i teniseri iz talasa koji se pojavio nakon Dominika Tima, princa šljake, koji je ipak sada već na pragu četvrte decenije, pa ga stoga ne računamo u „novu generaciju“ iako je svoj status jednog od najboljih na svetu dosegao tek sredinom dvadesetih godina, samim tim možda najbolji rezultatski igrači iz pomenutog hronološkog perioda imaju jedan jedini osvojeni slem i čak deset izgubljenih finala, što je apsolutno etiketiralo ovu generaciju kao nedoraslu velikoj trojci, a pogotovu sada kada momci rođeni u 21. veku pokazuju da imaju viši plafon od njih, vrlo verovatno su i u ovom momentu igrački bolji, definitivno niti posle penzionisanja svih članova velike trojke, ne mogu ostaviti statistički dublji trag.

Da takva sudbina ne bi zadesila i generaciju igrača rođenih i posle ’00. godine Karlos Alkaraz mora sutra da pobedi Novaka Đokovića. Koliko god bizarno zvučalo, pobeda za mladog Španca je imperativ, a kroz dalje čitanje teksta videćemo i zašto postavljam jednu tako hrabru tvrdnju kao glavnu tezu pomenutog teksta.

Naime, Novak Đoković je na čiste mišiće i fizičku spremnost, ali i mentalnu snagu, pregazio Karlitosa na fizički najzahtevnijem Slemu, iako je možda čak igrački bio i inferioran u tom duelu, istorija će pamtiti šetanje kroz meč nakon drugog seta, što će ili rezultatski, ili terenski, imati uticaj na istorisjku sliku predvodnika „sledeće generacije“, kao nedorazslog da skine gospodara sporta u tom momentu i pored Novakovih 36. godina.

Ono što je najveći problem za Alkaraza i ostale jeste što im vreme curi, koliko god to paradoksalno zvučalo, i svaki novi Gren slem koji ne uspeju da detroniziju Novaka, ili dogodine Rafu ako uspe da se vrati, jeste ogroman udarac za celokpan ešalon momaka rođenih u ovom veku. Zašto takav paradoks, kada nećemo još dugo svakako imati veliku trojku na sceni, baš zato što apsolutno neće imati priliku da dokažu da su bolji i da su prestigli staru gardu dok još uvek podseća na staru sebe, dok je Novak na svom vrhuncu ukoliko sačuva oreol nedodirljivosti, baciće sve buduće uspehe i rekorde u svoju senku, a evo kako.

Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer su uz Stena Vavrinku i Endija Marija u najzahtevnijoj teniskoj eri svih vremena, u najpaklenijoj konkurenciji dokazali svoj status kao božanstava kada je beli sport u pitanju, i gotovo u 20 godina uspeli da dopuste manje od pet „mejdžorsa“ nekome ko nije jedan od petorice pomenutih igrača. To nas dovodi do statusa da i u slučaju potpune dominacije Karlosa Alkaraza i osvajanja većeg broja Slemova od bilo koga pre njega (čitaj Novaka Đokovića), ipak će ga etiketirati kao predvodnika smešne generacije, koja nije mogla ni da isprati „penzionere“ kako treba, i da je rođen deset godina ranije nikada ne bi osvojio ni trećinu onoga što će eventualno nekada uspeti.

Samim tim svaki budući rekord bi bio gledan kroz prizmu „e da je Novak još uvek aktivan ne bi mogao to da uradi“, a da li se sumnja u dominaciju nekoga od velike trojke u bilo kom periodu u vremenu do sada? Ne baš, svi su svesni da bi i Bjorn Borg vrlo verovatno bio bogatiji za pet poslužavnika iz Pariza da je Rafa rođen dve decenije ranije, ili bilo koja druga metafora.

Samim tim je ključno da Karlitos sutra pobedi Novaka, apsolutno svaki drugi ishod bi bio poražavajući za celu generaciju, jer bi time potvrdili svoju inferiornost, a onda ide Njujork, a tamo pobeda ne bi mnogo toga promenila, jer svakako su dopustili tri Slema „matorcu“, najbolji teniser na svetu je dva puta poražen od istog tog „matorca“, pa bi samim tim i trijumf Alkaraza, Sinera ili Runea na Flešing medouzu ne bi previše poremetila oreol nedodirljivosti nekoga iz velike trojke, jer je cele godine prosto viđeno rutinsko „čišćenje“ svakoga ko stane na put Đokoviću na najvećim pozornicama.

Samim tim, sutra se igra meč vredan teniske istorije, a da li će biti smena generacija, ili će ispasti smešna generacija, znaćemo sutra popodne.

36
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter