1
Fudbal

FOTO: STARSPORT

TOTALNO DRUGAČIJI MUNDIJAL: Evo šta čeka Srbiju na predstojećem Svetskom prvenstvu u fudbalu!

Objavljeno: 28.06.23 u 19:50

Potpuno se menja format

Novi format kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine donosi promene i veće šanse za reprezentacije, uključujući i Srbiju, koja ima ambiciju da se plasira na završni turnir.

UEFA je poslala zvaničan zahtev FIFA-i za odobrenje novog formata kvalifikacija, koji će omogućiti veći broj timova da se plasira na Mundijal. Ako bude odobreno, ova promena će biti posebno interesantna za selektora „orlova“ Dragana Stojkovića i naše fudbalere, koji će imati priliku da se treći put uzastopno kvalifikuju za Svetsko prvenstvo.

Novi format kvalifikacija će se sastojati od dve faze – grupne faze i plej-ofa, putem kojih će ukupno 16 timova iz Evrope izboriti svoje mesto na turniru u SAD-u, Meksiku i Kanadi. U grupnoj fazi će biti formirano 12 grupa sa po četiri ili pet ekipa, a pobednici grupa će se direktno kvalifikovati za Svetsko prvenstvo. Utakmice grupne faze će se odigravati u periodu od marta do novembra 2025. godine.

Pored pobednika grupa, šansu za plasman na završni turnir imaće i drugoplasirani timovi iz grupa, kao i četiri pobednika grupa UEFA Lige nacija 2024/25 koji se nisu izravno kvalifikovali. Ovi timovi će se takmičiti u mini-turniru u martu 2026. godine, gde će se odigrati polufinalne i finalne utakmice. Četiri najbolje ekipe će obezbediti svoje mesto na Svetskom prvenstvu.

Novi format Svetskog prvenstva donosi promene i u samom takmičenju. Umesto dosadašnjih osam grupa, turnir će imati 12 grupa sa po četiri reprezentacije. Najbolji prvoplasirani i drugoplasirani timovi će proći u narednu fazu takmičenja, dok će se u nokaut rundu plasirati i osam najboljih trećeplasiranih timova. Ovo povećanje broja timova koji prolaze dalje ima za cilj da FIFA poveća profit.

Svetsko prvenstvo 2026. godine će doneti čak 40 utakmica više nego prethodna promena formata takmičenja 1998. godine, ukupno 104. Očekuje se da će turnir trajati duže nego uobičajeno, a trenutne informacije sugerišu da će trajati čak 39 dana. Klubovi će morati da se prilagode ovom produženom vremenskom periodu i vide kako će se to odraziti na raspored takmičenja i igrače.

Svi ovi novi elementi pružaju veće šanse i uzbudljiviju borbu za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. godine, dok će fudbalski svet s nestrpljenjem iščekivati konačno odobrenje FIFA-e i sve detalje novog formata takmičenja.

4
1

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter