0
Domaći fudbal

FOTO: FK Čukarički

DUŠAN KERKEZ: ‘Superkup u Srbiji? Naravno da je potreban, ne znam što bismo bili izuzetak kada se održava u svakoj državi!’ (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 12.07.23 u 12:05

Brđani su u petak vraćaju u Beograd, na završni deo priprema za početak nove sezone!

Svesni činjenice da na evropskoj sceni nema slabih protivnika, čelnici Čukaričkog u dugovoru sa stručnim štabom, za protivnika na generalnoj probi izabrali su češkog šampiona – Spartu iz Praga. Izuzetno kvalitetan sastav koji će putem kvalifikacija tražiti svoje mesto u Ligi šampiona nije uspeo da nadigra Brđane u austrijskom Zibodenu. 

FOTO: FK Čukarički

 

Belo-crni su na kratko napustili Bled (Slovenija) i ‘podelili plen’ sa velikanom iz Praga. Utakmica je završena rezultatom 1:1, a šef stručnog štaba srpskog tima imao je razloga zadovoljstvo. Uprkos povremenim oscilacijama, što je sasvim normalno i karakteristično za završnu fazu priprema, Čukarički je pokazao da je ‘tvrd orah’ i za gigante poput Sparte.

Po završetku susreta, pre ulaska u klupski autobus i povratka na Bled, prisutnim predstavnicima medija (među kojima je bio i član HotSporta) obratio se trener Dušan Kerkez. Uspešni stručnjak je najpre analizirao susret sa Česima.

FOTO: FK Čukarički

 

DK: Jaka provera i utakmica gde vidite neke stvari koje bi trebalo da popravite jer igrate protiv kvalitetnog rivala. Ovakvi protivnici će nas čekati u Evropi. Zadovoljan sam većim delom meča, ali postoje stvari koje ćemo vežbati i popraviti. Dobro je za samopouzdanje kada se odigra ovako utakmica i ne izgubi se protiv ovakvog rivala.  Zasmetalo mi je što moji igrači više ne veruju u sebe. Ovo su utakmice u kojima moraju više da traže igru. Jesu to činili do jednog dela, ali uvek postoji barijera protiv jakih evropskih protivnika. Trebalo bi da se opuste i da imaju veće samopouzdanje da igraju. Videli su sada da mogu i samo bi trebalo da veruju. Ipak smo se podigli kao tim na viši nivo, nema tu arogancije, jednostavno verujemo u sebe.

Neočekivano, iz tada nepoznatih razloga, teren je posle manje od pola sata igre napustio jedan od lidera tima – Đorđe Ivanović. Prisutne je zabrinulo da nije reč o povredi, ali Kerkez je razrešio dilemu.

DK: To je bila situacija oko kartona, malo koškanje sa igračem Sparte i sudija mu je dao žuti karton, a njihovom ne. To je posledica nervoze od umora uz to se igralo po vrućini, tako da je bilo bolje da izađe da ne bi dobio još jedan karton i da ne bismo ostali sa deset igrača. To se dešava i mi sve to rešavamo unutar ekipe.

Kerkez je upitan da li posle ovako kvalitetne provere smatra da neki igrači ne zaslužuju mesto u prvom timu, te da li su im potrebna nova pojačanja za najveće izazove u predstojećoj sezoni. Srpski stručnjak takvu konstataciju nije želeo da dovodi u pitanje, već je jasno poručio da veruje u svoj tim. 

DK:  Nisam video da neki igrači ne zaslužuju, mislim da su pokazali kvalitet. Da li nam trebaju pojačanja? Pa uvek su potrebna. Mi smo se dobro pojačali, ali prelazni rok je živa stvar ima vremena do kraja, ali mislim da trenutno imamo dobar tim. Na nama je da radimo naporno i budemo još bolji do početka sezone – poručio je trener Brđana, a potom nastavio o pojačanjima: 

DK: Nema toga, stvarno sam zadovoljan momcima. Imamo dosta mladih igrača koji svakog dana napreduju i nema tu posebnih želja. Znamo kakve su nam mogućnosti što se tiče budžeta, razgovaramo svakodnevno unutar kluba. Postoje opcije da neki igrači odu, ako se to desi na dobrobit njih i kluba, opet dobro. Imamo veliki roster i videćemo kada se vratimo da li neko treba ide na pozajmicu ili dvojnu registraciju. Trenutno sam zadovoljan igračkim kadrom, a sa sportskim direktorom imam otvorenu komunikaciju i ukoliko zajednički procenimo da su potrebna pojačanja, on će reagovati.

Ekspedicija Čukaričkog će i naredna tri dana boraviti na Bledu, gde će u dva termina dnevno brusiti formu za početak sezone u Mozzart bet Superligi Srbije, koji je neplanirano odložen. Utakmica u Sloveniji više nema, pa je Kerkez mogao da sabere utiske i otkrije čime je zadovoljan, a na čemu još mora da se radi. 

DK:  Sve je bilo onako kako smo planirali, kada će doći pik što se umora tiče i kako su radili. Ne zadovoljavam se ovakvim stvarima i uvek ću od njih tražiti više. Za sada ide sve po planu. Bilo je bitno da protiv Sparte napravimo dobar rezultat i da vidimo kako to deluje protiv evropske ekipe, kad znaju da uspore tempo, kad ubrzaju. To su stvari na kojima moramo da radimo i da budemo mnogo više koncentrisani. Zadovoljan sam što smo postigli gol iz presinga to radimo čitave godine i svaki put je bolje i bolje. Uvek imamo nove igrače koji moraju da se uklope. Drago mi je što su kod gola svi zajedno odradili dobar posao, Bojica je bio ključni u tom momentu za oduzimanje lopte i pas Tomoviću za gol, ali su svi ostali kretanjem uradili onako kako sve vežbali i dogovarali se. Verujem da možemo da napravimo dobre stvari u Evropi jer mislim da imamo kompaktnu ekipu. Dosta smo radili na tome unutar ekipe i ovo su treće pripreme na kojima je tu većina njih. Jedino tako u timskom sportu može da se uspe i napravi rezultat.

Od samog dolaska sa Kipra u redove kluba sa Banovog brda, retko je Kerkez pristajao da govori o sebi. Mladi stručnjak u prvi plan stavlja svoje saradnike i igrače i konstantno potencira na timskom duhu. Atmosfera u redovima Brđana je na fantastičnom nivou, što je primetno kako na terenu, tako i van njega. Ipak, Dušan je zamoljen da oceni svoj rad za nešto više od godinu dana provedenih u belo-crnoj opremi. 

DK: Da li bih ja trebalo da ocenjuje, sebe ili vi novinari mene, možda je to ipak za vas posao. Sigurno je da kada god promenite ligu posle dužeg vremena jer je svaka drugačija, potrebno je vreme da se čovek navikne na takmičenje, rivale, pa na kraju krajeva i svoju ekipu. Verujem da sam bolji, ali su mi u tome pomogli klub, igrači i štručni štab. Zadovoljan sam kako sve ide i svestan sam da ništa ne može preko noći. Sve to postepeno ide u dobrom smeru. Mislim da sam se i ja kao trener izdigao na viši nivo, kao i čitav klub. Nije lako, ovo je klub koji se finansira od privatnog kapitala i prodaje igrača i svaka čast ljudima koji vode ovaj klub, gospodinu Obradoviću, direktorima Matijaševiću i Grkiniću, kako sve to drže. Klub se podigao na viši nivo i verujem da će to sa izgradnjom stadiona i sportskog centra biti još bolje. Naravno, uvek je tu plejada mladih igrača i to je znak da radi dobro omladinska škola, skauting služba i treneri. Godinama rade dobar posao i čestitam im. Meni je mnogo lakše da radim kada igrači dolaze dovoljno spremni da odgovore na neke zadatke.

Prisutne predstavnike medija je zanimalo da li ‘podizanje’ na viši nivo znači i napad na još bolji plasman u Superligi, konkretno drugo mesto na tabeli elitnog ranga?

DK: Kada kažem viši nivo ne mislim samo na poziciju i rezultat, već da klub napreduje na svim nivoima. Morate da budete konstantni, da pružate dobre partije jer je i prvenstvo jače u odnosu na pre dve ili više godina. Sada je pet ekipa gore, ukoliko izuzmemo Zvezdu koja je otišla na neki viši nivo, mislim da smo se mi uz TSC i Vojvodinu približili Partizanu. To je dobro za srpski fudbal. Naravno, svi bismo voleli da je tu još klubova uz nas. Videli smo koliko je prošla sezona bila teška i tvrda, a sudeći po pojačanjima verujem da će ova naredna biti još bolja.

Javnost od prvog trenutka spekuliše o imenima, a Kerkez ne želi da troši vreme o potencijalnim protivnicima u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope dok žreb ne bude održan.

DK:  Objasnio mi je naš portparol Aleksandar da je ove godine baš čudan žreb što se tiče plej-ofa za Ligu Evrope. Jednostavno, voleo bih da to ne bude baš neki top tip i pretežak rival protiv kog bismo imali male šanse. Voleo bih da to bude ekipa protiv koje bismo mogli da igramo. Uveren sam da kada bismo sada igrali protiv Tventea da bi to bilo potpuno drugačije. Oni su svakako kvalitetniji i dolaze iz jedne od najjačih liga, ali mi prošlog leta nismo bili na nivou na kom smo sada. Voleo bih ekipu protiv koje bismo imali šansu, a imenja su manje bitna – rekao je Kerkez i otkrio da li bi u grupnoj fazi, nekog od dva moguća takmičenja, za protivnika želeo neku od ekipa koja spada u sam krem svetskog fudbala:

DK:  To je sigurno i meni je želja da se nadmećem sa velikim trenerima. Naravno da bismo voleli da jedna ekipa bude od tih top timova, jer nemate stalno priliku da igrate protiv takvih rivala. To jeste želja kada uđemo u grupu. Međutim, zašto se ne nada ukoliko dobijete nekog „lakšeg“ protivnika da ga izbacite i prođete u grupnu fazu.

U prethodnim razgovorima za HotSport Kerkez nije krio simpatije prema radu i delu legendarnog Karla Anćelotija, ali do odmeravanja snaga sa iskusnim Italijanom moraće da sačeka barem još jednu sezonu…

DK: To mi je jedan od omiljenih trenera i šteta jeste… Ali, dobro, možda nam se jednog dana ukrste putevi, nikad se ne zna. Svakako ima na pretek dobrih trenera i drago mi je da smo u tom krugu i mislim da ćemo toga biti svesni tek kada budemo igrali plej-of ili u grupnoj fazi, šta smo uradili svi zajendo.

Iako neretko suočeni sa nepoverenjem javnosti, stručni štab pod dirigentskom palicom Kerkeza i pažljivo selektirani sastav igrača, režirao je istorijski uspeh za Čukarički. Fenomenalnom igrom, a još boljim rezultatima, uspeli su da demantuju kritičare iz jesenjeg dela sezone i pokupe simpatije većeg dela ljubitelja domaćeg sporta. 

DK: Pokušavam da ih razgovorom pripremim na to. Sigurno da jednim delom jesu, ali će svesniji biti tek kad izađu pred te ekipe. Oni su napravili taj rezultat i trebalo bi da veruju u svoj kvalitet. Nismo mi slučajno tamo zahvaljujući drugim srpskim klubovima koji su nam doneli bodove. Mislim da smo zasluženo gde smo.

Na raspolaganju Kerkez ima veliki broj igrača na svim pozicijama, pa je jasno da će biti na slatkim mukama kada je raspodela minutaže u pitanju.

DK:  Sad je tu ono zlatno pitanje, da li je bolje da trenera boli glava od viška ili manjka igrača? Mislim da je sigurno bolje od viška. Pričamo stalno i oni moraju da budu svesni da će igrati oni koji budu u tom momentu u najboljoj formi. Svi bi oni voleli da igraju u Evropi, ali je prvenstvo to koje nam je donelo tu Evropu. Moramo dobro da podelimo minutažu, da se spremamo i nema tu vremena za ljutnju ni kod jednog od njih. Svi će sigurno dobiti šansu i u Evropi i u prvenstvu. Ovde je bitan klub, i tim, i ko ne želi da bude deo tima i da bude zajedno u tome neće biti sa nama.

Mladi stručnjak spada u grupu ljudi koji žive za fudbal. Osim što radi u Srbiji, Kerkez je do detalja upoznat sa dešavanjima na planetarnoj fudbalskoj smotri. Dušan je prokomentarisao masovne odlaske svetskih fudbalskih zvezda u timove iz Saudijske Arabije.

DK:  Neke stvari su neminovne, jedno vreme je bila Kina, sada Arabija. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali meni je Luka Modrić neko ko je uradio pravu stvar. On je ostao u Real Madridu koji je najveći klub na svetu. Očigledno je dovoljno zaradio i verovatno je razmišljao da bude u velikom klubu i da mu porodica bude zadovoljna. Opet, nekim igračima odlazak tamo možda rešava životno pitanje. Znate kako, na tom nivou koliko zarađuju onda još više troše i verovatno im manjka pa odlaze tamo. Uvek je sa strane lako govoriti, ali kad vam dođe takva ponuda verovatno nije lako odoleti. Skidam kapu Modriću i voleo bih da je više takvih igrača. Opet, razumem i drugu stranu i to su stvari koje se dešavaju. Svakako mislim da su takmičenja u Evropi, kao što su Liga šampiona ili Liga Evrope nešto za svako ko se fudbalom bavi, živi. Biće takvih ponuda i dalje, sada je to Arabija, kasnije možda neka druga zemlja, ja bih voleo da ne odlaze, ali razumem te igrače i trenere.

Na pitanje da li u glavi ima startnih 11 kada bi plej-of za Ligu Evrope počeo sutra, Kerkez je poručio:

DK:  Otprilike, imam jedanaest u glavi koji su u ovom momentu najspremniji i u najboljoj formi. Međutim, imamo mi još dosta do početka sezone. Još uvek su noge umorne, imamo i dosta rada pred nama, dve prijateljske utakmice. U suštini, svaki trener i pre početka priprema ima sedam ili osam mesta sa kojima će početi. Ali, uvek su pripreme te na kojima neki igrači pokažu i više nego što se očekuje i s pravom kucaju na vrata prvih jedanaest.

  Kada je u pitanju osnivanje Superkupa, po uzora na brojna evropska takmičenja, Kerkez je apsolutno ‘ZA’.

DK: Naravno da bi. Zašto bismo mi bili izuzetak kada se to održava u svakoj zemlji? Ne znam zbog čega nema toga kod nas, ali svašta smo videli prošle sezone i svašta smo prošli. Igrali smo mnogo više utakmica od ostalih tako da mi nije čudno. Ja bih voleo da se igra, to su utakmice bitne, ali nije na meni da odlučujem već samo da kažem šta mislim o tom predlogu. Spadamo u grupu retkih u Evropi koji to nemaju i nadam se da isto tako nećemo biti u grupi retkih koji imaju 17 ekipa u prvenstvu pa da budemo slobodni. Znam da nije lako ljudima koji rešavaju te stvari, ali su na kraju krajeva oni na tim mestima i na njima je odgovornost, kao što sam ja na ovoj poziciji odgovoaran za neke druge stvari – zaključio je Dušan Kerkez.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter