2
Ostali sportovi

FOTO: FOTO Josif Vajnar/waterpoloserbia

MLADI VATERPOLISTI OSVOJILI SREBRO NA SP: Mađarska zasluženo slavila, naši momci pali u drugom poluvremenu!

Objavljeno: 17.06.23 u 20:34

Novi uspeh za srpski vaterpolo.

Vaterpolo reprezentacija Srbije do 20 godina, osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu, jer je u finalu poražena od selekcije Mađarske sa 12:7 (3:3, 2:1, 3:0, 4:3). Delovali su Mađari granitno pred svojim golom, što im je davalo smirenost da budu uspešni u napadu. Pokrili su sve srpske šutere i rešili finale.

Strelci za Srbiju su bili: Stanić tri, Urošević dva, Brešćanski i Gladović jedan.

Dugo su Mađari držali svoj ritam sjajnom odbranom u prvoj četvrtini. Mučio se srpski napad, rival je iskoristio igrača više pa i peterac za vođstvo. Na 3:1 povisio je Vismeg posle greške u odbrani ispred Pajkovića. Stanić, strelac prvog gola sa igračem više je u finišu osetio svoj trenutak. Ispalio je projektil 84 sekunde pre odmora da je komentator uzviknuo “O moj Bože, kakav gol” a zatim je smireno iskoristio igrača više za 3:3.

Na startu druge četvrtine Gavrilović je, posle dodavanja Gladovića, bio sam ispred gola Mađara ali nije bio uspešan. Nađi je sjajnim udarcem savladao Pajkovića za novo vođstvo svog tima. I dalje je bilo teškoća u srpskom napadu, lopta je teško dolazila do centara, ozbiljnijih šuteva nije bilo. I tako sve do tri minuta pre kraja poluvremena i pogotka sjajnog Luke Gladovića, za 4:4. Odbrana ispred Pajkovića je delovala sigurno, dva puta je sačuvana mreža sa igračem manje. Mađari su do novog vođstva došli posle greške srpskog tima prilikom isključenja, drugi peterac je Vigvari realizovao i na poluvremenu je bilo 5:4 za Mađarsku.

Slom je došao u drugom poluvremenu. Treći deo je počeo lepim golom Tatraija. Srbi su krenuli u pogađanje okvira gola a Mađarska je sa igračem više stigla i do velikih 7:4. Srpska šansa sa dvojicom igrača više završila je udarcem Martinovića u blok. Jednostavno, odbrana rivala je bila vrhunska. Takva igra davala se smirenost u napadu i Akroš Nađi je pogodio za 8:4, 95 sekundi pred poslednju četvrtinu. Odlično pokriveni srpski šuteri nisu imali rešenje za blokove protivnika, nekoliko lepih prilika je brzopleto propušteno a odbrana nije uspevala da zadrži sve vreme koncentraciju.

Mađari su držali loptu u poslednjoj četvrtini. Srbi su morali brzo da traže rešenja. U toj igri pogodio je sjajnim šute, Tatrai, serija Mađara je bila duga 5:0 od sredine druge četvrtine. Produžio ju je Mesaroš sa dva igrača više na polovini poslednje četvrtine. Loša igra iz trećeg dela je nastavljena, igrač više četiri puta nije predstavljao nikakvu prednost. Tek dva minuta pre kraja, posle 17 čiste igre Urošević je smanjio na 11:5. Do kraja opušteno, Mađari su čekali kraj za veliko slavlje.

Nije lako kada se finale izgubi ali biti drugi na svetu nije mala stvar. Uz to nastavljena je serija osvajanja medalja koja traje od 2019. godine. I pored ubedljivog poraza Srbija ima razloga za zadovoljstvo.

Medalju su osvojili, igrači: Petar Pajković (Vojvodina, 30.1.2004), Mitar Maraš (Šabac, 5.4.2004), Marko Dimitrijević (Partizan, 3.4.2004), Luka Gladović (Partizan, 31.10.2006), Nikola Kojić (Radnički, 20.9.2004), Bogdan Gavrilović (Radnički, 6.7.2004), Zoran Božović (Partizan, 17.4.2004), Viktor Urošević (Vukovi, 3.3.2003), Vasilije Martinović (Novi Beograd, kapiten, 13.1.2003), Bogdan Brešćanski (Vojvodina, 22.2.2004), Petar Stanić (Šabac, 2.3.2004), Aleksandar Kovačević (Valis 9.9.2004), Radosav Virijević (23.3.2004), Srđan Baucalo (Valis,19.1.2003), Andrija Jauković (Partizan 1.10.2005).

Savezni selektor Miloš Korolija, treneri Dušan Bajin i Teodor Bradajić, kondicioni trener Bojan Međedović i fizioterapeut Đurđa Antunović.

0
0

2 Komentara

  1. Gajiti pazljivo te mladje generacije, Jelinic i Savic su unistili srpski vaterpolo. Trebace nove generacije i godine da se vratimo, sada smo drugorazredna ekipa.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter