1
Fudbal

Fudbal Jelen Super season 2012-2013.FK Crvena Zvezda Radna zajednica.from left, head coach Aleksandar Jankovic and Dragan Dzajic.Belgrade, 08.12.2012..foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

DŽAJIĆ OTKRIO KOJI MU JE NAJDRAŽI GOL U KARIJERI: ‘Davno je bilo, ali se ne zaboravlja! (VIDEO)

Objavljeno: 05.06.23 u 14:50

Postigao je važne golove u karijeri.

Legenda jugoslovenskog i srpskog fudbala, sada predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Dragan Džajić je odigrao dosta važnih utakmica u svojoj karijeri, što za klub, što za reprezentaciju Jugoslavije, takođe bio je strelac golova u krucijalnim mečevima. Jedan od tih koji sigurno neće zaboraviti je protiv Engleske u polufinalu Evropskog prvenstva 1968. godine koje se održalo u Italiji.

Jugoslavija je tada pobedila Engleze rezultatom 1:0, plasiravši se u finale tog takmičenja izgubivši od domaćina Italije, a popularni Džaja je bio najbolji strelac. Džajić je rekao da je to bilo davno, ali da se ne zaboravlja i da je pobeda protiv tada aktulenih svetskih prvaka jedan od najvećih podviga u istorijih jugoslovenskog fudbala.

Davno je bilo, ali se ne zaboravlja. Gol i pobeda protiv aktuelnih svetskih prvaka jedan je od najvećih podviga u istoriji jugoslovenskog fudbala. Podsetiću da smo na putu ka završnom turniru u Italiji, morali da izbacimo i aktuelne vicešampione sveta, Saveznu Republiku Nemačku. – započeo je.

Dodao je da se dogodilo senzacija u Albaniji, gde je domaćin odigrao nerešeno sa Nemačkom i taj rezultat im je omogućio prvo mesto u grupi.

-Dogodila se senzacija u Albaniji gde je domaćin odigrao nerešeno sa Nemačkom i taj rezultat nam je omogućio da osvojimo prvo mesto u grupi. Očekivalo se da i u baražu imamo težak posao protiv Francuza, pogotovo posle 1:1 na njihovom terenu. Ipak, u revanšu smo odigrali fantastičnu utakmicu, Ilija Petković je debitovao sa dva gola, pobedili smo sa 5:0 i otišli na završni turnir. – nastavio je on.

Naveo je da nisu bili totalni autsajderi, ali da je kompletna svetska javost bila na strani Engleza.

-Nismo bili totalni autsajderi, ali je kompletna svetska javnost tipovala na Engleze koji su i dalje, dve godine nakon osvajanja Svetskog prvenstva, imali fenomenalan tim. Bobi Čarlton, Alan Bol, Rodžer Hant, Bobi Mur… Kada se najmanje nadate, napravite najveći uspeh. Imali smo veliki peh na početku, Ivica Osim se povredio i pošto nije bilo izmena, morao je da statira do kraja utakmice. Igrali smo praktično sa 10 igrača i time naša pobeda još više dobija na značaju. – kazao je predsednik FSS.

A onda je i opisao taj istorijski trenutak.

-Ali je ovo u Firenci bio prvi takmičarski duel i odmah pobeda. Bližio se kraj utakmice i zanimljivo je da smo Vahidin Musemić i ja u tom napadu zamenili pozicije. Obično sam ja njemu centrirao, a sada se on našao na levom krilu, nabacio jednu visoku loptu i bio sam ubeđen da će Bobi Mur lako da interveniše. Ako je u nečemu bio dobar, to je skok igra i udarac glavom. Desilo se da ga je lopta preskočila, bio sam dovoljno priseban da je primim na grudi i da levom nogom savladam Benksa. Ne znam da li je to najlepši gol u mojoj karijeri, ali je svakako najdraži, jer je jugoslovenskom fudbalu doneo ogroman uspeh, a meni ličnu satisfakciju i veliku popularnost. Posle gola u Firenci, počeo sam da dobijam pozive i da nastupam za Tim sveta na raznim manifestacijama. Sačuvao sam loptu sa te utakmice, bilo je nekako logično da pripadne meni. Čuvam je i dan danas. – istakao je Džajić.

2
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter