0
Košarka

FOTO: Twitter/@nuggets

JOKIĆ JE FENOMENALAN: Srpski košarkaš ostavio Džordana i Lebrona iza sebe po bitnom statističkom parametru!

Objavljeno: 13.06.23 u 12:21

Prisustvujemo istorijskom uspehu.

Denver Nagetsi osvojili su prvu titulu NBA lige u istoriji franšize, nakon impresivne pobede od 4-1 u finalnoj seriji protiv Majami Hita. Ova pobeda će zauvek biti upamćena, a vođa tima, srpski košarkaš Nikola Jokić, postao je apsolutna centralna figura uspeha ekipe iz Kolorada.

Jokić je proglašen za MVP-a finala, vodeći je igrač u plej-ofu u tri statističke kategorije i premašio je sva očekivanja koja su postavljena pre početka sezone.

Jedan od impresivnih podataka koji ukazuje na genijalnost srpskog centra dolazi sa Basketball reference, renomiranog sajta koji prati statistiku NBA lige od 1973. godine. Prema ovim podacima, Jokić je trenutno najbolji igrač u istoriji NBA lige u kategoriji BPM (Box Plus/Minus).

BPM je bitan statistički segment za Amerikance i meri performanse igrača i ekipe tokom vremena provedenog na terenu, bez korišćenja naprednih podataka.

Skala od +10 rezervisana je za izuzetne sezone igrača poput Majkla Džordana i Lebrona Džejmsa, dok se +8 pripisuje MVP sezoni.

Izvanredno je da Jokić od početka svoje karijere ima neverovatan BPM od 9,42, što je više čak i od Džordana i Lebrona.

Nikola Jokić je svojim izvanrednim igrama i impresivnim statistikama dokazao da je jedan od najboljih košarkaša u istoriji NBA lige, a osvajanje titule sa Denver Nagetsima samo je potvrda njegovog vrhunskog talenta.

6
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter