0
Evrokupovi

FOTO: West Ham United @WestHam/ Twitter

INFARKT ZAVRŠNICA U PRAGU: Boven pogodio u 90. minutu i doneo titulu Vest Hemu, erupcija oduševljenja među Englezima! (FOTO)

Objavljeno: 07.06.23 u 23:05

Spektakularno finale na ‘Fortuna Areni’ završeno je pobedom premijerligaša!

Fudbaleri Vest Hema osvojili su prvi trofej u Ligi konfrencija u svojoj istoriji! Izabranici Dejvida Mojesa savladali su u velikom finalu ekipu Fiorentine, rezultatom 2:1, zahvaljujući Džaredu Bovenu koji je trijumf doneo pogotkom u 90. minutu!

Više od 17 hiljada navijača uživalo je u magičnoj fudbalskoj predstavi, a uprkos sjajnom izdanju sastava iz Firence sreća je večeras bila na strani Vest Hema. 

Glavni arbitar utakmice, Karlos Del Sero, izveo je igrače na teren i tačno u 21 čas označio početak velikog finala.

Uzbudljivo je počelo od prve sekunde u Pragu. Engleski tim je opasno zapretio već posle samo 50 sekundi, kada je Antonio šutirao sa ivice kaznenog prostora. Bio je to izuzetno slab udarac, pa je Pjetro Teraćijano imao lakši zadatak.

Taktika je ‘pala u vodu’, a gardovi su spušteni već u uvodnim momentima. Fiorentina je preuzela inicijativu i kontrolu poseda lopte, ali varnice su sevale na sve strane.

Ljubičasti iz Firence su pokušali u devetom minutu. Udarac Rolanda Mandragore završio je daleko od stative.

Deklan Rajs je ‘raspalio’ po lopti u 13. minutu, a ona je završila malo pored stative.

Luka Jović je prvi put pokušao da ugorzi gol protivnika u 21. minutu. Srbin se sjajno snašao, izborio za poziciju, ali njegov šut je izblokiran.

Interesantan susret ipak je ostao u drugom planu zbog nemilih scena u režiji engleskih huligana. Navijači Vest Hema, koji su još tokom dana ispadima na ulicama Praga najavili svoj dolazak na stadion, ponovo su dospeli u centar pažnje.

Kapiten Fiorentine, Kristijano Biragi, otišao je da izvede udarac iz ugla u 33. minutu. Usledilo je ‘bombardovanje sa tribina’. Englezi su gađali Biragiji sa neverovatnim arsenalom predmeta, pogodili su ga i on je zadobio posekotinu na glavi.

Najveće uzbuđenje u dotadašnjem delu susreta viđeno je u sudijskoj nadoknadi. Luka Jović je postigao pogodak, ali on je poništen zbog ofsajda.

Na poluvremenu nije bilo promene rezultata, ali još veća uzbuđenja viđena su odmah nakon najduže pauze.

Jović je prvi napustio teren, a mesto njega je Kabral istrčao na travnatu podlogu.

Oba sastava nastavila su u silovitom ritmu, a sreća je u 60. minutu pogledala tim iz Londona. Kapiten Fiorentine, Kristijano Biragi, igrao je rukom u svom kaznenom prostoru. Sudija je pokazao da se igra nastavi, ali ubrzo je usledio poziv iz VAR sobe i dosuđen je jedanaesterac u korist Vest Hema.

Odgovornost je dva minuta kasnije preuzeo Mohamed Said Benrahma i na rutinski način je doveo Engleze u vođstvo.

Bili su izabranici trenera Mojesa za korak bliži tituli, ali već u 67. minutu na asistenciju Nikolasa Gonzalesa u strelce se upisao Điakomo Bonaventura. Fiorentina je vratila meč na početak!

Mandragora je u 72. minutu propustio izglednu priliku da donese potpuni preokret i izazove delirijum među italijanskim navijačima.

Na drugoj strani u 81. minutu iznenada je zapretio Tomas Souček. Čeh je šutirao glavom pod rašlje, ali Teraćijano je još jednom zablistao.

Pitanje pobednika rešeno je u 90. minutu! Džared Boven je zatresao mrežu Fiorentine na sjajan način, upisao se zlatnim slovima u fudbalsku istoriju i doneo evropsku titulu voljenom klubu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter