2
Evrokupovi

FOTO: STARSPORT

TRI DECENIJE SE ČEKALO NA OVO: Crvena zvezda plasmanom u Ligu šampiona napravila istorijski uspeh!

Objavljeno: 28.05.23 u 19:20

Veliki momenat na srpski fudbal

Crvena zvezda ove godine slavi šestu uzastopnu titulu prvaka Srbije, a baš ova šesta će biti posebna zbog toga što će šampion naše zemlje obezbediti direktan plasman u Ligu šampiona.

Pre svega pet godina bilo je gotovo nezamislivo da klub iz naše zemlje može da obezbedi direktan plasman u grupnu fazu bilo kog takmičenja pod okriljem UEFA, a kamoli Lige šampiona.

Igrali su i Zvezda i Partizan u Evropi, ali je put do toga veoma često bio trnovit i pun prepreka poput Kopenhagena, Jang Bojsa, Njukasla i ostalih, ali sledeće sezona za šampiona toga neće biti.

Ono što je zanimljivo jeste da je Crvena zvezda poslednji srpski klub koji je obezbedio direktan plasman u neko UEFA takmičenje, odnosno Ligu šampiona posle pune 31 godine.

Poslednji put je to urađeno u sezoni 1991/92 jednu nakon one u kojoj je ime kluba ovenčano titulom evropskog i svetskog prvaka u Bariju i Tokiju.

Nakon toga našoj zemlji su uvedene sankcije, a ona se tada još uvek zvala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, mnogo igrača i novca su izgubili Crvena zvezda i Partizan kao dva najveća kluba u zemlji i evo trebalo je više od tri decenije da prođe da bismo se vratili tamo gde pripadamo.

2
0

2 Komentara

  1. Koje to pare je izgubio Partizai kad su čak i tada bili bulja?
    Zašto se stalno potencira da su ova dva tima jednaki kad je Partizai uvek bio mezimče svih vlasti?
    Od gradnje stadiona državnim parama i kasnije poklanjanja istog od strane vojske i Borisa Tadićia pa sve do neverovatne činjenice o izgradnji Teleoptika.
    Naime kada su Zvezdi uvedene sankcije 1992. godine državni vrh je rasprodao ceo šampionski tim Evropskog i svetskog prvaka za 110 miliona Maraka a novac prosledio sportskoj komisiji fudbalskog saveza koja je isti preusmerila u izgradnju sportskog centra Zemunelo Teleoptik..

    1
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter