0
Košarka

FOTO: Twitter/ Denver Nuggets

PLEJ-OF JOKIĆA ZA ANALE: „On je kombinacija: Durenta, Dankana, Karija, Medžika i Janisa“! (VIDEO)

Objavljeno: 14.06.23 u 12:20

Neverovatno zvuče brojke Somborca

Košarkaši Denver Nagetsa osvojili su prvu NBA titulu u istoriji franšize. Tim iz Kolorada je u finalu bio bolji od Majamija rezultatom 4-1 a srpski centar, Nikola Jokić, proglašen je za MVP finalne serije.

Jokić je u finalu beležio 30 poena, 14 skokova, 7 asistencija, po 1 ukradenu loptu i blokadu uz 58% iz igre i 42% iza linije 7,24. Njegove brojke u celom ovogodišnjem plej-ofu su još monstruoznije: 30 poena, 13,5 skokova, 9,5 asistencija, 1 ukradena i 1 blokada uz 55% iz igre i 46% za tri na 20 odigranih utakmica.

Koliko je ovo impresivno najbolje je objasnio nekadašnji NBA igrač, Ričard Džeferson. Prvo ga je uporedio sa Durentom.

Pogledajte kako to izgleda kada se ovako sagledaju stvari. Pogledajte Kevina Durenta. On je poznat po tome – četvrti je svih vremena po proseku poena u plej-ofu, postizao je u proseku 28. 5 poena. Da li znate koji je prosek Nikole Jokića? 30! Kevin Durent je poznat kao sjajan poenter, jedan od najboljih svih vremena, ali uz svo poštovanje njemu, Nikola Jokić nema taj prostor, nema prostor koji imaju Stef Kari, Klej Tompson i tih 30 poena koje beleži, to su zaista impresivnih 30 poena.

 

 

Potom se nadovezao na asistencije i uporedio ga sa Medžikom Džonsonom.

Da pirčamo o njegovim asistencijama? On je Kevin Durent po poenima, ali hajde da pričamo o njegovim dodavanjima. Medžik Džonson je u svom prvom finalu imao 9.4 asistencije, a Jokić 9.5. Dakle, Jokić je Durent kao poenter, a kao asistent je Medžik – prestigao je i Merdžika u njegovom najjačem oružju. Kada pogledamo Jokića kako dodaje, kako pronalazi saigrače, kako ih čini boljim – kao Medžik što je radio sa Džabarom.

Na red su došli i skokovi i poređenje sa legendarnim Tim Dankanom.

Da pričamo o skokovima? Ok, Tim Dankan. Kada je osvojio svoj prvu MVP titulu, u svom prvom finalu, imao je prosek uhvaćenih lopti 11.5. Bio je mlađi od Jokića, da, ali na kraju dana Jokić je taj koji je u svom prvom finalu beležio 13.5 skokova u proseku po utakmici. Stariji je, ali je imao više skokova. Dakle, Nikola Jokić je Tim Dankan za skokove. Šta imamo do sada: Jokić je Durent za poene, Medžik za dodavanja i Dankan za skokove.

 

 

Iako je reč o igraču od 213 cm, Jokić je šutirao neverovatno dobro za tri pa je palo poređenje sa najboljim šuterom ikada, Stef Karijem.

Šta imamo još? Hajde da pričamo i o procentima šuta za tri poena. Stefu Kariju je to naravno primarno oružje i svoju igru zasniva na tome. Istina, broj pokušaja je neuporedivo veći nego Jokićev, ali hajde da pričamo o procentima šuta. Kada lopta uđe. Jokić ima 46.1% što je skoro pola ubačenih trojki tokom finalne serije od broja pokušaja. A znamo da šutira često. Šta smo do sada zaključili: Jokić poentira kao Dankan, asistira kao Medžik, hvata lopte kao Dankan, šutira u boljim procentima od Stefa Karija.

Na kraju je došao „najlošiji“ deo igre Srbina, njegova odbrana.

Da idemo dalje, da pričamo o odbrani? To je glavni argument koji su mnogi koristili u MVP raspravi kao najlošiji segment Jokićeve igre. Ali pogledajte ovo. Prvo NBA finale: Janis, najbolji defanzivac godine, direktnog rivala sveo je na 39.7% uspešnosti, Jokić na 39.8%! Ne kažem da Jokić kao Janis udara rampe i radi ono što radi Janis, ali, ljudi, brojke ne lažu. Na kraju, kada ljudi pitaju koliko je dobar Jokić, odgovor je – on je kombinacija Kevina Durenta, Medžika Džonsona, Tima Dankana, Stefa Karija i Janisa Adetokumba.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI:

3
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter