0
Domaći fudbal

FOTO: FK Čukarički

MARKO DOCIĆ: ‘Ostajem u Čukaričkom! Imamo još mnogo toga da napravimo!’

Objavljeno: 03.07.23 u 18:16

Kapiten veran belo-crnima!

Marko Docić je u Čukarički stigao na leto 2016. godine. Malo ko je tada mogao da očekuje da će se momak rođen u Obrenovcu toliko dugo zadržati na Banovom brdu. Međutim, Docić je osmu sezonu zaredom zadužio belo-crnu opremu, a u međuvremenu je postao sinonim za uspehe Čukaričkog. Postao je prvi igrač u modernoj istoriji kluba koji je odigrao više od 200 utakmica, postigao je 46 golova, ima isto toliko asistencija.

Već nekoliko sezona nosi i kapitensku traku, a njegov učinak na terenu, ali i van njega je nemerljiv. Jedan je od najzaslužnijih za sjajan rezultat Brđana, izborenu grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja, plasman u finale Kupa i osvajanje trećeg mesta u Superligi Srbije.

– Iz ove perspektive, sve mi to dosta zanimljivo zvuči. Došao sam na Banovo brdo da se afirmišem, da mi ovo bude iskorak u karijeri, da iz Čukaričkog nastavim ka Evropi. Nisu se neke stvari poklopile, ostao sam ovde dugo. Uklopio sam se u klub, trudim se da budem deo strategiie, nekako sam ovde video sebe, ovo je postala moja kuća. Ne bih mogao sebe posle ovih sedam godina da zamislim u nekom drugom klubu. Nadam se da ću nastaviti da napredujem sa klubom i da budem uvek tu za Čukarički – kazao je na početku razgovora Marko Docić.

Nije tajna, posle odlične sezone bilo je interesovanja za Marka Docića.

– Nisam mnogo o tome razmišljao, te stvari sam više prepustio našem sportskom direktoru Matijaševiću. On zna moje planove, ukoliko dođe situacija da ponuda bude dobra, neće biti problema. Ukoliko ne, ostajem ovde, imamo još mnogo toga da napravimo.

Docić je nedavno operisao slepo crevo, pa na Bledu radi po posebnom programu.

– Za sada sve teče po planu, čak sam i malo ranije počeo da se uvodim u rad van terena, sa laganim trčanjem i nekim korektivnim vežbama. Trebalo bi da se u delu zagrevanja sa loptom priključim ekipi, pa ćemo videti kako će se sve odvijati.

Direktor Matijašević je na početku sezone istakao da „kapiten Docić bolje igra kad ne prođe pripreme“.

– Tako je ispalo, ni prošle pripreme nisam odradio sa ekipom, a dobro smo izgurali taj prolećni deo prvenstva. Nije lako kad se ne radi sa ekipom, nemate osećaj utakmica i minuta koji su van potrebni da biste igrali. Potrudiću se da što pre budem na terenu i da budem sa ekipom. Prethodnu sezonu Docić je ocenio kao vrlo uspešnu. – Ostvarili smo zacrtane ciljeve. Malo nam je nedostajalo i da budemo drugi, iako smo imali isti broj bodova kao TSC. Takođe, poraženi smo u finalu Kupa Srbije, a mogli smo i do trofeja. Najbitnije je da smo izborili grupnu fazu, videćemo još da li Lige Evrope ili Lige konferencije. Lično statistički sam imao najbolju sezonu u karijeru. Ali, najbitniji je učinak ekipe.

Tri gola Docića su bila izuzetno lepa, iz slobodnog udarca protiv Partizana sa gotovo 40 metara, direktno iz kornera u finalu Kupa protiv Crvene zvezde, kao i u poslednjim sekundama u preokretu protiv Radničkog 1923.

– Uh… Pored ta tri gola bilo je još bitnih. Ali, ta tri su definivitno bila od ogromnog značaja. Po lepoti, izdavaja se onaj u finalu Kupa direktno iz kornera. Najdraži je verovatno protiv Partizana, jer smo tada pobedili.

Ekipa je prolazila i kroz teške i neuobičajene situacije, dva meča su tokom proleća bila prekidana, protiv Partizana i Vojvodine.

– Čudne su nam se situacije dešavale. Situacija protiv Partizana nas je tada i malo naljutila. U meču koji je prekinut, za dvadesetak minuta igre, bili smo odlični na terenu, imali nekoliko stopostotnih šansi, držali smo rivala na njihovoj polovini. Ohrabrili smo se tada i videli koliko možemo, potom smo ih dva puta dobili sa po 1:0, zaista smo bili bolji u oba navrata. U Novom Sadu se zaista dogodilo nešto specifično, izašli smo na teren od prvog minuta sa velikom željom, postigli dva brza gola, a potom se dogodilo nevreme. Morali smo sve od početka, zbog čudnih pravila u Kupu, emotivno smo bili prazni. Ali, najbitnije je da smo i tada pobedili, ušli u finale Kupa i izbacili Vojvodinu iz trke za grupnu fazu. U tim mečevima protiv Partizana i Novosađana smo i prelomili bitku za treće mesto.

Prva provera na Bledu protiv Makedonije Đorče Petrov (4:0) bila je više nego uspešna.

– Nikog ne možete lako da pobedite. Naša ekipa je igrala sa dosta naboja, sa dosta energije, to me baš raduje. Imamo novih igrača, ekipa je osvežena, čak i podmlađena. Vidi se veliki potencijal, na ekipi je da nastavi da ovako radi, da napreduje svakog dana i da se sprema za velike izazove, a biće ih u priličnoj meri, na sva tri fronta. Ostaje nam da se nadogradimo kroz još četiri prijateljske utamkice.

Razmišlja Docić i o plej-ofu za Ligu Evrope, uz naglasak da bi voleo lakšeg rivala.

– Uvek je dobro imati sreće prilikom žreba, nadam se da će tako biti ovoga puta. Ima dosta zanimljivih i jakih rivala, ali sve je to još daleko. Spremamo se, imaćemo jake utakmice na pripremama, igraćemo i protiv Sparte iz Praga. Otprilike će nas ekipe tog ranga čekati u plej-ofu za Ligu Evrope.

Srpski fudbal je prilično napredovao, situacija je dosta drugačija nego prethodnih sezona.

– Pre dve godine je bilo potrebno da izbacimo Hamarbi, pa Bazel za plasman u grupnu fazu Lige konferencije, prošle godine taj put nas je vodio preko Tventea i Fiorentine. Sada je sve lakše, Liga konferencije nam je zagarantovana, imamo šanse i za plasman u Ligu Evrope. Da se vratim na Holanđane, naša ekipa je tek bila u formiranju, mnogo smo bolje igrali u drugom delu sezone. Da se sada sastanemo sa Tventeom, siguran sam da bi to izgledalo dosta drugačije.

Istakao je Docić i da ekipu očekuje velika borba na domaćoj sceni.

– Nema dileme da će konkurencija naredne sezone biti još jača. Čini mi se da je Crvena zvezda još kvalitetnija, da su doveli zaista vrhunska pojačanja u rangu Lige šampiona. Takođe, Partizan, TSC, Vojvodina i Čukarički će biti odlični. Ali, uvek neka ekipa nenadano iskoči, prošle godine je to bio Novi Pazar, koji je do pred kraj sezone bio u igri za Evropu. Verujem da će i ovoga puta biti slično i da nas očekuje zanimljiv šampionat, ali i takmičenje u Kupu Srbije – kazao je Docić, koji je potom dodao:

– Trudićemo se da što bolje odigramo na međunarodnoj sceni, da popravimo rejting i srpskog fudbala, ali i klupski. Bitno nam je da sakupimo što više bodova, da i Čukaričkom bude lakše u narednim sezonama, da bi naš klub mogao da ima lakše rivale i kontuinuitet igranja u Evropi – zaključio je Marko Docić.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter