0
Ostali sportovi

FOTO: DOSIM

SVE JE SPREMNO ZA POČETAK DRŽAVNOG FINALA: Spektakl u finišu jubilarne 10. sezone! (FOTO)

Objavljeno: 07.07.23 u 12:30

Sezona je počela još u januaru!

Takmičenja su otvorili učesnici kvalifikacionih turnira u malom fudbalu Coca-Cola Cup. Usledili su ekološka radionica “Zero Waste-budi deo igre- čuvajmo našu planetu”, Karavan radosti i prijateljstva, a u drugoj polovini juna i poslednja Regionalna finala. Ukupno preko stotinu događaja u više od 80 mesta širom Srbije prethodilo je Državnoj završnici.

FOTO: DOSIM

 

Državno finale održaće se u opštini Petrovac na Mlavi, u Banji Ždrelo. Od 10. do 18. jula deca će se takmičiti u 10 sportskih disciplina: atletika, Lino između dve vatre, 3×3, odbojka na pesku, MIS turnir u odbojci, šah, stoni tenis, Millennium team turnir u tenisu, rukomet i mali fudbal za dečake 2012. i mlađe i Coca-Cola Cup za starije dečake i devojčice. U Banju Ždrelo stiže blizu 800 učesnika Državnog finala iz preko 50 mesta širom Srbije.

Izvršni direktor Državnog finala 2023. Filip Komarica kaže da ga raduje što su Dunav osiguranje Sportske igre mladih i ove godine potvrdile da su omiljena sportska manifestacija među decom u Srbiji:

– Raduje nas svako novo dete koje se pridruži Igrama, ali smo ponosni što imamo decu, kao što je Marko Milanović iz Pančeva koji već sedmu godinu učestvuje u Igrama. Marko je državni je prvak u šahu i stonom tenisu, učestvuje na velikim međunarodnim turnirima, ali kaže da najviše voli turnire Sportskih igara mladih. Imamo i primer braće Mehović iz Prijepolja koji se generacijski smenjuju u Igrama, tako da posle Edina i Zijada, sa nama je i njihov najmlađi brat Mahir. U regionu čuveni učitelj Keča iz Kuršumlije učinio je da generacije dece iz ovog mesta budu učesnici svih nivoa takmičenja Sportskih igara mladih, tako da u Banju Ždrelo na turnir Lino između dve vatre stižu “Atomski mravi”. Prvi “Atomski mravi” su sada srednjoškolci i njihovo iskustvo u Igrama je motiv novim Simovcima iz Kuršumlije da nam se pridruže.

Komarica ističe da su u saradnji sa UEFA Fondacijom za decu Dunav osiguranje Sportske igre mladih prethodnih godina rade na promociji ženskog fudbala:

– Najlepša priča o fudbalu i devojčicama stiže nam iz Čajetine, sa Zlatibora, gde smo prvi put imali ekipu u ženskom fudbalu. Obično su na Coca-Cola kupu za devojčice učestvovale ekipe iz okruženja. Nastavnica fizičkog u OŠ „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, Jelena Miljković uspela je ove godine da napravi ekipu koja je zaigrala na domaćem terenu. Ove devojčice stigle su do finala Regionalnog takmičenja u Čačku. Kao što smo prošle godine bili “vetar u leđa” fudbalerkama iz Novog Pazara, Organizacioni odbor Dunav osiguranje Sportskih igara mladih, odlučio je da pošalje posebnu pozivnicu za Državno finale devojčicama sa Zlatibora. Nadamo se da će njihov uspeh biti povod za osnivanje ženskog fudbalskog kluba u Čajetini.

FOTO: DOSIM

 

Sportski direktor Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Slobodan Popović izjavio je da se u Banji Ždrelo očekuju kvalitetna takmičenja:

– Iako su Sportske igre mladih organizacija amaterskog sporta, sva takmičenja su organizovana na profesionalnom nivou. Drago mi je što su deca, iako je među njima dosta onih koji nisu u trenažnom procesu, pokazala odlične rezultate i nadam se da će Igre biti njihov put ka ozbiljnijem bavljenju sportom. Sa druge strane imamo i ozbiljne ekipe, tako da na turniru u rukometu imamo najbolje ekipe u Srbiji. Među basketašima ima dečaka i devojčica koji već imaju minutažu u seniorskim utakmicama u klubovima u kojima igraju. Očekujem da će i na turniru u MIS odbojci biti neizvesno i da će koja god ekipa da osvoji Državno finale, biti favorit na Međunarodnoj završnici.

Predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Marija Mihajlović zahvalila se svima koji su doprineli da se 10. sezona Igara uspešno privede kraju:

– Ova 10. sezona bila je puna različitih izazova, ali zahvaljujući poverenju koje su Dunav osiguranje Sportske igre mladih tokom ovih godina stekle kod dece, roditelja, učitelja, nastavnika i trenera prezadovoljni smo pred završnicu. Želim još jednom svima da im se zahvalim što su deo najlepše sportske priče u regionu. Posebno bih se zahvalila predstavnicima opštine Petrovac na Mlavi koji su domaćini Državnog finala i nadam se da će deca poneti lepe uspomene iz Banje Ždrelo. Naravno, u radu Igara posebno mesto zauzima naš pul sponzora, kao i lokalne samouprave zahvaljujući kojima je sve za decu besplatno.

Predsednica Igara u Srbiji osvrnula se i na kampanju “Pružam ruku, ne podmećem nogu”:

– U martu smo zajedno sa generalnim sponzorom Igara u Srbiji pokrenuli kampanju “Pružam ruku, ne podmećem nogu”, koja za cilj ima da ukaže na vršnjačko, ali i sve oblike nasilja nad decom. Deca su odlično reagovala, pisala su svoje poruke. Na Državnom finalu uz Simovce će biti i mentorka kampanje, psihološkinja Biljana Lajović. Organizovaćemo kviz-radionice, a Biljana će biti i na terenima da malo popriča sa decom i vođama o fer-pleju, sportskom ponašanju, navijanju, značaju sporta za razvoj deteta.

Posle druženja i takmičenja u Banji Ždrelo najbolji sa Državnog finala putuju na Međunarodnu završnicu u Split. Od 21. do 26. avgusta pored takmičenja deca iz sve tri zemlje učesnice Sportskih igara mladih, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, uživaće u mini-letovanju.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter